Mechanická medzizastávka. Ronda predstavila automat R150

Michal Pindura 6 06.04.2016

Mechanická medzizastávka. Ronda predstavila automat R150Švajčiarsky rodinný koncern Ronda sa po mnohoročnej prestávke oblúkom vracia k mechanike. Na veľtrhu Baselworld odprezentovaný automatický kaliber Mecano R150 mieni spoločnosť, ktorá rada využije každú príležitosť na označenie samej seba ako jediného nezávislého veľkoproducenta quartz kalibrov vo Švajčiarsku, vypúšťať na trh vo veľkých objemoch.

Opätovný vstup do segmentu výroby mechanických strojčekov mal manažment dobre premyslený. Na novom automate zahájil práce pred piatimi rokmi, kedy vedenie podniku podľa tlačovej správy vycítilo, že spolu s plánovaným postupným znižovaním dodávok strojčekov a komponentov tretím stranám, ktorým závod ETA (Swatch Group) narobil vrásky nejednej hodinárskej firme, sa uvoľní priestor pre alternatívnych producentov schopných ponúknuť kvalitu a konkurencieschopné ceny. Nakoľko kalibre Ronda nachádzajú uplatnenie prevažne v hodinkách nižšej a strednej triedy, vyvážený pomer ceny a výkonu bude aj v prípade Mecano R150 hrať kľúčovú rolu.

Ronda Mecano R150

Fotografie strojčeka potvrdzujú informácie, že sa bude jednať o robustný trojručičkový strojček naťahovaný rotorom bežnej veľkosti a postavenia. Zverejnené parametre síce neohúria, ale rozhodne nesklamú. Dokonca sa nebojíme povedať, že vzhľadom na predurčenie kalibra stať sa masovou záležitosťou, sú vyladené takmer dokonale.

Automatický kaliber Ronda Mecano R150

Ronda Mecano R150 je so svojimi rozmermi 25,6 × 4,40 (111/2’’’) pripravený na nasadenie v menších a stredne veľkých púzdrach. Strojček s kotvovým (švajčiarskym) krokom disponuje výkonovou rezervou 40 hodín, v jeho konštrukcii má miesto 25 rubínových lôžok a hladké otáčanie rotora zabezpečuje guľôčkové ložisko. Z komplikácií sú prítomné hodiny, minúty, sekundy a dátum. Zotrvačku s najrozšírenejším taktom 28800 polkmitov za hodinu (4 Hz) chráni pred nárazmi tlmiaci systém Incabloc.

DOPLNENÉ: podľa informácií uverejnených na stránke výrobcu je priemerná presnosť strojčeka Ronda Mecano R150 ± 12 sekúnd za deň. Maximálna variácia vo všetkých polohách sa môže pohybovať až do 30 sekúnd za deň.

Vizuál zadnej strany hodiniek s kalibrom Ronda Mecano R150

S prvými dodávkami kalibru Mecano R150 sa počíta v posledných mesiacoch aktuálneho roka.

Zdroj: Ronda

Pridať komentár

Komentáre (6)

....Johann

Dawe, mne na bežné nosenie v súčasnosti bohato stačí asi 7 ročná Amfibia, ktorá ide spoľahlivo denne 23 až 26 sekúnd do plusu. Vyladiť ju nedám. Čo keby som sa ešte niekedy ponoril do 120 m hĺbky a pre pohnuté tesnenie by sa mi zničila? Vydržala toľko, že je to na román. Inak, ako kostolné hodinky mám asi rok Tissot luxure powermatic 80 chronometer COSC, v čiernom. Boli asi pred dvoma rokmi spomenuté aj tu pánom Pindurom. Zatiaľ mi to spolu so Šorochovovým regulátorom bohato stačí k životu, aj keď ako neposedný starší pán pokukujem po nejakých pekných skeletoch…… :-)))

Dawe

Pred cca 2 rokmi som sa nechal okúzliť UHF (Ultra High Frequency) ktorú použila vo svojích hodinkách Bulova Watch Co. Kúpil som si vtedy chrono s linie Precisionist , vodotesne do 10atm a brával som ich všade. Bežny quartz ma 32.768 Hz a dvojvidličkový tvar rezonančného kryštálu. U štandartne vyladeného quartzu sa predpokladá odchýlka +/- 15 sec za mesiac.
Naopak UHF ma 262.144 Hz, teda ma 8x vyššiu vibračnu frekvenciu ako klasicky quartz.. Pri manuáli som si všimol, že Bulova garantuje odchýlku +/- 10 sec za rok ! (teda 365 dni) ! Nechcelo sa mi tomu veriť , tak som to premeral. Odchýlka za celých 365 dní ktorú som zrovnával s online atomovými hodinami bola 8 sec.
Takže kto hľadá presnosť, tak vrele odporúčam. Za veľmi priaznivú cenu cca 200$ dostanete skutočnu ,,Precíznosť,,
Ale ako som už spomínal, pri jednoručkových hodinkách som prestal riešiť nielen sekundy ale aj minúty.
Užijte si preto dňa a využite všetky možnosti ktoré Vám ponúka

Johann

S tou Čínou má Dawe pravdu, dnes sa naozaj dá na CNC mašine vyrobiť vlastne všetko. Ísť do in house kalibru je náročné na financie, čas a aj kvalitných hodinárov. Otázka ale potom znie – budú to ešte švajčiarske hodinky? Inak, tá presnosť ma zaujíma viac ako technika, som už dôchodca, takže ani mňa nejako zvlášť superpresnosť netrápi, iba ten čas ubieha odrazu akosi prirýchlo……

Dawe

medzeru vzniknutú na trhu znížením predaja a distribúcie mechanickych kalibrov uskupením Swatch Group nevypĺní ani Ronda a ani žiaden iný výrobca s nápisom Swiss Made na rotore. Vyplní ich Made in China, ktorá už teraz dokáže tvoriť kalibre s rôznymi hodinárskymi komplikaciami a turbilonmi vo vysokej kvalite za ktoré sa nemusia hanbiť a navyše za prijateľne ceny ktoré valcujú tradičný trh.

To Johann:
v poslednej dobe keď si beriem na ruky niektoré zo svojích mechaník vôbec ma akosi netrápi ich presnosť ,u mechanik- aj tych najpresnejších musíte proste rátať s nejakou odchýlkou.
… a aby ma čo najmenej trápilo plynutie času tak som si objednal jednoručičkové hodinky značky Luč/Luch (15 jewels-Belarus). Verte mi ,že za 40€ som prestal riešiť nielen sekundy ale aj minúty

Michal Pindura

Vďaka za upozornenie, presnosť strojčeka bola doplnená. Len na okraj – v dobe písania článku neboli informácie o presnosti dostupné.

Johann

Bolo by možno zaujímavé o tomto strojčeku vedieť trocha konkrétnejšie z hľadiska jeho presnosti.