Minúta so 61 sekundami? Áno, dnes v noci.

Michal Pindura 0 29.06.2012

Minúta so 61 sekundami, alebo presnejšie prestupná sekunda pripadla tento rok na 30. jún. Ako niečo také vôbec nastane?

Prestupná sekunda je jednosekundová korekcia nepravidelne aplikovaná v systéme merania času UTC. Jej cieľom je udržiavať systém UTC synchrónny s nepravidelnou rotáciou Zeme. Prestupná sekunda ale nemá nič spoločné s prestupným rokom.

Systém UTC je založený na medzinárodnom atómovom čase (TAI), ktorý je extrémne presný. Oproti tomu, bežný občiansky čas (stredný slnečný čas, časová škála UT1) je založený na nepravidelnej a od UTC sa odchyľujúcej rotácii Zeme. Aby bol bežne používaný čas dostatočne presný a pritom sa nelíšil od pohybu Slnka po oblohe, je UTC udržovaný v rozmedzí ±0,9 sekundy od UT1 pomocou nepravidelne zavádzaných jednosekundových opráv. K ich nasadeniu dochádza v dobe, keď odchýlka prekročí stanovenú hranicu.

Prestupná sekunda pripadla na 30. jún 2012

V prípade potreby sa prestupná sekunda aplikuje vždy 31. decembra alebo 30. júna o polnoci UTC. Po pridaní jednej sekundy tak po čase 23:59:59 nasleduje ešte 23:59:60 a až potom 00:00:00. Na celom svete prebehne úprava v rovnakom okamihu. Na Slovensku teda 1. januára o 1:00 SEČ eventuálne 1. júla o 2:00 SELČ.

Existuje i variant ubratia sekundy, ale doteraz k nemu nikdy nedošlo, pretože otáčanie Zeme sa neustále spomaľuje.

Zdroj: Wikipedia.org, Hodinkee.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.