Módny „battle“ o dámske zápästia: Marc Jacobs Sally vs. Michael Kors Slim Runway

Michal Pindura 0 23.10.2016

Módny "battle" o dámske zápästia: Marc Jacobs Sally vs. Michael Kors Slim Runway

Súperenie v oblasti hodiniek sa v žiadnom prípade netýka iba pánskych modelov po okraj natlačených funkciami. S minimálne rovnakou vervou a sa do boja o srdcia a zápästia zákazníkov (v tomto prípade zákazníčok) dokážu do seba pustiť dámske módne hodinky. Lietanie iskier bude o to väčšie, ak má ich stret základ v rivalite na prehliadkových mólach. A to pri dvojici Marc Jacobs Sally MJ1418Michael Kors Slim Runway MK2477 rozhodne má.

Už tak štipľavej príchuti nežného bratovražedného fashion súboja dodáva ďalšie grády skutočnosť, že obe značky sa pri výrobe svojich hodiniek plne spoliehajú na kapacity amerického Fossilu. Aj to je jedným z dôvodov – samozrejme popri zaradení do kategórie módnych doplnkov – prečo sú si oba modely v mnohom podobné. Iste, odlišujú sa značkou a veľkosťou púzdra, no pri hľadaní rozdielov sa okrem týchto atribútov treba obrátiť výhradne na dizajn a jeho odlišnosti. Nie je ich práve málo.

Marc Jacobs Sally MJ1418 a Michael Kors Slim Runway MK2477 | Hodinky.sk

Keď sme už začali s paralelami medzi obomi sokmi, dovedieme myšlienku do konca. Parametre, ktorými sa obaja duelanti zhodne pochváliť sú oceľové púzdra s použiteľnou vodeodolnosťou 50M/5ATM (vhodnou na povrchové plávanie, sprchovanie atď.), minerálne sklíčka a predĺžené kožené remienky ukončené opaskovou prackou. Z tohto pohľadu ide o typických zástupcov fashion enklávy, ktorá výbavou neurazí, ale ani výrazne nenadchne. Ako to už pri hodinkách rešpektujúcich aktuálne módne trendy býva, ich sila je úplne niekde inde.

Marc Jacobs Sally MJ1418, zadná strana, remienok | Hodinky.sk

Návrhy oboch modelov vyšli z ateliérov rešpektovaných dizajnérov a je to na nich vidno. Sú štýlové, ľahko rozšafné, ukážkovo ženské, s atmosférou Mekky módy New Yorku. Pri skúmaní, aké postavenie majú hodinky v hierarchii nastavenej ich tvorcami, prídete na to, že kým u Michaela Korsa sú súčasťou jeho hýčkanej signature línie, Marc Jacobs ich zosunul do „nižšej“ série Marc by Marc Jacobs. Na spracovaní sa však rozdielny status vo firemných rebríčkoch nijako neprejavil.

Michael Kors Slim Runway MK2477, zadná strana, remienok | Hodinky.sk

Čo si pri priamom porovnaní noviniek uvedomíte ako prvé, sú ich rozmery. Presnejšie to, že nie sú rovnaké. Zatiaľ čo Michael Kors Slim Runway sa svojím skoro až pánskym 41 mm priemerom zaradili do populárnej (nebolo tomu tak vždy) skupiny „boyfriend“ hodiniek, čo nemusí vyhovovať každej žene, Marc Jacobs Sally dodržiavajú zaužívané pravidlá a s 38 mm sa umiestnili na hornej hranici priemerov, ktoré možno považovať za čisto dámske. Z názvu novinky od staršieho z dizajnérov (je to Michael Kors) vyplýva, že si potrpí na štíhlosť, čím sa ľahko môže s vyrovnať s potenciálnym hendikepom daným jej priemerom. S ôsmymi milimetrami hrúbky oceľových púzdier sú si však obaja súperi kvit.

A na scénu nastupuje ďalšia disciplína – dizajn. Nakoľko ide o subjektívnu oblasť, vyhneme sa veľkým záverom. Oba modely idú svojou vlastnou cestou a na vyhlásenie, že je jedna lepšia ako druhá, si netrúfame. Slim Runway, ošetrené vrstvou PVD vo farbe žltého zlata, sú dizajnovo priamejšie, s viacerými rovnými plochami a čistým ciferníkom s lúčovým podkladom. V tomto smere sú väčšou klasikou a tomu zodpovedá tiež centrálne uloženie lomených „dauphine“ ručičiek.

Marc Jacobs Sally MJ1418, bočný pohľad | Hodinky.sk

Náprotivok Sally, povrchovo upravený PVD v odtieni červeného zlata, je samá oblinka. Oblé je púzdro, oblá je korunka s vloženým kabošonom a s kriviek sa nevymanili ani úchyty remienka. Vrcholom snahy o romantickosť je ciferník s vylisovaným kvetinovým vzorom. Na triezvosť plnej sady aplikovaných indexov hodiniek od Michaela Korsa dáva zabudnúť nápis MARC, ktorý nahradil markery hodín od dvanástky až po trojku. Azda jediným ostrovčekom jednoduchosti tu sú ručičky, no aj tie vyčlenili malú sekundovku do samostatného poľa.

Michael Kors Slim Runway MK2477, bočný pohľad | Hodinky.sk

Požičané z ciferníka vracia Michael Kors svojmu rivalovi remienkom. Namiesto hladkej krémovej kože, s akou prichádza Marc Jacobs, dostal remienok modelu Slim Runway dezén tvorený nepravidelnými „okruhliakmi“. Nám tento dekor pripomína luxusný šagrén Galuchat, čo je špeciálne opracovaná koža z raje, ale každý nech zaň môže dosadiť niečo iné.

Napísaného už bolo viac než dosť, na rade je definitívny verdikt. A víťazom sa stáva… stáva sa ním každá žena, ktorá sa rozhodne pre jedny alebo druhé hodinky… Ale moment, ešte je tu cena. Michael Kors Slim Runway MK2477 229 EUR, Marc Jacobs Sally MJ1418 283 EUR. Už viete, kto vyhral? ????

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.