Mondaine Classic Essence – prírodu chránia remienkami vyrobenými z PET fliaš

Michal Pindura 0 10.01.2018

Mondaine Classic Essence, ekologické hodinky z prírodných alebo recyklovaných materiálov

Automobilky to pochopili už dávnejšie. Ekologickejšia výroba a prevádzka áut je, a dovolíme si predpovedať, že ešte len bude, hybnou silou vývoja a zároveň leitmotívom reklám, ktoré sa na nás budú valiť zo všetkých strán. Je to bez debaty šľachetné a ich snahám treba len fandiť. Lenže… hybridy sú drahé a elektromobily ešte drahšie. Našťastie, existujú desiatky iných spôsobov, ako preukázať zodpovednosť voči životnému prostrediu a našej spoločnej planéte.

Mondaine Classic Essence - prírodu chránia remienkami vyrobenými z PET fliaš

Keďže doménou nášho magazínu sú hodinky, určite nemáme v úmysle kázať o separovaní odpadu, kompostovaní ani o výmene klasických žiaroviek za moderné LED. Prečo by sme to robili, keď eco-friendy sa dá byť aj čisto po hodinársky. To, že svoje ochranárske zmýšľanie môžete prezentovať cez hodinky vyrobené z dreva pochádzajúceho z obnoviteľných zdrojov, nebude pre asi pre nikoho novinkou. Nech sa na nás však nikto nehnevá, drevené hodinky nie sú tým, čím by väčšina z nás ochotne doplnila svoje outfity počas pracovných dní. Sú síce dizajnovo skvelé, majú myšlienku, no k formálnejšiemu typu oblečenia sa príliš nehodia. Chcelo by to niečo iné. Ak ste dospeli k rovnakému názoru, možno si prídete na svoje pri novinkách značky Mondaine.

Mondaine Classic Essence A660.30360.14SBH

Švajčiarska firma, ktorá desaťročia nábožne uctieva nezameniteľný výzor ciferníkov navrhnutých pre federálne železnice, v najnovšom vzorkovom modeli Essence ukazuje, že aj napriek pozitívnemu vzťahu k zachovávaniu tradícií nepatrí ku skostnateným spoločnostiam, pre ktoré by boli inovácie (hoci nie striktne hodinárske) cudzím pojmom. V duchu eko trendov sa k legendárnemu dizajnu s červenou sekundovkou v tvare lízanky pridáva púzdro vyrobené z ricínového oleja, remienok z prírodného kaučuku a ochranné textilné vrecúško utkané zo syntetických vlákien získaných vďaka recyklovaniu PET fliaš.

Mondaine Classic Essence A660.30314.64SBH

Až takto ďaleko vie Mondaine zájsť, aby demonštroval, z čoho všetkého môžu vzniknúť hodinky. Je to však viac vízia toho, čo nás možno raz čaká, ako reálne v masovom meradle predajný produkt. Kto chce nosiť hodinky, ktoré si reálne môže kúpiť, musí sa uspokojiť s menej ekologickými alternatívami vybavenými koženo-textilnými remienkami. Vrchná, akoby plstená vrstva týchto remienkov je vyrobená z už spomenutých recyklovaných plastových fliaš.

Mondaine Classic Essence A660.30314.16SBH

Mondaine Essence sa okrem snahy o zmiernenie dopadu ľudskej činnosti na prírodu nijako neodlišujú od svojich „menej uvedomelých“ súrodencov. Aj oni majú okrúhle oceľové púzdro s vodeodolnosťou 30M, tvrdené minerálne sklíčko a batériou poháňané trojručičkové quartz strojčeky Ronda 513. Dostupné sú s priemermi 32 a 41 mm a na výber ponúkajú buď biely, alebo čierny podklad ciferníka.

Ekologické modely Mondaine Classic Essence sa do slovenských obchod dostanú pravdepodobne s cenovkou 199 eur.

Zdroj: Mondaine

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.