Mühle-Glashütte ProMare Chronograph – takmer všestranný námorník v oranžovom

Michal Pindura 0 11.10.2016

Mühle-Glashütte ProMare Chronograph - takmer všestranný námorník v oranžovom

Mali šancu. Mali už hádam milión príležitostí. Nemecká hodinárska firma Mühle-Glashütte mohla v tomto roku posunúť rozloženie síl vo svojom portfóliu hodiniek aspoň nebadane na stranu modelov, ktoré radi cítia pevnú zem pod nohami. Ale nie, hrdí Nemci opäť raz preukázali, že ich srdce bije pre šíre vodné plochy. A niet im čo zazlievať. Pri zoznámení sa s energicky pôsobiacim dvojterčíkovým chronografom Mühle-Glashütte ProMare Chronograph, ktorý postavil kontrast a čitateľnosť na žiarivo oranžových základoch, si mimovoľne poviete, že na približne tridsiatich percentách zemského povrchu pripadajúcich súši vám akosi prestalo záležať.

Mühle-Glashütte ProMare Chronograph - takmer všestranný námorník v oranžovom - náhľad

Novinka v ponuke východonemeckej manufaktúry vznikla spolu so svojím komplikačne menej obdareným súrodencom ProMare Datum z popudu dizajnéra Thea Mühleho, ktorý v istom rozhovore priznal, že športové hodinky sú pre firmu logickým a nevyhnutným krokom. Ako zanietený vyznávač outdooru, deliaci svoj čas medzi prácu v kancelárii a jazdu v sedle horského bicykla, sa pri navrhovaní hodiniek riadi predovšetkým zásadou minimálnych kompromisov, a to tak v oblastiach schopností a čitateľnosti, ako aj štýlu. Prirodzene, ideálny stav by bol, keby ústupky nebolo potrebné robiť bez ohľadu na to, v akých situáciách a prostrediach sa majiteľ hodiniek vyskytne. Máme tušenie, že u modelu ProMare Chronograph by sa jeho priority mohli vo viacerých bodoch pretínať s realitou.

Mühle-Glashütte ProMare, model M1-42-04-MB

Otázkou ostáva, ako bude zákazníkmi prijatá ich dominantná oranžová. Aj tu sa však núka riešenie. Keby boli pomarančové akcenty na ciferníku a ergonomicky vynikajúco dotiahnutom remienku Hirsch Robby príliš cez čiaru každodenného využitia, stále existuje možnosť dizajnovo usadlejšieho a o riadny kus rezervovanejšieho oceľového náramku. Potom by už oranžová odsúdená ostať v menšine a jej výskyt by bol obmedzený iba na kruh obkolesujúci ciferník a dvojicu ručičiek – centrálnu sekundovku a menšiu ručičku patriacu 30-minútovému registru.

Mühle-Glashütte ProMare Chronograph, detail ciferníka

Ak ste si kvôli filozofovaniu nad oranžovými detailmi doteraz nestihli všimnúť viac športových prvkov, nastal čas zmeniť to. Ako prvé odporúčame do pozornosti už narýchlo zmienené dvojterčíkové prevedenie chronografu, úzku, keramickú vložku v okruží (jej úloha je čisto dekoračná, ale keramika a šport idú predsa ruka v ruke) a karbónom potiahnutý podklad ciferníka. Dalo by sa povedať, že týmito atribútmi loví novinka v racingovom rybníku, no zvyšok hodiniek so všadeprítomnými námorníckymi odtlačkami vás razom vráti spať na vodu. Hneď aj jeden dáme do pľacu. Sú ním nadrozmerné ručičky v tvare čepele meča a aplikované indexy so štedrou porciou namodro žiariaceho pigmentu Superluminova. Žiada sa podotknúť, že tieto inak pozitívne kroky v prospech zreteľnosti ciferníka chráneného obojstranne antireflexným zafírovým sklom trochu narúšajú myšlienku Thea Mühleho o všestrannosti hodiniek. Ale to iba na okraj.

Mühle-Glashütte ProMare Chronograph, zadná strana hodiniek

Mühle-Glashütte ProMare Chronograph sú zvnútra režírované automatickým „stop-second“ kalibrom MU 9408 s patentovaným regulátorom v tvare ďatlieho krku. Mechanizmus vybavený komplikáciami chronografu a dátumu disponuje pre hodinárske spoločnosti z Glashütte typickou trojštvrťovou základnou doskou a nemenej príznačným dokončovaním povrchov. K ich obdivovaniu stačí málo – otočiť 44 mm oceľové púzdro (hrúbka 15,4 mm) hore nohami a pozrieť sa cez zafírový priehľad vo viečku. Strojček ovládaný prostredníctvom korunky, dvojice širokých, aj v rukaviciach obslúžiteľných chronografových tlačidiel a zapusteného dátumového tlačidla na pozícii desiatej hodiny sa môže v púzdre cítiť v bezpečí do viac než postačujúcej úrovne 300M. A to sú, prosím pekne, iba námornícke hodinky, nie potápačské.

Kaliber Mühle-Glashütte MU 9408

Zatiaľ fajn, ale čo cena? Už výbava a vyhotovenie našepkáva, že hodinky s referenčnými označeniami M1-42-04-NB (remienok) a M1-42-04-MB (trojradový oceľový ťah) sú z vyšších poschodí ponuky Mühle-Glashütte. Ich ceny tak aj vyzerajú. Prvý menovaný môže byť váš za 3850 eur, za druhý, o čosi drahší, si budete musieť ešte stovku priplatiť.

Zdroj: Mühle-Glashütte

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.