Najlepšie military hodinky sú tie, ktoré zvládnu viac ako vy. Poradíme vám s ich výberom

Michal Pindura 1 24.05.2021

Military hodinky môžu zachrániť život

To, že šaty robia človeka, vie každý. Viete ale, čo robí vojaka vojakom? Samozrejme, základom je udatnosť, nebojácnosť a zápal pre vec, ktorú považuje za správnu. Hneď za charakterovými vlastnosťami, bez ktorých by to naozaj nešlo, sa však nachádza kvalitná a spoľahlivá výstroj a technická výbava. Práve tá je povestným jazýčkom na váhe a rozdielovým prvkom odlišujúcim profesionálneho vojaka od nadšeného amatéra.

Military sféra je v mnohých parametroch na hony vzdialená prostrediu, v ktorom sa bežne pohybujeme. Prísne nároky kladie na osobnosť jednotlivca a tiež na všetky elementy jeho výbavy. V súčasnosti sa vďaka uvedomelým spoločnostiam zaoberajúcim sa výrobou military príslušenstva dostáva množstvo kedysi nemysliteľných výdobytkov určených výlučne pre armádne použitie do obchodov, v ktorých môže nakúpiť každý z nás. Profi nástroje tak môžu slúžiť všetkým military entuziastom, bezpečnostnému personálu či extrémnym športovcom. Tí všetci dokážu kvalitu nielen oceniť, ale aj naplno využiť jej potenciál.

Všetko vyššie uvedené sa dá aplikovať na obuv, oblečenie, rôzne nástroje a, prirodzene, aj na hodinky. V podmienkach, ktoré si vyžadujú výbavu vyššieho štandardu, je totiž orientácia v čase jedným z kľúčov k úspechu (a neraz aj k prežitiu). Je nemysliteľné, aby ste pri každom odčítaní času lovili mobil z vrecka alebo batohu. Po prvé tým strácate drahocenné sekundy, po druhé klesá úroveň vášho sústredenia a po tretie, počas šera a za tmy prezradí jasné svetlo displeja telefónu v okamihu vašu polohu lepšie ako vypálená svetlica. A to, ako sami uznáte, nemusí byť vždy na osoh - teda, pokiaľ po vás akurát nepátrajú záchranári z horskej služby ?

Casio G-Shock Mudmaster GWG 1000-1A3

MILITARY HODINKY MÔŽU ZACHRÁNIŤ ŽIVOT

Kvalitné military hodinky môžu byť pre človeka, ktorý sa pre ich nosenie rozhodol, prvou pomocou, majákom v rozbúrenom mori alebo svetlom na konci tunela. Primárne je to však vysoko efektívne zariadenie stavané na drsnejšie zaobchádzanie a pripravené čeliť širokej palete nástrah. Typická je pre ne robustnosť, trvanlivosť, výborná prehľadnosť a priamočiarosť vzhľadu - veď kto by chcel v teréne nosiť labilné hodinky, na ktorých musí čas a iné doplnkové informácie lúštiť pomocou lupy?

Keď sme sumarizovali, aké vlastnosti by mali mať ultimátne military hodinky, dospeli sme k záveru, že by mali mať toto všetko:

- praktické funkcie (napríklad kompas, barometer)
- robustnú konštrukciu (týka sa to púzdra i remienka!)
- dokonale zvládnuté osvetlenie ciferníka (výborne sa osvedčili tríciové trubičky)
- odolnosť nielen voči extrémom počasia (hodí sa odolnosť voči prachu a blatu)
- vodeodolnosť aspoň 100M/10ATM
- čo najpresnejšie ukazovanie času (skvelé je rádiové riadenie)
- jednoduché ovládanie
- ešte jednoduchšiu čitateľnosť ciferníka/displeja (veľké číslice sú základ)
- dlhú životnosť batérie (ideálne solárne napájanie)

Je to šupa, čo poviete? Pravdaže, nie každé military hodinky musia byť v plnení našich kritérií stopercentné, na to, aby vám poslúžili a vy ste boli s nimi nadmieru spokojní. Rovnako si nemusíte zúfať nad cenou. Počet núl na cenovke hodiniek nie vždy odráža ich reálny prínos. Je to podobné ako s terénnymi autami - aj keď nemá drobné Suzuki Jimny výzor, výkon ani váhu Hummera, aj tak existujú situácie, kedy mu v ostrom nasadení ukáže chrbát. Je preto iba na vás, aby ste si vybrali taký model, ktorý je schopný popasovať sa s výzvami, ktoré s ním plánujete absolvovať.

Na ukážku, aká rôznorodá je kategória military hodiniek, sme vybrali malú vzorku, na ktorej sa pokúsime demonštrovať, že pre každého môže byť ideálom čosi iné. Pod fotografiami jednotlivých modelov nájdete vždy aj dôvody, pre ktoré sa v našom výbere ocitli.

LUMINOX BEAR GRYLLS SURVIVAL LAND SERIES XB.3781.KM

LUMINOX BEAR GRYLLS SURVIVAL LAND SERIES XB.3781.KM

Dôvody:
- kompozitné puzdro vystužené uhlíkovými vláknami
- integrovaný klasický kompas

CASIO G-SHOCK RANGEMAN GW-9400-1BER

CASIO G-SHOCK RANGEMAN GW-9400-1BER

Dôvody:
- rokmi overená odolnosť konštrukcie
- vodeodolnosť 200M/20ATM

TIMEX COMMAND™ 47MM SILICONE STRAP WATCH TW5M36000

Dôvody:
- ukážková čitateľnosť za dňa aj v noci
- nízka váha

BREITLING EMERGENCY DLC-CATED TITANIUM - BLACK

BREITLING EMERGENCY DLC-CATED TITANIUM - BLACK

Dôvody:
- integrovaný osobný lokátor kompatibilný so satelitným programom Cospas-Sarsat
- titánové púzdro

CASIO PRO TREK PRT-B70-5ER

Dôvody:
- kombinované analógovo-digitálne zobrazenie
- odolnosť voči nízkym teplotám

TRASER H3 P69 BLACK STEALTH SAND 109860

Dôvody:
- neprekonateľné tríciové ovetlenie na ciferníku aj okruží
- jednoduché na používanie

539,00 € posledný kus na sklade

Našli ste medzi nimi svojho military šampióna? Ak áno, gratulujeme k výbornej voľbe. Ak nie, a viete o iných hodinkách, ktoré by v si zaslúžili mať miesto v našom zozname, napíšte nám o nich do komentárov alebo na našu facebookovú stránku.

Pridať komentár

Komentáre (1)

Branko Medik Katera od navedenih ur je najboljša ? Majnkajo tudi cene pri posameznih modelih. Kje se lahko nabavijo te ure?