Nanoblock Time – aké hodinky si poskladáš, také budeš nosiť

Michal Pindura 3 27.09.2016

Nanoblock Time - aké hodinky si poskladáš, také budeš nosiť

Ach, do čoho sa to púšťame? Obyčajne, keď si otvoríte náš magazín, prídete cez články do styku s poctivou hodinárčinou, ktorá v sebe nesie kus serióznosti. Dnes sa však chystáme spraviť výnimku, akú sme v Hodinárskom magazíne nespravili od jeho vzniku v roku 2011.

Možno sa to niekomu nebude páčiť, ale aj detské hodinky sú hodinky. Aj ony ukazujú čas, aj ony dokážu vzbudzovať emócie. A nielen u detí. Keď sme natrafili na produkty značky Nanoblock Time, v tej sekunde sa nám vybavili dávno minulé časy s dňami strávenými nad rozsypanými kockami Lega. Postaviť sa z neho dalo čokoľvek… hodinky nevynímajúc. S ich funkčnosťou by však už bol problém. A práve to je ono. Tam, kde Lego naráža na svoje takmer nekonečné limity, začína Nanoblock Time.

Hodinky Nanoblock Time sa skladajú ako Lego

Japonská spoločnosť Kawada Co. Ltd. – firma stojaca v pozadí značky Nanoblock Time – sa zameriava v prvom rade na deti a popri nich aj na ich tvorivých rodičov. Od roku 2008 sú jej hlavnou výrobnou činnosťou stavebnice s názvom Nanoblock, čo je akási miniaturizovaná obdoba Lega. Pred štyrmi rokmi boli do jej repertoára pridané vysoko prispôsobiteľné hodinky, pre ktoré sa viac ako na akékoľvek iné modely hodí kutilská formulka „urob si sám“.

Po vzore svetoznámej dánskej stavebnice je cieľom týchto hodiniek rozvíjať u detí predstavivosť, priestorové vnímanie a konštruktérsky talent. Systém je rovnaký – spájate kocky a veríte, že z nich niečo použiteľné vytvoríte, no na rozdiel od Lega pracujete s oveľa menšími dielikmi, až do veľkosti 4 × 4 mm. Dizajnéri tým docielili vyššiu presnosť a viac možností pre kreativitu.

Dievčenské hodinky Nanoblock Time

Hodinky Nanoblock Time sú samé o sebe poskladané z mikro blokov, z ktorých jeden (prípadne dva) prináleží púzdru so zabudovaným japonským quartz strojčekom s tromi ručičkami. Pre deti a tiež pre ich rodičov je dobrou správou, že sú odolné voči vode. Mrholenie a pár kvapiek pri šantení so striekacími pištoľami by ich teda nemalo zaskočiť. V balení každého modelu sa okrem časomerného dieliku nachádza ešte ďalších päťdesiat farebných „kociek“, ktoré môžu byť použité na prispôsobenie a vylepšenie hodiniek. Samozrejmosťou je kompatibilita naprieč celým sortimentom Nanoblock vrátane stavebníc. To znamená, že možnosti sú skutočne neobmedzené.

Sympatické na značke Nanoblock Time je, že okrem hravej formy svojich hodiniek nezabúda ani na praktickosť. Pre deti – budúcich cestovateľov je pripravený model Traveler. Má síce dospelácku šírku 40 mm, no ponúkne vymeniteľné remienky a namiesto jednej hneď dve časomerné jednotky vedľa seba. Aj na detské zápästie tak dokáže vtesnať ukazovanie času v dvoch rôznych časových pásmach naraz.

Chlapčenské hodinky Nanoblock Time Traveler

Ak z nášho pohľadu v niečom hodinky Nanoblock Time zaostávajú (po prihliadnutí na cieľovú skupinu, pre ktorú sú určené), je to azda až prílišné odvádzanie pozornosti od hlavného poslania hodiniek – ukazovania času. Nevieme to tvrdiť s istotou, ale množstvo farieb a vzorov, znásobené prekladaním kociek z jedného miesta na druhé, môže podľa nás spôsobiť stratu pojmu o čase. Je to však iba drobná výčitka k niečomu, čoho sa bežne dopúšťajú aj iné značky venujúce sa hodinkám pre deti, viď. napríklad Disney. Detstvo má byť bezstarostné a to by mala byť pre modely Nanoblock Time voda na mlyn.

Na záver si nechávame niekoľko slov o cene a dostupnosti. Pri sumách, aké dnes rodičia neváhajú zaplatiť za koľkokrát jednorazové hračky, je zhruba 90 eur za drahší model Traveler ešte stále v medziach prijateľnosti. Pokiaľ cenu veľmi neriešite a vašej ratolesti chcete spríjemniť učenie času tvorivým skladaním kociek, zrejme vás nepotešíme. Hoci na stránkach výrobcu funguje internetový obchod, doručenie do Európy nateraz nie je možné. Ako pri všetkom, aj tu sa môže situácia rýchlo zmeniť. Ktovie, možno sa dovozu hodiniek Nanoblock Time ujme niekto, kto v mladosti, podobne ako my, prepadol čaru Lega.

Zdroj: Europastar.com, Nanoblock Time

Pridať komentár

Komentáre (3)

Dawe

Pre malé dieťa má čas iba jednu dimenziu, nekonečnú a celistvú. Najčastejšie je celé ponorené v prítomnosti, najmä ak v nej má svoju zábavku. Pojmy „včera“ a „zajtra“ majú pre neho minimálnu dôležitosť, iba ak by oznamovali výnimočnú udalosť, alebo vyvolávali z pamäte nejakú spomienku.
Často sa dieťa primkne k nejakému rodinnému predmetu, malej prikrývke, hračke, atď., ktorú nosí všade so sebou. Tento predmet je jeho nekonečnou prítomnosťou, ktorá „cestuje“ s ním z miesta na miesto a vytvára tak niečo, čo by sme mohli nazvať nekonečným priestorom. Dieťa nemá potrebu opustiť priestor svojho domova, ibaže by ho nejaké iné miesto rovnako nahradilo. Tak sa čas a priestor môžu prirodzene spájať v jeden celok- hodinky Nanoblock.
Amen.

Michal Pindura

Predpokladám, že nijako. Respektíve veľavravným varovným nápisom na krabičke…

Johann

Je to všetko pekné, tá kreativita, farebnosť, možnosti, ale …ako to pri tých mnohých minidielikoch ošetrili výrobcovia z hľadiska detskej bezpečnosti? Malé deti si rady dávajú čačkymačky do úst a to aj vo veku okolo 8-11 rokov….