Naťahovače mechanických hodiniek. Kedy môžu byť pre vás užitočné?

Michal Pindura 0 22.10.2017

Naťahovač pre automatické hodinky Rapport London Evo 4 Black

Azda každý, kto z quartzových hodiniek postupom času a s vývojom svojej hodinárskej posadnutosti presedlal na mechaniku, už zrejme hľadal odpoveď otázku, či by nebolo vhodné zadovážiť si pre svoj tikajúci poklad naťahovač.

Ak zvažujete, že si kúpite mechanické hodinky s automatickým alebo ručne naťahovaným kalibrom, a zatiaľ nie ste úplne zorientovaní vo svete tikajúcich mašiniek, možno ste na zariadenia, ktoré sú schopné udržať hodinky v chode aj vtedy, keď ich práve nenosíte alebo ich z nejakého dôvodu nemôžete, respektíve nechcete naťahovať, ani nepomysleli. Sme si však takmer istí, že časom sa po nich začnete obzerať a riešiť večnú dilemu – je alebo nie je pre mňa naťahovač potrebný?

Keď sa na nás niekto obráti a pýta sa nás na naťahovače (windery), ich význam a praktický prínos, zvyčajne zastaneme niekde medzi týmito dvomi názormi:

1. HODINKY TRPIA, AK STOJA

Je nespochybniteľné, že mechanické hodinky sú uspôsobené na neustálu prevádzku. Aj keď to na prvý pohľad neznie logicky, olejom a pevným lubrikantom, ktorými sú súčiastky v strojčekoch namazané, prospieva, ak sa mechanizmus hodiniek nezastaví. Je to podobné, ako keď vás motoristi presviedčajú, že autu vyslovene škodí dlhé státie v garáži.

2. NEUSTÁLYM CHODOM SA OPOTREBÚVAJÚ SÚČIASTKY

Druhý, diametrálne odlišný názor na naťahovače sa opiera o poukazovanie na komfort majiteľov mechanických hodiniek. Tí vraj windery kupujú preto, aby nemuseli držať v hlave, že ich hodinky treba po istej dobe natiahnuť a vyhli sa tak nastavovaniu času a dátumu. Takáto pohodlnosť a udržiavanie hodiniek v permanencii však podľa niektorých ľudí vedie k nadmernému opotrebúvaniu komponentov strojčekov a tým pádom k častejším návštevám servisov.

Orbita Sempre - naťahovač pre ručne naťahované hodinky

KDE JE PRAVDA?

Ako vždy, niekde uprostred. Určite súhlasíme, že ak hodinky nie sú dennodenne nosené, mal by byť zabezpečený ich stály chod. Mechanické kalibre totiž naozaj obsahujú mazivá, bez ktorých by nemohli fungovať. Samozrejme, existujú aj ojedinelé výnimky v podobe konceptov a vzácnych exemplárov hodiniek, ktoré sa zaobídu bez mazania, no tých je tak málo a sú tak drahé, že ich v dnešnom článku nebudeme brať do úvahy. Skrátka, mazať treba. A ideálne mazanie je mazanie rovnomerné. V prípade, že hodinky stoja, oleje sa usadia a môže sa stať, že skolagulujú a prestanú plniť svoju úlohu. Pri pravidelnom nosení alebo pri umiestnení hodiniek do naťahovača je zachovaná rovnomerná distribúcia lubrikantov a je vysoko pravdepodobné, že návšteva najbližšieho hodinára nebude vyvolaná problémami s mazaním pohyblivých dielov v strojčeku.

Skriňový naťahovač Paul Design The Gentlemen 8

Na druhú stranu si na základe skúseností a ohlasov od našich zákazníkov dovolíme tvrdiť, že naťahovače sú skôr prostriedkom k zvýšeniu pohodlia ako skutočnou nutnosťou. Poznáme prípady, kedy si zákazník naťahovač zaobstaral, no po nejakom čase ho prestal používať. Prečo? Jednoducho preto, lebo si k svojim hodinkám vybudoval vzťah, ktorý silnie s každým naťahovaním, s každým nastavovaním. Pokiaľ svoje hodinky prestanete brať iba ako nástroj ukazovania času (čo sa pri poctivých mechanických modeloch stáva pomerne často) a budete ich vnímať ako čosi viac – trvalú hodnotu, či dôkaz majstrovstva hodinárskych majstrov, je dosť možné, že si na naťahovač ani nespomeniete.

Luxusný skriňový naťahovač Buben&Zorweg Collector 32 Deluxe

Ak ste si istí, že pravidelné ručné naťahovanie nie je pre vás tým pravým alebo máte doma rozsiahlu zbierku hodiniek, naťahovače vám môžeme len a len odporúčať. V obchodoch si môžete vyberať modely od najjednoduchších pre jedny automaty, cez windery pre manuálne naťahované hodinky a kusy s viacosovou rotáciou až po honosné, s priestrannými trezormi kombinované skrine od firiem Döttling alebo Buben & Zorweg, ktoré vo vašej obývačke s prehľadom nahradia luxusný nábytok.

Neuviedli sme dosť jednoznačných pozitív naťahovačov? Jedno výrazné plus máme ešte v zásobe. Týka sa hodiniek s viacerými zložitými komplikáciami, ako sú večné kalendáre či sofistikované astronomické funkcie. Máte také doma alebo sa odhodlávate na ich kúpu? Pre vás sú naťahovače absolútne nevyhnutné. Nastavovanie týchto časomerov je značne náročný a neraz zdĺhavý proces, v niektorých špeciálnych prípadoch dokonca vyžadujúci zaslanie hodiniek ich výrobcovi. A to, ako sami uznáte, nie je nič, čo by ste chceli dobrovoľne podstupovať pri každom zastavení hodiniek.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.