Nebuďte k sebe falošní. Fejkové hodinky patria do koša, nie na ruku

Michal Pindura 5 27.08.2017

Nebuďte k sebe falošní. Fejkové hodinky patria do koša, nie na ruku

Nerozumieme tomu, ale deje sa to. A nie v malom. Pred negatívnym fenoménom falošných hodiniek nás neochránia zákony ani represívne akcie colných úradov. Prečo? Lebo ich ľudia chcú a cestičiek, ako si dopriať fejkový luxus, je najmä vo svete internetu nespočet.

Vieme sa vžiť do kože človeka, ktorý nie je ochotný obetovať na kúpu hodiniek sumu, za ktorú si kúpi luxusné auto a pol domu k nemu. Tisíce eur sa predsa dajú využiť zmysluplnejším spôsobom. V žiadnom prípade ale nepochopíme, čo vedie ľudí k nákupu fejkových replík a najviac sa divíme tým, ktorí sa nechajú zlákať na kúpu kópií relatívne lacných fashion hodiniek.

Pravdou je, že úroveň dnešných falošných hodiniek pomerne je vysoká. Niektoré z nich sú tak detailne spracované, že s ich odlíšením od originálov by mohol mať problém aj skúsený odborník. Stále sú to však obyčajné fejky, ktorými klamete jedine samých seba. Nie, nebudete viac „cool“, nie nebudú vám ich závidieť. Ak ste niekedy pocítili chvíľkovú slabosť a uvažovali ste nad kúpou repliky, poradíme vám – nerobte to. V odhodlaní odolať vám pomôžeme siedmymi pádnymi dôvodmi, prečo nelegálne kópie hodiniek nie sú dobrý nápad:

1. SÚ ABSOLÚTNE BEZCENNÉ

Sú to vaše peniaze, môžete ich minúť, na čo sa vám zachce. Nezáleží na tom, či fejky stoja veľa alebo málo, skutočnú hodnotu majú nulovú. Neveríte? Skúste ich predať a uvidíte, koľko vám za ne ponúknu.

2. SÚ RANOU PRE VAŠU POVESŤ

Predstavte si, že na zápästí máte falošné hodinky a okoliu, v snahe popýšiť sa, ich bez štipky hanby okato ukazujete. Čo by sa však stalo, keby ste narazili na človeka, ktorý sa vyzná? Ani tá najlepšia kópia nikdy nebude originál a dá sa rozpoznať. Chýr o tom, že nosíte fejky, sa bude šíriť rýchlosťou svetla. Nehovoriac o tom, že sa pri ich nosení budete oproti ľuďom s originálmi cítiť menejcenní.

Nebuďte k sebe falošní. Nekupujte fejkové hodinky

3. ĽUDIA NIE SÚ HLÚPI

Myslíte si, že si vaše okolie nespočíta dve a dve, keď sa vozíte na starej „felde“ a na ruke vám žiari posledný model Vacheron Constantin? Ak aj hneď nebudete prekuknutí, že je to fejk, minimálne to bude veľmi podozrivé.

4. MATERIÁLY REPLÍK STOJA ZA DERAVÝ GROŠ

Očakávať od kópií kvalitu je naivnosť sama. Použité materiály sú buď úplne iné (mosadz namiesto ocele), alebo ide o druhú akosť. Šetrenie sa skrátka niekde musí prejaviť. Najväčšie rozdiely sa týkajú strojčeka hodiniek. Kým originály sa v prípade závady oplatí opravovať, pri kópiách na servis rovno zabudnite. Žiadny seriózny hodinár sa do ich opravy nepustí – z princípu, alebo z obavy, či sa mu ten nepodarok nerozpadne pod rukami.

5. PRESNOSŤ JE MIZERNÁ

Modelová situácia: originálny model obsahuje chronometrovo presný strojček certifikovaný inštitútom COSC, ktorý by mal denne vykázať odchýlku v jednotkách sekúnd (v prípade mechanických hodiniek). Nazdávate sa, že falošné hodinky budú aspoň približne rovnako presné? Prebudenie z tohto sna bude pre vás poriadne kruté.

Predaj falošných hodiniek

6. KAM SA PODELI FUNKCIE?

Výrobcom kópií (najmä tých najpodradnejších) ide o jediné – zarobiť. Načo by sa namáhali a hodinky vybavovali funkčne totožným strojčekom, keď môžu siahnuť po čínskom paškvile? Má originál chronograf? Replika z tržnice bude mať namiesto ščítačov nálepky s namaľovanými ručičkami. Má originál nebodaj repetíciu? O tom, čo má kópia, radšej pomlčíme…

7. NAPOMÁHATE ZLOČINCOM

Nosenie fejkov má okrem pochybnej morálnej roviny aj kriminálny podtón. Ich kúpou priamo podporujete ich zhotoviteľov a motivujete ich, aby svoju činnosť vykonávali aj naďalej. U nás sú zákony k nelegálnym kópiám tovaru zatiaľ zhovievavé, no napríklad vo Švajčiarsku vám falošné hodinky zabavia a proti vám môžu začať trestné konanie.

Pridať komentár

Komentáre (5)

Johann

Dawe

Spomínam si na odlišnú situáciu:
Naš bývali generálny riaditeľ ktorý sa vyvážal vo firemnom Jaguári nosil na ruke rôzne modeli luxusnych hodiniek. Sedel som na porade vedľa neho a pozeral na jeho limitovaný model od firmy Chopard. Ta luneta a to sklíčko sa mi však nepozdávalo …
Ako to môže byť také ošuchané a plné škrabancov ? to by firma pôsobiaca v tomto rangu predsa nedopustila !
Tak som sa ho zo zvedavosti opýtal kdeže to kupoval tie hodinky ?
Na pláži v Španielsku, keď som bol na dovolenke – znela jeho odpoveď.
Hneď mi bolo všetko jasné.
Prezentovať sa v jeho postavení falošnými hodinkami za 50$ je neuctive, dehonestujúce, … a z môjho pohľadu neprípustne !

Johann

!

Johann

Poznám istého pána, ktorý chodí na malej otrieskanej Fiatke 500 a na zápästí mu svieti zlatý orloj od Jaegera. Je pravý. Za celý svoj život dostal otázku k pravosti hodiniek iba jediný raz. Odo mňa. O jeho hodinkách ale toho veľa neviem, iba to, že ich servisuje v Budapešti u akéhosi starého majstra.

Dawe

páči sa mi slogan firmy Oris:
,,real watches for real people,,

…ja by som ho doplnil:
,,fake watches for fake people,,