Nomos Minimatik – novinka s in-house automatom, ktorá nerieši cenu

Michal Pindura 0 20.04.2015

Nomos Minimatik - novinka s in-house automatom, ktorá nerieši cenuChcete si dať pohov od zložitosti komplikácií a vravíte si, že na každodenné nosenie aj tak namiesto repetícií a tourbillonov dáte prednosť skôr niečomu civilnejšiemu a lacnejšiemu? Je vášmu vkusu bližšia nemecká praktickosť ako francúzske filigránstvo a hoci sa pri výbere hodiniek neštítite pozoruhodnej technickej vyspelosti, je vám milšie, keď sa decentne drží v úzadí? Ak ste viackrát súhlasne prikývli, mohlo by vás zaujímať, že novinka od nemeckej značky Nomos spĺňa všetky vaše požiadavky. Na veľtrhu Baselworld 2015 predstavený model Nomos Minimatik prichádza s novým, priestorovo nenáročným automatickým in-house strojčekom DUW 3001.

V hodinárskom priemysle v poslednom časne naberá na sile tendencia vytvárať megalomanské a komplikačne nadmieru obdarené hodinky. Nomos z princípu a presvedčenia nikdy neprejavil ambíciu zapojiť sa do týchto pretekov a jeho posledný počin nijako nevybočuje z doterajšieho smerovania. Aj vďaka zanovitosti značky z Glashütte sa možeme zakaždým tešiť, čo nám hodinári zo saského mesta presláveného hodinárskymi manufaktúrami, ponúknu. A tešiť sa bude na čo aj tentokrát. Nomos Minimatik sú malé, tenké, germánsky prísne hodinky s vydareným kalibrom.

Dizajnovo je model Mimimatik bytostne naviazaný na predošlú tvorbu značky. Oproti kúskom Zürich Weltzeit či Ahoi je ale ešte viac viditeľný vplyv zjednodušovania, typického pre architektonický štýl Bauhaus. Takisto je tu viac kriviek a zaoblených hrán. Oceľové púzdro s priemerom 35,5 mm je možno na dnešnú dobu nezvykle malé, no týmto spôsobom Nomos dosiahol, že ho môžu smelo nosiť ženy a s privretím jedného oka aj muži. Keby obe pohlavia nenadchol priemer, isto sa to podarí hrúbke púzdra. Výborných 8,6 mm naznačuje, že použitý kaliber musí byť mimoriadne štíhly a spolu s komfortným remienkom Horween Genuine Shell Cordovan z jemnej konskej kože, dáva tušiť, že nosenie hodiniek bude ódou na pohodlnosť.

Nomos Minimatik, pohľad na ciferník

Novinka prináša svojimi farebnými akcentmi do modelových radov značky Nomos svieži vietor a mladistvý feeling. Kým nariedko vysádzané číslice hodín a medzi nimi umiestnené nepárne transferovo vytlačené indexy sú atramentovo modré, trojica ručičiek prijala tmavo červený náter. Farby sú v porovnaní s ostatnou produkciou nemeckého výrobcu nekonvenčné, ale stále sa neodtrhli z opratov diskrétnosti.

Najväčšou zbraňou a zároveň najúčinnejšou feromónovou návnadou pre znalcov hodiniek, je v prípade modelu Minimatik jeho strojček. Za vývoj kalibra DUW 3001 nepriamo môže skupina Swatch a jej verdikt obmedziť a neskôr úplne zastaviť dodávky komponentov tretím stranám. Hodinárske firmy mimo Swatch Group, Nomos nevynímajúc, boli prinútené nájsť si iných dodávateľov, alebo zahájiť vývoj vlastných riešení. Nomos si zvolil druhú, náročnejšiu cestu a kaliber DUW 3001 – navrhnutý a vyrobený kompletne in-house – je jedným z dôkazov správneho rozhodnutia.

Nomos Minimatik, viečko so zafírovým prihľadom

Schopnosť konštruovať kalibre podľa vlastných preferencií sa odrazila v hrúbke iba 3,2 mm. Pôsobivý údaj nadobúda ďalší rozmer s informáciou, že naťahovanie prebieha automaticky, prostredníctvom rotora normálnej veľkosti. Mechanizmus s priemerom 28,8 mm obsahuje manufaktúrny systém Swing (vyvinutý v minulom roku), skladajúci sa z kolesa zotrvačky, vlásku a krokového ústrojenstva. Vlások trojhertzového oscilátora vyregulovaného v šiestich polohách je pre lepší vizuálny zážitok chemicky modrený. Špecialitou strojčeka je brzda, ktorá zablokuje otáčanie rotora, keď je pružina v perovníku navinutá na maximum. Pri úplnom natiahnutí disponuje DUW 3001 42-hodinovou výkonovou rezervou.

Po úvode, kde sme nezabudli na výraz „lacnejšie“, by už málokto čakal horibilnú cenu, no in-house kaliber býva často pádnym argumentom na jej značné navýšenie. Našťastie, neplatí to vždy. Nomos Minimatik sa na jeseň začnú predávať za rozumných 2800 eur.

Zdroj: Nomos

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.