Nord Zeitmaschine Freesdial – hýbe sa všetko. Aj to, čo inokedy stojí

Michal Pindura 2 20.03.2016

Nord Zeitmaschine Freesdial V1Počuli ste už o značke NORD Zeitmachine? Ak nie, je to pochopiteľné. Hodinárska spoločnosť jednak nepatrí k notoricky známym a jednak nie je na trhu tak dlho, aby sa jej kreácie dostali pod kožu širokej verejnosti. Firma sídliaca v severošvajčiarskom mestečku (alebo skôr dedine) Büsserach sa pritom od roku 1998 zaoberá sofistikovanými komplikáciami indikácie času, ktoré vám svojou premenlivosťou vyrazia dych. Týka sa to aj nového modelu Freesdial. Na jeho ciferníku nemá skoro nič pevné miesto. Minútová ručička neustále mení stred otáčania a akoby to nestačilo, v pohybe je aj zložená minútová stupnica.

V poradí tretie hodinky vyrobené značkou NORD Zeitmachine sa početnému publiku v týchto dňoch predviedvádzajú na veľtrhu Baselworld 2016. Časomer pomenovaný podľa nezvyčajne dynamických segmentov ciferníka zvláda zobraziť hodiny, minúty, dátum a nechýba ani druhé časové pásmo.

Kým predchádzajúcemu modelu Quickindicator doprial zakladateľ spoločnosti a zároveň hlavný podnikový hodinár Daniel Nebel pravdepodobne najrýchlejšie sa pohybujúcu minútovú ručičku, aká sa kedy v náramkových hodinkách vyskytla, Freesdial ohuruje zložitosťou. Pre ilustráciu, len na indikáciu minút je potrebných dovedna 27 súčiastok. Osobité pohyby minútovej sústavy sú výsledkom použitia excentrických vačkov a pák, vďaka ktorým ručička opisuje rôzne slučky. Spletitosť celého mechanizmu ďalej rozvíjajú sťahujúce a rozťahujúce sa diely s vyznačenými arabskými číslicami minút.

Nord Zeitmaschine Freesdial - hýbe sa všetko. Aj to, čo inokedy stojí

Väčšina z pohyblivých dielov v hodinkách NORD Zeitmaschine Freesdial je vyrobených z ARCAP, antimagnetickej zliatiny z vysokou odolnosťou voči korózii. Tento materiál má v obľube napríklad high-tech manufaktúra Urwerk – rovnako ako značka NORD Zeitmaschine z neho vyrába komponenty určené na indikovanie času. Keďže mnohé diely – aj tie, ktoré by nemuseli – sú v permanentnom pohybe, namiesto rubínových lôžok má ich dlhodobú funkčnosť bez zasekávania zabezpečovať štrnásť guľôčkových ložísk.

Nord Zeitmaschine Freesdial V2

Jedno z nich sa nachádza medzi dvomi hlavnými časťami minútovej škály. Diely v tvare písmena U sa v závislosti od pohybu minútovej ručičky k sebe buď približujú, alebo sa naopak vzďaľujú. Podobne ako u ručičky, aj u týchto komponentov varíruje rýchlosť ich pohybu. Vždy však platí, že rýchlosť, akou sa pohybujú, je inverzná voči rýchlosti ručičky – vtedy, keď je rýchlosť ručičky najvyššia, minútová škála sa pohybuje najpomalšie. Spôsob zobrazovania času a „tanečné kroky“ jednotlivých segmentov ciferníka najlepšie dokumentuje priložené video.

Nord Zeitmaschine Freesdial V1, detail ciferníka

Už menej uletene – vlastne takmer klasicky prebieha indikovanie času v druhom pásme. Disk na pozícii ôsmej hodiny súčasne ukazuje čas (párne hodiny číselne, nepárne bodkami) a fázu dňa/noci. Nastavovanie GMT komplikácie má na starosti korunka pri deviatej hodine. Oproti stojaca korunka je vyhradená ručnému doťahovaniu strojčeka a nastavovaniu hlavného času, ktorého hodinová „ručička“ (v skutočnosti ďalší kotúč) sa usadila na štvrtej hodine. Posledná z komplikácií – dátum je utopený pod ľavým U-čkovým dielom minútovej škály (pozícia 10:00).

Nord Zeitmaschine Freesdial V1, zadná strana hodiniek

Po otočení hodiniek viečkom nahor si pozornosť najprv vypýta rotor obsahujúci tri otácajúce sa päťramenné disky. Na rozdiel od ciferníka, ktorý prekypuje funkčnosťou, nemajú tieto „miktorotory“ žiadny mechanický účel. Ich úloha je čisto estetická. Cez otvory v rotore je možné zahliadnuť niektoré z vizuálne príťažlivých partií upraveného kalibra založeného na robustnom a obľúbenom automate ETA 2824 (28800 v/h, rezerva chodu 42 hodín). Modifikácie strojčeka vznikali rovnako ako oceľové púzdro s rozmermi 44,3 × 14,7 mm a spona priamo v dielňach značky NORD Zeitmaschine.

Nord Zeitmaschine Freesdial V2, zadná strana hodiniek

Daniel Nebel v Bazileji prezentuje dve, iba minimálne odlíšené 97-kusové edície modelu Freesdial. Zatiaľ čo variant V1 má hrot minútovej ručičky pozlátený, ručička verzie V2 je ródiovaním zladená so strieborným okolím. V oboch prípadoch je cena 23700 švajčiarskych frankov, čo pri aktuálnom kurze činí 21700 eur.

Zdroj: www.nord-zeitmaschine.ch

Pridať komentár

Komentáre (2)

Dawe

Johann,
ak maš ukončenu nukleárnu fyziku alebo pracuješ pre European Space Agency, tak by nemal byť problém s odčítaním času

Johann

Nuž, Švajčiari zasa predvádzajú svoj um a technickú zdatnosť. Iba mi akosi nejde do makovice, prečo by som mal znova študovať vysokú školu, aby som sa naučil pozrieť sa na hodinky….