Odlíšte sa. Novinky Vostok Europe Almaz vám k tomu pomôžu púzdrami z bronzu

Michal Pindura 0 05.06.2016

Odlíšte sa. Novinky Vostok Europe Almaz vám k tomu pomôžu púzdrami z bronzu

Oceľ, titán, sem tam keramika… Chcelo by to niečo nové, neopozerané. Čo tak starobylý materiál, ktorý je výrazný, pocitovo teplý aj náchylný k získaniu žiadanej patiny? Pánske novinky Vostok Europe Almaz prichádzajú s púzdrami vyrobenými z bronzu.

Hodinky z kľúčovej série, ktorá o svojom postavení v rámci hierarchie litovskej značky Vostok Europe čo-to prezrádza prekladom jej názvu (Almaz  – Алмаз – „diamant“), sme si bližšie predstavili v článku z októbra minulého roka, kedy mohutné modely Almaz rozšírili sortiment nášho obchodu. Vtedy sme, žiaľ, museli skonštatovať, že najexotickejšie bronzové varianty nemáme v ponuke. To však už dnes nie je pravda.

Vostok Europe Almaz 6S11-320O266 a NH35A-320O265

Obe momentálne dostupné bronzové verzie – quartz chronograf 6S11-320O266trojručičkový automat NH35A-320O265 sú po stránke fyzických parametrov identické s oceľovými či titánovými modelmi, detailne sa im preto nebudeme venovať. V telegrafickom štýle zmienime, že sú to značne veľké športovo-elegantné kúsky s rozmermi 47 × 17 mm, minerálnymi sklíčkami a vodeodolnosťou 200M/20ATM, ktorá spĺňa kritériá normy ISO 6425. Viac ako tieto parametre nás zaujíma nevšedný materiál ich púzdra a to, čím sa od seba líšia.

Bronz – zliatina medi, cínu, olova, hliníka, prípadne iných kovov, ktorú ľudstvo pozná viac než 5000 rokov, má v stavbe hodín a hodiniek miesto už niekoľko storočí. Pravdou ale je, že väčšina bronzových súčiastok nachádzala až do istého času využitie prevažne v mechanických strojčekoch. Po tom, čo moreplavci a námorní obchodníci zistili, že bronz výborne odoláva opotrebovaniu a účinkom slanej vody, sa tento materiál udomácnil v námorných chronometroch, potápačských prístrojoch a následne v potápačských hodinkách. Tu všade dokazoval, že oxidovanie, inokedy chápané ako veľké mínus, mu môže v podobe tenkej vrstvy medienkovej patiny poskytnúť ochranu voči ďalšiemu znehodnoteniu.

Vostok Europe Almaz 6S11-320O266, detail ciferníka

Práve patina je pre bronzové hodinky najväčšou devízou. Zelenkavý až čierny povlak je pre každý exemplár jedinečný. V kresbe, intenzite a farebných odtieňoch patiny sa postupom času odráža životný štýl majiteľa hodiniek a to, ako sa k hodinkám správa. Inak povedané, kým povrch oceľových púzdier zapĺňajú s pribúdajúcimi rokmi používania škrabance, bronzové telá sa menia na akýsi zápisník, ktorý nie je možné skopírovať ani napodobniť.

Nie je to ale iba bronz, čo robí novinky Vostok Europe zaujímavými. Prvá z nich, Almaz 6S11-320O266, cieli na športovejšie založených zákazníkov, ktorí dokážu oceniť presnosť japonského quartz strojčeka Citizen Miyota 6S11 a prítomnosť funkcie chronografu. Tá je na nízko položenom čiernom ciferníku s bronzovo-zlatými detailmi rozložená na dvoch ciferníkoch. V dolnom z nich sa nachádza malé okienko dátumovky.

Luminiscencia hodiniek Vostok Europe Almaz

Pokiaľ netrváte na presnosti v rozpätí ± 20 sekúnd mesačne, životnosti batérie 4 roky a viac pre vás znamená mechanická duša hodiniek, odporúčame vám automat NH35A-320O265 s lúčovo upraveným zeleným ciferníkom. Trojručičkový model s komplikáciou dátumu poháňa japonský samonaťahovací kaliber Seiko NH35A. Obsahuje 24 rubínových lôžok, jeho zotrvačka kmitá na frekvencii 21600 v/h (3 Hz) a pri plnom navinutí pružiny je schopný prevádzky po dobu 41 hodín. Presnosť tohto strojčeka je -20 ~ +40 sekúnd denne.

Oba bronzové modely majú vo výbave otočné okružie s vyfrézovanou potápačskou stupnicou a spárované sú s naturálne spracovanými koženými remienkami. V prípade chronografu je farba prešitia remienka zladená s ručičkami a logom značky Vostok Europe na ciferníku.

PS: Vostok Europe má v pláne uviesť na trh bronzové hodinky, ktorých púzdro bude zámerne patinované. Tešíte sa?

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.