Okružia hodiniek nie sú iba na parádu. Týmto všetkým vám môžu poslúžiť

Michal Pindura 0 17.06.2018

Okružia hodiniek nie sú iba na parádu. Týmto všetkým vám môžu poslúžiť

Aj keď to mnohí netušia, je to holý fakt. Okružie nie je iba dizajnová záležitosť, ktorá má ozvláštniť vzhľad hodiniek, ale dôležitý, v mnohých prípadoch dokonca nenahraditeľný funkčný prvok. Viete, na čo všetko vám môžu poslúžiť?

Okružie je jedna z najjednoduchších a pritom najdômyselnejších častí hodiniek, ktorá sama o sebe dokáže asistovať pri celom rade každodenných operácií. Niekoľko ďalších úloh sú okružia schopné obslúžiť pri kombinovanom použití s inými funkciami hodiniek. Pomôže vám s leteckými výpočtami, s určením času v meste na druhom konci zemegule a svoju užitočnosť preukáže aj pri potápaní. Ak chcete o rôznych typoch a spôsoboch využitia okruží vedieť viac, venujte pár minúť nasledujúcim riadkom.

ZOBRAZENIE ČASU V DRUHOM ČASOVOM PÁSME

GMT okružie, Rolex GMT Master Pepsi Bezel

Pomocnú rolu pri indikovaní času vo vzdialenej lokalite plnia okružia zvyčajne v modeloch s funkciou (komplikáciou) GMT. Na tomto type okruží je vyznačená 24-hodinová stupnica a ich pohyb je pre uľahčenie prechodu z jednej časovej zóny do druhej možný do oboch strán. Pokiaľ výrobcov nechytí záchvat tvorivosti a experimentovania, čas je na takto vybavených hodinkách ukazovaný druhou, farebne a rozmerovo odlíšenou hodinovou ručičkou, zakončenou hrotom v tvare šípky.

Cestovatelia a ľudia často striedajúci časové pásma určite ocenia skutočnosť, že kvôli nastaveniu funkcie GMT nie je potrebné zastaviť sekundovú ručičku a výhodou je aj prehľadnosť, nakoľko hlavná hodinová ručička ukazuje stále ten istý (domáci) čas.

TACHYMETER POMÔŽE S MERANÍM RÝCHLOSTI

Tachymetrické okružie, Tissot PRS 516

Majú vaše hodinky chronograf? Ak áno, je dosť možné, že na ich okruží je vyznačená stupnica so číslicami, ktorých význam je na prvý pohľad nejasný. Tachymeter, ako sa táto doplnková funkcia nazýva, je vlastne kalkulačka zjednodušujúca výpočet rýchlosti na základe známej prejdenej vzdialenosti. Za predpokladu, že viete, akú dlhú trasu ste prešli (ideálne 1 kilometer) a v začiatočnom bode ste spustili chronograf, potom po zastavení stopovania ukáže sekundová ručička na hodnotu vyjadrujúcu vašu rýchlosť v kilometroch za hodinu.

VĎAKA POTÁPAČSKÉMU OKRUŽIU SA NEZABUDNETE VYNORIŤ

Potápačské okružie, Certina DS Action Powermatic 80

Okružia potápačských hodiniek sú nezameniteľné. Na dvanástej hodine je vo väčšine prípadov umiestnená trojuholníková značka, chýbať na nich nesmie zvýraznená pätnásťminútovke a otáčať je nimi možné v výhradne proti smeru hodinových ručičiek*. Pre potápača má okružie význam pred ponorom, kedy si na ňom vie nastaviť, ako dlho by mal ponor trvať, a tiež pri vynorovaní, kedy mu okružie v spolupráci s minútovou ručičkou odmeria čas potrebný pre dekompresiu.

Pýtate sa, prečo sa máte babrať s preklikávaním okružia (klikanie je sprievodným javom krokového mechanizmu), keď to isté, ale oveľa elegantnejšie zvládne chronograf? Dôvod je prostý. Drvivá väčšina hodiniek nie je konštrukčne uspôsobená na manipuláciu s tlačidlami pod vodou a spustenie chronografu by s veľkou pravdepodobnosťou skončilo prienikom vody do vnútra puzdra.

* Otáčanie proti smeru hodinových ručičiek je účinným bezpečnostným opatrením, ktoré má zabrániť náhodnému pootočeniu okružia. Nechcené predĺženie času ponoru by pri obmedzenom množstve plynu vo fľaši mohlo mať fatálne následky.

VÝPOČET SPOTREBY PALIVA? ŽIADNY PROBLÉM

Logaritmická luneta, Citizen Nighthawk

Medzi schopnosti okruží hodiniek nepatrí iba nejaké to nenáročné sčítanie a malá násobilka. Niektoré letecké modely povýšili vnútorné okružia na mnohými nikdy nepochopené logaritmické pravítka (pamätáte si tie biele kúsky plastu s posuvným stredom a záplavou drobných číslic?), ktoré pri správnom zadaní vstupných hodnôt vypočítajú veci, na aké by ste inak potrebovali kalkulačku. Piloti sa na ne môžu obrátiť, ak si nevedia rady s odhadom preletenej vzdialenosti, rýchlosti alebo spotreby paliva. Za nás vravíme, že na skrotenie logaritmického okružia treba cvik a pevné nervy. Ak však raz pochopíte, ako funguje, získate v ňom neoceniteľného pomocníka, ktorého máte vždy po ruke.

Na hodinkách sa môžete stretnúť takisto s navigačným okružím, ktorého súčasťou sú kardinálne body kompasu a k užitočným patria tiež okružia s vyznačenými mestami svetového času. K ďalším, o poznanie menej častým funkciám vnútorných okruží sa radia pulzmetertelemeter.

Telemetrické okružie, Omega Speedmaster Professional

Prvý menovaný má formu stupnice podobnej tachymetru a spolupráci so sekundovou ručičkou chronografu odmeria počet úderov srdca za minútu. Na obdobnom princípe pracuje aj telemeter. Ak v okamihu jednej udalosti, dajme tomu blesku, spustíte chronograf a pri začutí hromu ho zastavíte, centrálna sekundovka chronografu ukáže na číslo rovnajúce sa vašej vzdialenosti od epicentra búrky.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.