Omega Seamaster 300M Commander’s Watch – nové hodinky Jamesa Bonda

Michal Pindura 0 02.08.2017

Omega Seamaster 300M Commander’s Watch - nové hodinky Jamesa Bonda

Ale ten čas letí. Keby nám Omega nepripomenula, že v tomto roku uplynulo dvadsaťdva rokov, odkedy sa jej hodinky prvýkrát vstúpili do služby Jamesa Bonda, ani by nám nenapadlo, že od bondovky Zlaté oko s Prierceom Brosnanom v hlavnej role, uplynula taká dlhá doba. Práve v roku 1995 sa zrodil vzťah modelov Seamaster Professional s agentom Jej veličenstva, ktorý švajčiarska manufaktúra sem-tam utuží novým športovo-elegantným časomerom. Po dvojročnej odmlke tu máme ďalší z nich – Omega Seamaster 300M Commander’s Watch.

Omega Seamaster 300M Commander’s Watch - nové hodinky Jamesa Bonda, v balení sa nachádza aj oceľový náramok

Limitovaná edícia (v skutočnosti sú hneď dve) svojím názvom odkazuje na osobu Jamesa Bonda a jeho vojenskú kariéru veliteľa britského kráľovského námorníctva, ktorou žil predtým, než sa stal agentom 007. Spojitosť s námorníctvom je zrejmá na prvý pohľad. Biely keramický ciferník obsahuje modré skeletonizované ručičky hodín a minút, doplnené červenou sekundovkou s protiváhou v tvare štylizovaného symbolu 007. Červenou farbou je zvýraznená tiež číslica 7 na prstenci dátumovky (ostatné sú modré). Aby trikolóry nebolo málo, objavuje sa aj na krokovanom, jednosmerne otočnom okruží.

Omega Seamaster 300M Commander’s Watch, oceľová verzia ref. 212.32.41.20.04.001

Púzdro novinky s firemným číslom ref. 212.32.41.20.04.001 si zachováva všetky podstatné rysy Bondových hodiniek. Stále má 41 mm v priemere, je oceľové a na jeho povrchu sa striedajú leštené partie so saténovo brúsenými. Po porovnaní so štandardnou verziou Seamaster Diver 300M je však vidieť, že dizajnéri upravili dizajn okružia. Keramická vložka je modrá, pričom rozhodujúca potápačská pätnásťminútovka bola zvýraznená sýtočerveným gumeným povlakom. Za zmienku stojí, že všetky strieborné nápisy a markery na lunete sú vytvorené u Omegy obľúbenou technológiou Liquidmetal®.

Omega Seamaster 300M Commander’s Watch - nové hodinky Jamesa Bonda, detail ciferníka

Nie sme si istí, či pri Seamasteroch s vodeodolnosťou 300M treba vôbec spomínať prítomnosť manuálneho ventilu na únik hélia a skrutkovacej korunky, ale pre ucelenosť informácií uvedieme, že prvý menovaný sa usadil pri desiatej a korunka tradične pri tretej hodine.

Omega Seamaster 300M Commander’s Watch - nové hodinky Jamesa Bonda, zadná strana hodiniek

Ako už bolo povedané, ciferník je zhotovený z keramiky, konkrétne z lešteného oxidu zirkoničitého a so svojou bielou farbou zažíva v kolekcii Seamaster premiéru. Veľmi dobre na nás pôsobí kombinácia svetlého podkladu s modrými a červenými detailmi na prerezaných ručičkách a okrúhlych luminiscenčných indexoch. Sme presvedčení, že spolu s identicky zafarbeným NATO popruhom sa bude páčiť zákazníkom nielen v krajinách, v ktorých je trikolóra súčasťou štátnych symbolov.

Omega Seamaster 300M Commander’s Watch - nové hodinky Jamesa Bonda, balenie vo vojenskom štýle

S citom a pritom efektne riešeným detailom ukazujúcim na veliteľskú hodnosť Jamesa Bonda sú tri zlaté pruhy na rotore. Zadná strana hodiniek, ktorej dominuje zafírový priehľad a to, čo sa nachádza pod ním, sa aj vďaka nim nedá označiť za nudnú, či bez nápadu. Je to možno iba maličkosť, ale ak sa zadívate na miesta blízko osi otáčania rotora, spoznáte v nich slávny motív pohľadu do hlavne z ktorej práve vylieta guľka.

Omega Seamaster 300M Commander’s Watch - nové hodinky Jamesa Bonda, obsah balenia

Kto sa viac ako v statických prepojeniach na sériu Bondoviek opája hodinárskym remeslom, tomu odporúčame do pozornosti síce dobre známy, no stále technologicky aktuálny kaliber 2507. Hoci je označenie strojčeka prispôsobené sérii hodiniek neohrozeného agenta, jedná sa o evergreen 2500, ktorý sa od štandardného prevedenia odlišuje dekorovaním rotora s tematikou 007. Je to teda ten istý mechanizmus založený na automate ETA 2892-A2, ktorý v roku 1999 predstavil svetu koaxiálny krok navrhnutý britským hodinárom Georgeom Danielsom. Certifikovaný COSC chronometer s redukovaným taktom 25200 polkmitov za hodinu disponuje pri plnom natiahnutí 48-hodinovou výkonovou rezervou.

Omega Seamaster 300M Commander’s Watch, zlatá limitka ref. 212.62.41.20.04.001

7007 kusmi limitovaný model Omega Seamaster 300M Commander’s Watch bude predávaný v špeciálnom balení pripomínajúcom kazety, v ktorých sa uchovávajú vojenské výložky a vyznamenania. Okrem hodiniek je v nej uložený päťradový oceľový ťah so skladacou sponou, nástroj potrebný jeho výmenu a námornícky odznak. Na trh príde aj sedem exemplárov honosnejšieho variantu ref. 212.62.41.20.04.001 s púzdrom z 18-karátového zlata. Ten však oproti 4400-eurovej oceľovej verzii bude viac než päťnásobne drahší.

Zdroj: Omega

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.