Oris Aquis Small Second Date – s malou sekundovou na želanie profesionálov

Michal Pindura 0 25.10.2017

Oris Aquis Small Second Date - s malou sekundovou na želanie profesionálov

Švajčiarska manufaktúra Oris aj v tomto roku pripravila pre potápačskú komunitu niečo, čím si prinajmenšom do ďalšej sezóny zabezpečí jej náklonnosť a oddanú vernosť. Tým niečím sú nové modely Aquis Small Second Date, do vývoja ktorých boli podobne ako u ostatných časomerov v sérii Aquis osobne zainteresovaní profesionálni potápači. V ďalších riadkoch si povieme, prečo bolo izolovanie sekundovej ručičky do samostatného subciferníka pre profíkov také dôležité.

Komplikácia, ktorá sa premietla do názvu noviniek, nie je ničím prevratná. Stretávame sa s ňou pomerne často. Keď si však prelistujete katalóg potápiek značky Oris, prídete na to, že u dizajnérov až dosiaľ nenachádzala podporu. Všetky „hĺbkofilné“ kúsky vrátane vlakovej lode s unikátnym hĺbkomerom Quis Depth Gauge sekundy indikovali centrálnou ručičkou, a to aj napriek tomu, že pre potápačov nie je toto usporiadanie nevyhnutnosťou. Práve naopak – väčšinu z nich sekundy veľmi nezaujímajú a bazírujú hlavne na príkladnej viditeľnosti hodín a minút.

Prečo sú hodiny a minúty v potápačskom rebríčku dôležitosti vysoko nad sekundami, zrejme nemusíme obsiahlo vysvetľovať. Pre ľudí, pre ktorých je skúmanie sveta pod hladinou viac než koníčkom, je úplne kľúčová minútová ručička. V spolupráci s jednosmerne otočným okružím si potápač ľahko a rýchlo odstopuje trvanie ponoru a pokiaľ je to potrebné, rovnakú úlohu zohrá aj pri postupnom vynáraní, kedy je nutné dodržiavať časy dekompresných zastávok. Je preto pochopiteľné, že čím je minútová ručička zreteľnejšia, tým lepšie.

Oris Aquis Small Second Date, ref. 01 743 7733 4135-07 4 24 64EB

Súčasne je pre diver modely esenciálna nejaká forma ukazovateľa sekúnd, ktorý by osobe pod hladinou jasne tlmočil, že hodinky fungujú a môže sa na ne spoľahnúť. U noviniek Oris Aquis Small Second Date je tento podstatný prvok uložený pri deviatej hodine. Umiestnenie subciferníka v jednej rovine s oproti stojacou dátumovkou vyplynulo z podnetov potápačov zapojených do vývoja hodiniek.

Oris Aquis Small Second Date, ref. 01 743 7733 4135-07 4 24 65EB

Rovnako ako ostatné modely z kolekcie Aquis predstavené v roku 2017, aj Small Sesond Date majú oproti predchodcom o čosi štíhlejší profil s tenšími úchytmi remienka a tenším náramkom. K aktuálnym úpravám vizáže treba pripočítať ešte odvážnejšie ručičky a indexy, inak tvarovanú skrutkovaciu korunku a nižšie, k púzdru viac priliehajúce chrániče korunky. Ak by niekto chcel kvôli modifikovanému výzoru hodiniek zapochybovať, do akej kolekcie patrí, najväčší z nápisov pri šiestej hodine ho nenechá tápať. Zvyšné dva informujú o vodeodolnosti a jej úrovni 500M/50ATM.

Oris Aquis Small Second Date, ref. 01 743 7733 4135-07 8 24 05PEB

Púzdro vyrobené z ušľachtilej ocele 316L meria do priemeru 45,5 mm (o dva milimetre viac než v predošlom vydaní). Do pozornosti dávame vylepšenie v podobe malej, ale plne dostačujúcej medzery medzi púzdrom a okružím, ktorá umožňuje istý úchop aj v potápačských rukaviciach. V lunete nechýba keramická vložka s bielymi značkami a na minútové dieliky rozdelenou prvou štvrťhodinou. Orientačný bod na dvanástej hodine je po vzore iných Aquisov vyplnený fluorescenčnou látkou Superluminova.

Oris Aquis Small Second Date, ref. 01 743 7733 4159-07 4 24 64EB

Ciferníky kryté zafírovým sklom s antireflexom na vnútornej strane sú k dispozícii vo vyhotoveniach s modrým podkladom a bielymi luminiscenčnými plôškami a čiernym podkladom skombinovaným s oranžovou svietiacou zmesou, pričom je možné vyberať z verzií spárovaných s kaučukovým remienkom alebo oceľovým náramkom. Náramky sú požiadavkám potápačov prispôsobené skladacou sponou s rýchlo nastaviteľnou posuvnou extenziou.

Oris Aquis Small Second Date, ref. 01 743 7733 4159-07 8 24 05PEB

Oris Aquis Small Second Date sú poháňané automatickým kalibrom Oris 743 (Sellita SW 220-1) s komplikáciami malých sekúnd a dátumu. V užívateľskej ponuke strojčeka má pevné miesto hacking sekúnd a výkonová rezerva 38 hodín.

Za vyššie menovanú potápačskú výbavu si Oris účtuje pri variantoch s kaučukovým remienkom 1980 eur. Za spracovania s oceľovým náramok zaplatíte o 200 eur viac.

Zdroj: Oris

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.