Otáčanie korunkou je minulosť. U hodiniek Ballast Trafalgar má všetko pod palcom okružie

Michal Pindura 3 02.11.2016

Otáčanie korunkou je minulosť. U hodiniek Ballast Trafalgar má všetko pod palcom okružie

V našich končinách pomerne (až úplne) neznáma značka Ballast, ktorej tvorbou sa tiahne nezmazateľná stopa histórie námorníctva, predstavila pánske hodinky so zaujímavou inováciou. Model Trafalgar BL-3133 je vybavený patentovaným systémom, ktorý prenecháva okružiu právomoci doteraz prináležiace korunke.

Z informácií uvedených na stránkach výrobcu sa okružie, funkčne o kus obdarenejšie, než je bežné, používa na navíjanie (doťahovanie) pružiny automatického strojčeka a je ním tiež možné nastaviť čas a dátum. Ballast tvrdí – a dá sa tomu veriť – že rotovanie okružím je prirodzenejší spôsob ovládania ako mnohokrát obtiažne otáčanie korunkou.

Ballast Trafalgar BL-3133-03

Ako už bolo povedané, okružie modelu Trafalgar BL-3133 (odkiaľ sa vzal jeho názov a prečo sa volá, ako sa volá, zrejme nie je potrebné objasňovať) je konštrukčne uspôsobené na tri úkony. Bez nutnosti akýchkoľvek iných krokov je vo východiskovom stave jeho otáčaním možné podať pomocnú ruku rotoru strojčeka a predĺžiť tak „dojazd“ o pár desiatok minúť či hodín – v závislosti od trpezlivosti pri otáčaní.

Ballast Trafalgar BL-3133-01

Pre aktiváciu ďalších režimov je do procesu potrebné zapojiť tlačidlá ukryté pod zámkou pseudo korunky – nie je to korunka, iba sa tak tvári. Po vyklopení poistky zloženej z desiatich samostatných súčiastok a jemnom stlačení vystupujúceho ovládacieho prvku je možné v oboch smeroch pohybovať priznaným prstencom dátumu. Úplným zatlačením tlačidla a následným otáčaním okružia je možné nastaviť hodiny a minúty.

Ballast Trafalgar BL-3133, pohľad na poistku "korunky"

Ak sa pýtate, čo niekoho viedlo k obratiu korunky o jej rolu ústredného ovládacieho elementu, skúste sa zamyslieť, či to predsa len nie je takto pohodlnejšie. Iste, veľké a príkladne uchopiteľné korunky sú v tom nevinne, no ich malé, prípadne ako naschvál zapustené kolegyne neraz potrápia nielen ženy s dlhšími nechtami, ale aj chlapov.

Ballast Trafalgar BL-3133, detail ciferníka

Trojica momentálne dostupných aktuálnych variánt modelu Trafalgar (staršie sú quartzové a namiesto zafírového skla majú minerálne) je poháňaná upraveným samonaťahovacím kalibrom Miyota 8215 s 21 rubínovými lôžkami. Ballast dôvodí voľbu japonského strojčeka z koncernu Citizen spoľahlivosťou a rozumnou cenou. A my dodáme, že krása a zdobenie sú pojmy, o aké použitý kaliber ani nezavadil. Je skrátka škaredý.

Ballast Trafalgar BL-3133, kaliber Miyota 8215

Konkrétne tento typ je trojhertzový (21600 v/h), poskytuje výkonovú rezervu 50 hodín a jeho presnosť by nemala vybočiť z už tak benevolentnej tolerancie -20/+40 sekúnd za deň. Strojček je zásluhou minerálneho priehľadu vo viečku s vygravírovaným písmenom B prístupný zvedavým pohľadom. Pri otáčaní hodiniek viečkom nahor odporúčame pristaviť sa pri štítku priskrutkovanému k ľavému boku oceľového púzdra s rozmermi 46,5 × 14,5 mm a vodeodolnosťou 100M. Vyryté je na ňom motto britských vojakov slúžiacich v ponorkách „We come unseen“ (Prichádzame nevidení).

Ballast Trafalgar BL-3133, spona s motívom ponorky

Druhý hmatateľný odkaz na kráľovské námorníctvo – opäť ponorku – nájdete vyfrézovaný do tela oceľovej opaskovej spony. Spona je súčasťou ručne tónovaného koženého remienka. Vďaka pružným lištám je robustný remienok so šírkou 22 a hrúbkou 4 mm možné ľahko a bez náradia oddeliť od púzdra a vymeniť za iný.

Tohtoročné novinky Trafalgar BL-3133 kúpite priamo na internetových stránkach značky Ballast. Ich cena je po prepočte 450 EUR, poštovné je zadarmo.

Zdroj: Ballast

Pridať komentár

Komentáre (3)

Dawe

takže preklep

Dawe

naťahovanie korunkou nie je žiadna inovácia

Johann

Inovácie, inovácie….Novinky sa objavujú každodenne a zjavne neobchádzajú ani hodinársky priemysel. Naťahovanie okružím je zaujímavá vec. Zjavne pomôže hlavne starším. Uvidíme, ako a kedy sa tento spôsob rozšíri masovejšie. Ja osobne však pri obstaraní hodiniek uprednostním naťahovanie korunkou. Nie som v tomto konzervatívny a viem inovácie oceniť. Nič ma však neoberie o čaro natiahnuť si každé ráno hodinky korunkou.