Panerai L’Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT – premiéra mesačných fáz a „neviditeľného“ dátumu

Michal Pindura 0 25.04.2018

rai L'Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT, pohľad na ciferník

Ak niečo Panerai ovláda bravúrne, sú to nekonečné variácie klasických kolekcií Radiomir a Luminor. Netreba však zabúdať na komplikačne obdarenejšie modely, ktoré sú síce v menšine, no ak sa už s nimi florentská manufaktúra potrápi, môžeme sa spoľahnúť, že to bude bonbónik, pri ktorom zaplesá srdce každého fanúšika vysokej hodinárčiny a zaplače nejedno bankové konto. Príkladom sú limitované tourbillonové krásky Carillon Tourbillon Minute Repeater GMT spred dvoch rokov. Ešte aj dnes vzbudzujú obdiv a vyvolávajú silné emócie.

Možno však nastal čas zabudnúť na to, čo bolo a pozrieť sa, čím Panerai rozvíril vody v tomto roku. Až do januára existovala jedna komplikácia, ktorej sa táto zbožňovaná značka nevedno z akých dôvodov vyhýbala. Keď už sme si mysleli, že lunárne fázy zostanú nadobro odložené v zásuvke, prišiel zlom v podobe prekvapujúceho kúsku L’Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT, ref. PAM00920. Ak to bol zámer a čakalo sa práve na tieto hodinky, má Panerai od nás odpustené. Mesačné fázy totiž nie sú všetko, čo novinka s dlhočizným názvom ponúka.

V modeli, ktorý si pre jeho šľachticky dlhé meno a šetrenie miestom nazveme iba L’Astronomo, zažíva popri lunárnych stavoch premiéru aj patentovaný tourbillonový regulátor, GMT funkcia a invenčné zobrazenie dátumu využívajúce polarizované sklené kryštály. Pre Panerai sú to druhé hodinky s prívlastkom L’Astronomo od roku 2010, kedy na trh poslala model kombinujúci tourbillon, ukazovateľ rovnice času a zobrazenie východu/západu slnka. Ako vtedy, aj teraz nimi vzdáva hold talianskemu renesančnému astronómovi Galileovi Galileimu.

Panerai L'Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT - premiéra mesačných fáz a „neviditeľného“ dátumu

Príbuznosť oboch modelov so skeletonizovanými kalibrami a otvorenými ciferníkmi je zjavná. Kompletná zostava funkčných prvkov, ktoré boli obsiahnuté v staršom z nich, sú zachované aj v novinke, avšak tá pridáva už spomínané komplikačné inovácie poháňané štvorhertzovým mechanizmom P.2005/GLS (iniciály GLS – Galileo Luna Scheletrato). Totožná je aj stratégia výroby na objednávku. Panerai ňou chce zaistiť, aby každý exemplár hodiniek mal indikátor lunárnych fáz nastavený na konkrétnu lokalitu podľa toho, kde žije jeho budúci vlastník.

Panerai L'Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT, lineárny indikátor rovnice času

Indikátor fáz jedinej prirodzenej družice Zeme je v aktuálnom vydaní L’Astronomo výrazne odlišný od toho, čo bežne vídavame v iných obdobne vybavených hodinkách. Inakosť sa prejavuje presunutím ukazovateľa z ciferníka na zadnú stranu kalibra a konštrukciou využívajúcou dvojicu superponovaných rotujúcich diskov. Horný disk s vyznačenou 24-hodinovou stupnicou je pripevnený k strojčeku a jeho úlohou nie je nič iné, ako zobrazovať symbol slnka počas dňa a hviezdnu oblohu v noci. V strede hviezdami obsypaného poľa sa nachádza okrúhla clona, cez ktorú je možné pozorovať spodný kotúč s fotorealisticky stvárneným mesiacom meniacim svoju polohu každý deň o 6,1°. Tým je pri priemernej dĺžke mesačného cyklu 29 dní, 12 hodín, 44 minút a 3 sekundy zabezpečené korektné fungovanie indikátora počas 122 rokov.

Panerai L'Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT, zadná strana hodiniek

Ako sme už spomenuli, Panerai pred odovzdaním hodiniek ich majiteľovi nastaví indikátor podľa zadaných zemepisných súradníc, pričom berie do úvahy rozdiel medzi severnou a južnou pologuľou. S domácou lokalitou je previazaný tiež ukazovateľ dňa a noci, ktorý si zachováva presnosť aj pri dočasnej zmene časového pásma (napríklad pri vycestovaní) a používaní GMT funkcie. Pokiaľ by mal niekto záujem o pokročilejšie astronomické informácie, k dispozícii je (pozícia 6:00) lineárne zobrazenie rovnice času v spracovaní ukazujúcom rozdiel medzi pravým slnečným časom a konvenčným časom pre každý kalendárny deň v rozmedzí plus/mínus 15 minút.

Ručne naťahovaný kaliber P.2005/GLS

Ďalšia z radu technických perličiek nového modelu – patentom chránený regulačný systém tourbillonu je vďaka skeletonizácii viditeľný z prednej i zadnej strany hodiniek. Už na prvý pohľad sa líši od tradičného riešenia, v ktorom sa klietka zotrvačky nepretržite otáča a eliminuje tak odchýlky spôsobené gravitáciou a prípadnými nárazmi. V mechanizme navrhnutom inžiniermi značky Panerai sa klietka otáča okolo osi, ktorá nie je rovnobežná s osou zotrvačky, ako je bežné, ale je voči nej otočená o 90 stupňov. Navyše, kompletnú rotáciu klietka dokončí za 30 sekúnd, čo je v porovnaní s väčšinou tourbillonov o polovicu kratší čas. Vyššia rýchlosť otáčania je na ciferníku tlmočená cez malé sekundy na deviatej hodine. Výhodou rýchlejšieho otáčania tourbillonu by malo byť efektívnejšie kompenzovanie výkyvov vo frekvencii, ktoré by sa nepriaznivo podpísali pod presnosť ukazovania času.

rai L'Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT, detail indikátora lunárnych fáz

Keďže hodinky prišli kvôli wow efektu o štandardný ciferník, prakticky všetky funkčné časti s výnimkou posuvného indikátora časov východu a západu slnka umiestneného na vnútornom okruží, sú prístupné pohľadom. Týka sa to hlavného súkolia, tourbillonu a takisto aj dvojice perovníkov, ktorých štvordňovú kapacitu prezrádza ručičkový indikátor za zadnej strane ručne naťahovaného kalibru pozostávajúceho zo 451 súčiastok.

rai L'Astronomo Luminor 1950 Tourbillon Moon Phases Equation of Time GMT, prstenec dátumu je na prvý pohľad bez číslic

Snaha o čo najväčšiu mieru transparentnosti prinútila pánov z pracoviska Laboratorio di Idee vo švajčiarskom Neuchâteli vymyslieť spôsob, ako dômyselne spriehľadniť prstenec dátumu bez toho, aby utrpel na funkčnosti. Výsledkom je patentovaná dátumovka s prstencom vyrobeným z borosilikátového skla, ktorej čísliciam boli pri vypaľovaní laserom modifikované optické vlastnosti. Až do momentu, kedy dôjde k zarovnaniu pozície skleného prstenca s jeho opačne polarizovaným náprotivkom vloženým do okna dátumu, sú číslice takmer neviditeľné a nerušia tak výhľady na remeselne precízne dotiahnutý kaliber.

Všetky tieto hodinárske dobroty Panerai servíruje zabalené do 50 mm titánového puzdra s vodeodolnosťou 100M, na ktorom nesmie chýbať typický zámok korunky. Záujemcovia o hodinky majú možnosť voľby povrchovej úpravy puzdra, farby ručičiek, indexov, remienka z kože aligátora a odtieňa zmesi Superluminova. A cena? Tú vám Panerai na vyžiadanie ochotne prezradí.

Zdroj: Panerai

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.