Päť vecí, ktoré by ste mali vedieť o G-Shockoch, pohľadom ich stvoriteľa Kikua Ibeho

Michal Pindura 0 23.10.2016

Kikuo Ibe, tvorca najznámejších odolných hodiniek Casio G-Shock

Niekedy dobre padne, ak sa môžete spoľahnúť na pomoc iných. Keďže nemôžeme byť všade a napriek tomu by sme vám chceli z času na čas priniesť pár informácií priamo od tvorcov hodiniek, ktoré za roky služby spotrebiteľom nadobudli status legiend, sme vďační za každé takéto informácie publikované na tuzemských alebo zahraničných hodinárskych portáloch. Zoberme si dnešný článok. Nebyť kolegov zo singapurského serveru Watches By SJX, ktorí pri príležitosti uvedenia 6000-eurovej elity MR-G G1000HT Hammer Tone vyspovedali „otca“ všemožne odolných modelov Casio G-Shock Kikua Ibeho, je možné, že by ste sa nedozvedeli, prečo vôbec vznikli a či sa neuvažuje nad ich mechanickými verziami.

Kikuo Ibe, súčasný šéf výskumu a vývoja je zároveň veterán, ktorý prakticky celý svoj profesionálny život zasvätil spoločnosti Casio. V branži sa preslávil najmä navrhnutím prvých takmer nezničiteľných hodiniek. Modelový rad Gravitational Shock, známejší pod skratkou G-Shock, bol od začiatku koncipovaný tak, aby splnil požiadavky takzvanej trojnásobnej desiatky: musia dosahovať úroveň vodeodolnosti aspoň 10 barov (100M), ich batéria musí vydržať prinajmenšom 10 rokov a mali by prežiť pád z 10 metrov.

Prvé G-Shocky boli vyrobené pre stavebných robotníkov

V rozhovore, ktorý vám prinášame v kondenzovanej podobe, sa Kikuo Ibe vyjadril, že podnetom na skonštruovanie prvých G-Shockov bol pád a následné rozbitie jeho vlastných hodiniek. Skutočným dôvodom ale bolo zistenie, že ani jeden z robotníkov so zbíjačkami, na ktorých sa pozeral z okna svojej kancelárie vo vývojovom centre Casia, nemal na ruke hodinky. Prečo? Žiadne vtedy dostupné modely by také silné vibrácie jednoducho nevydržali.

Tri zo štyroch variánt hodiniek Casio G-Shock Mudmaster GWG-1000

G-Shocky sú dnes už kultovou záležitosťou, stále ale hravo prejdú testom „triple-ten“

„Keď vyvíjame nové modely, nemáme v úmysle, aby skončili iba ako módne doplnky. Máme veľmi jasne definovanú cieľovú skupinu pre každý nový typ, takže ich vlastnosti vieme ušiť, takpovediac, na mieru. Niečo sa však za žiadnych okolností nemení, a to ich húževnatosť a odolnosť“, povedal Ibe. Po modeloch rezistentných voči otrasom prišli kusy, ktorým nevadilo bahno (séria Mudmaster) a neskôr sa pridali Frogmany, určené pre nasadenie vo vode a iných špeciálnych prostrediach.

Ako Ibe hovoril ďalej, prezradil aj detaily „záchodového testu: „V roku 1983 sme zobrali hodinky na toaletu a hodili ich z výšky tretieho poschodia. Dnes máme na podobné skúšky postavené automatizované prístroje. V porovnaní s minulosťou robíme mnoho vecí odlišne a stále sa veľa učíme. K základu v podobe univerzálnej odolnosti už dlhšie pridávame solárne napájanie, senzorovú výbavu a najnovšie sa zaoberáme funkciami využívajúcimi GPS.“

Casio G-Shock Gulfmaster GWN-Q1000 - tri senzory boli málo, hĺbkomer to vyriešil

Podľa jeho slov sa chce Casio udržať na špici po stránke technológií, no nie na úkor renomé, ktorú si rad G-Shock za viac než 30 rokov vybudoval. V konečnom dôsledku, k odolnosti hodiniek vedie inžinierov aj krehkosť zabudovaných senzorov snímajúcich teplotu, nadmorskú výšku, barometrický tlak či hĺbku. Najťažšou úlohou, s ktorou sa musia popasovať, je, aby brnenie chrániace citlivé vnútornosti, zbytočne nezvyšovalo hmotnosť hodiniek.

Pri téme technológií sa Ibe vyjadril aj k možnosti výroby smart G-Shockov. Zatiaľ sa v Casiu o nich vraj neuvažuje, ale ak si bude jeho tím istý, že môžu byť prospešné pre zákazníkov, potom nad nimi v budúcnosti môžu premýšľať.

Najobľúbenejší model? Suverénne DW-5000!

Z viac ako 2000 dosiaľ vyrobených typov G-Shockov si Kikuo Ibe najviac obľúbil historicky prvý model DW-5000. Nakoľko sa nachádza vo firemnom múzeu, na jeho zápästí majú tradične miesto dizajnovo totožné hodinky zo série DW-5600.

Casio G-Shock GPW-1000

Prečo je polyuretánová živica ideálny materiál?

Odolnosť živice a kovu voči nárazom sa prakticky nelíši, avšak kovové hodinky, ktoré ustoja tvrdé nárazy sú zložitejšie na vývoj i výrobu. Keďže živica sama o sebe vo zvýšenej miere absorbuje nárazy, má v tomto smere pred kovom výhodu, a teda aj prednosť. Ak od spotrebiteľov dostanú dizajnéri spätnú väzbu, že požadujú hodinky z kovu, Casio im dokáže vyhovieť kolekciami G-Steel alebo MR-G, v ktorých sa zoskupujú modely z nehrdzavejúcej ocele alebo titánu.

Budú niekedy mechanické „Géčka“?

Na zaujímavú otázku, striktná odpoveď. „Úprimne povedané, nikdy mi nenapadlo vyrobiť mechanické G-Shocky. Bolo by to technicky i finančne mimoriadne obtiažne. Radšej sa naďalej budeme venovať zdokonaľovaniu a zvyšovaniu výkonu elektronických funkcií. V tom vidíme veľký potenciál,“ zakončil Ibe.

Zdroj: Watchesbysjx.com, Casio

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.