Patek Philippe Nautilus – legenda navrhnutá Géraldom Gentom má štyridsať rokov

Michal Pindura 0 12.07.2016

Patek Philippee Nautilus, ref. 5990

Čože je to štyridsiatka? Podobne ako kvalitné víno, aj precízna hodinárčina podporená nadčasovým dizajnom, časom dozrieva. Chcete dôkaz? Pozrite sa na modely Patek Philippe Nautilus. Od ich uvedenia na trh uplynuli štyri desaťročia, ktoré zo sebou priniesli len marginálne vzhľadové úpravy. Ak platí, že víťazná zostava sa nemá meniť, potom hodinky zo série Nautilus sú zosobnením pravdivosti tohto tvrdenia.

K zákazníkom sa prvé časomery Patek Philippe Nautilus dostali v roku 1976. Príbeh, ktorý si so sebou odvtedy nesú, potvrdzuje, že patria k špecifickej sorte náramkových hodiniek so závideniahodným postavením, aké dosiahla len malá hŕstka iných modelov. Najšportovejšie hodinky Patek Philippe sú elegantné, žiadané a zberateľmi dychtivo zhromažďované aj napriek tomu, že od klasiky majú pomerne ďaleko. Na rozdiel od iných modelov, ktorých zrod sa datuje do 50., 60. a tiež 70. rokov, je ich dizajn o čosi nápadnejší, s charakteristickými, iba ťažko prehliadnuteľnými rysmi. Počas štyridsiatich rokov zákazníkov od kúpy modelov Nautilus neodrádzal ani nesúlad ich mena prevzatého od slávnej literárnej ponorky a vodeodolnosti, ktorá pôvodne končila na 120 metroch.

Patek Philippe Nautilus a ich náčrt od Géralda Gentu

Je obdivuhodné, aké neústupné sú generácie dizajnérov manufaktúry Patek Philippe, pokiaľ majú siahnuť na svoju ikonu. Kým mnohé iné legendárne hodinky prešli vývojom a početnými faceliftami, vzhľadová podstata Nautilusov ostala takmer nedotknutá od čias, kedy sa z náčrtov Géralda Gentu stal reálny produkt. Ním navrhnuté púzdro nie je okrúhle, ani štvorcové, je niekde medzi tým.

Typický profil púzdra je najviditeľnejší odzadu. Z tohto pohľadu sú zreteľné integrované nožičky remienka a viac o sebe prezradia aj bočné „uši“ púzdra, pripomínajúce svorky na oknách v trupe lodí. Jedno z nich chráni korunku, druhé sa stará o symetriu hodiniek. Ak sa vám zdá, že v konštrukcii uší spoznávate pánty (závesy), ste na správnej stope, ako v exteriéri modelov Nautilus nájsť niektoré umne zakomponované námornícke detaily. Po otočení hodiniek ciferníkom nahor sa o slovo prihlási okružie. Znova nie je ani okrúhle, ani vankúšové. Každá z jeho ôsmich hrán je tvarovaná podľa oblúkových výsečí väčšieho či menšieho kruhu.

Patek Philippee Nautilus, ref. 5980-1AR

Ďalším ťažiskovým bodom osobnosti Nautilusov je kovový náramok, ktorý bol neoddeliteľnou súčasťou skíc Géralda Gentu. Tvoria ho úzke brúsené vonkajšie a leštené vnútorné segmenty a minimálnymi rozstupmi. Majiteľom niektorého z modelov Nautilus je u náramkov dobre známa vlastnosť, ktorú pocítite až potom, čo hodinky nasadíte na zápästie. Vnútorná strana je dokonale rovná, bez prelisov a zákutí, v ktorých sa tak rady usádzajú nečistoty. Pohodlie z nosenia hodiniek sa skladá z maličkosti, a toto je jedna z nich.

Treťou príznačnou črtou v dizajne legendy medzi náramkovými hodinkami je horizontálne ryhovaný ciferník s typickými aplikovanými indexmi. Najznámejšie farebné verzie ciferníka sú čierna, antracitovo šedá, tmavomodrá a biela. Menej častá čokoládovo hnedá je rezervovaná pre modely s púzdrom z ružového zlata. Ručičky sú obuškové, so zaoblenými hrotmi. Rovnako ako exteriér hodiniek, ani ručičky neprešli v priebehu času výraznejšími zmenami.

Patek Philippee Nautilus, ref. 5711

Za úspechom časomeru, ktorý s obľubou nosí herec Brad Pittt, spevák Ed Sheeran alebo futbalový stredopoliar Andrea Pirlo, stojí tiež selektívnosť, s akou Patek Philippe k Nautilusom pristupuje. Zrejme nikdy sa nestane, aby sa ženevská manufaktúra uchýlila k osadeniu všetkých svojich kalibrov do modelov Nautilus. Aj z tohto dôvodu sú komplikované kúsky zriedkavé a zberateľsky lákavé. Skúste napríklad nájsť model s tourbillonom… Nepochodíte. Nautilusy sú v pánskych veľkostiach dostupné s automatickými strojčekmi, tromi ručičkami a dátumom. 40 mm spracovania ref. 5711, známe pod prezývkou Jumbo, ktorá im prischla kvôli ich veľkosti v dobe uvedenia, sú dnes vnímané ako rozmerovo skromné a dokumentujú odolanie značky Patek Philippe vábeniu trendu nadrozmerných hodiniek.

V ponuke sú, samozrejme, aj chronografové varianty. Ref. 5980 obsahuje samonaťahovací kaliber s komplikáciou flyback chronografu a malou sekundovkou na šiestej hodine. Najnovším a nateraz najkomplikovanejším modelom zo série Nautilus je v roku 2014 uvedený ref. 5990. V špecifikácii automatu CH 28-520 C FUS sa zišli komplikácie 60-minútového flyback chronografu, druhé časové pásmo a duálny indikátor dňa/noci. Cestovateľské funkcie sú ovládané pomocou dvojice tlačidiel na ľavom boku púzdra, pričom inžinieri v súčinnosti s dizajnérmi v maximálne miere vyťažili z prítomnosti výstupkov (uší). Dôležité ale je, že takto maskované tlačidlá nerušia „nautilusácku“ siluetu.

Dámsky model Patek Philippee Nautilus, ref. 7018-1A/010

Z doteraz napísaného by mohlo vyplývať, že hodinky Patek Philippe nerešpektujú rovnosť pohlaví. V skutočnosti sú dámske Nautilusy v ponuke od roku 1980. Ich najnovšia generácia prišla na trh pred tromi rokmi a dostupná je v zlatom, prípadne oceľovom vyhotovení s priemermi 32, 33 a 35 mm. Pruhy na ciferníkoch v nich boli transformované na vlnovky, obuškové ručičky nahradili ručičky typu „lancette“ a okružia často miznú pod diamantmi, no krivky navrhnuté G. Gentom sú v dámskych vydaniach zachované. Jediné, v čom ženy môžu pociťovať krivdu, sú prevládajúce quartz strojčeky. Aj tu sa však blýska na lepšie časy. V orientačných strategických plánoch Patek Philippe stojí, že dámske hodinky z radu Nautilus budú v blízkej budúcnosti častejšie osádzané mechanickými kalibrami.

Zdroj: Patek Philippe, Worldtempus.com, www.tiffany.com, www.rolexforums.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.