Piaget Altiplano Ultimate Automatic 910P – tenší automat na svete nenájdete

Michal Pindura 0 07.03.2018

Áno, opäť Piaget. Pre iné hodinárske manufaktúry to musí byť náročné na spracovanie (lebo aj ony sa snažia), ale titul svetovo najtenších automaticky naťahovaných hodiniek im znova uchmatol Piaget. Neoficiálne sa tak stalo v treťom decembrovom týždni, oficiálne v priebehu konania ženevského Medzinárodného salónu vysokej hodinárčiny (SIHH), kedy bol novinárom a prítomnej verejnosti predstavený nový ultratenký šampión Altiplano Ultimate Automatic 910P. S hrúbkou 4,3 mm prekonal dovtedajšieho rekordéra Bulgari Octo Finissimo Ultra-Thin Automatique o 0,85 mm.

Piaget Altiplano Ultimate Automatic 910P, model z bieleho zlata

Od značky Piaget sa posúvanie hraníc v hrúbke kalibrov a hodiniek už akosi očakáva. Môže si za to vlastne sama. Vlani totiž uplynulo rovných šesťdesiat rokov od chvíle, kedy vo svojom ženevskom závode vyrobila ručne naťahovaný strojček 9P s hrúbkou 2 mm. O tri roky neskôr Piaget stanovil rekord aj pre automatické hodinky – mechanizmus s označením 12P meral iba o tri desatinky milimetra viac. Od spoločnosti, ktorá si zo všetkého najviac potrpí na extrémnej štíhlosti svojich produktov z radu Altiplano, sa po tom, čo ju z „ultra thin“ trónu vypudil rival z Talianska, žiadala rázna odpoveď. A tá prišla. Model Altiplano Ultimate Automatic 910P sa stal nielen najtenším automatom, ale aj vôbec najtenšími náramkovými hodinkami, aké boli kedy vyrobené.

Piaget Altiplano Ultimate Automatic 910P, model z ružového zlata

Najprv si o novom rekordérovi povedzme niekoľko stručných detailov. K dispozícii budú varianty z 18-karátového ružového a bieleho zlata, ktorých ceny by pred zdanením mali byť 26000, respektíve 27000 švajčiarskych frankov. Obe 41 milimetrové verzie budú spárované s čiernym remienkom z kože aligátora a nebudú limitované počtom kusov.

Piaget Altiplano Ultimate Automatic 910P, viečko a základná doska kalibra tvoria jeden celok

Viac ako tieto informácie nás pri prezeraní renderovaných fotografií zaujímalo, ako sa inžinierom podarilo prekonať model Octo Finissimo Ultra-Thin Automatique o osem desatín milimetra, čo je takmer pätina jeho hrúbky. Teraz už vieme, že si pomohli malou, ale o to premyslenejšou fintou. Aby získali priestor na uberanie hmoty, z konštrukcie strojčeka vypustili základovú dosku, ako ju bežne poznáme. Nahradilo ju zadné viečko, ktoré okrem toho, že uzatvára púzdro, plní aj úlohu lôžka pre ozubené kolesá a ostatné pohyblivé súčiastky a dokonca si zastane aj rolu ciferníka. V praxi to znamená, že v prípade hodiniek Piaget Altiplano Ultimate Automatic 910P už nemôžeme o strojčeku a púzdre hovoriť ako o dvoch samostatných komponentoch, ale ako o jednom funkčnom celku.

Piaget Altiplano Ultimate Automatic 910P, naťahovanie obstaráva periférny rotor

Hoci by sa mohlo zdať, že Piaget sa o podobný husársky kúsok pokúsil ako prvý, nie je to tak. Priekopníkom v tomto smere je manufaktúra Audemars Piguet, ktorá vďaka identickému riešeniu z vlastnej dielne skresala hrúbku tourbillonového kalibra 2870 už v roku 1986.

Ďalším opatrením vedúcim k ušetreniu drahocenného miesta bolo nasadenie periférneho rotora (na fotografii čierny pruh s gravírovaným nápisom 910P). Ak by bol použitý konvenčný spôsob naťahovania prostredníctvom centrálneho rotora, museli by dizajnéri vopred kalkulovať so súčiastkou o hrúbke viac než jeden milimeter, čo by bol, ako sami uznáte, príliš veľký ústupok. Periférny rotor zhotovený z 22-karátového zlata, ktorý bol pre zachovanie farebnej jednotnosti povlakovaný čiernym PVD, dostal prednosť aj pred mikrorotorom, v neprospech ktorého vravela nižšia účinnosť. V súvislosti s rotorom, ktorého časť je ukrytá pod okružím, bolo potrebné vymyslieť alternatívny spôsob uchytenia okružia k púzdru, nakoľko pri fixovaní zvislými skrutkami by bolo znemožnené jeho otáčanie. Ako vidno na obrázku bočnej strany puzdra, okružie je neobvykle pripevnené horizontálnymi skrutkami v miestach pod úrovňou dráhy rotora.

Zvyšok trojhertzového strojčeka s úctyhodnou 50-hodinovou rezervou chodu má rovnakú architektúru a špecifikácie, ako tomu bolo pri modeli Altiplano 900P z roku 2014, až na jednu maličkosť – kvôli rotoru má o čosi väčší priemer. Opäť tu máme exponovaný kaliber s odhaleným súkolím (niektoré ozubené kolesá majú hrúbku iba 0,12 mm) tiahnucim sa od jednej až po ôsmu hodinu. Viditeľné sú všetky dôležité súčiastky vrátane perovníka ukotveného iba zo strany dosky, kroku i zotrvačky. Pozdáva sa nám, že Piaget napriek tenkému profilu hodiniek zotrval pri tradičných materiáloch a dokončovacích technikách. Väčšina dielov je zhotovená z mosadze alebo ocele a zdobenie je veľmi decentné a príjemné na pohľad.

Piaget Altiplano Ultimate Automatic 910P, polkruhový mostík je najvyšším miestom ciferníka

Problémom, ktoré sa pri návrhu ultratenkých hodiniek zákonite musia vyskytnúť, sa nevyhol ani ciferník, teda presnejšie zafírový kryštál, ktorý ho chráni. Priestor pod ním je taký malý, že kvôli riziku deformácie reálne hrozil styk s ručičkami a ich zastavenie. Z tohto dôvodu nie je najvyšším bodom ciferníka os ručičiek, ale mostík, ktorý drží pohromade pohyblivé komponenty. Ak by pri tlaku zvonku došlo k prehnutiu sklíčka, na ukazovanie času to nebude mať žiadny dopad.

Zdroj: Piaget

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.