Plánujete kúpu hodiniek s kompasom? Poradíme vám s výberom

Michal Pindura 0 10.09.2017

Plánujete kúpu hodiniek s kompasom? Poradíme vám s výberom

Aj vy ste prečkali letné horúčavy v tieni klimatizovanej kancelárie a teraz, s blížiacou sa jeseňou, začínate aktivizovať svoje turistické chúťky? Nečudujeme sa. Mesiace od septembra do novembra sú na pešiu turistiku ideálne. Poobede nehrozia búrky, organizmus nevyčerpávajú neznesiteľné teploty a príroda sa po vysušujúcom lete začína sfarbovať do podmanivých odtieňov oranžovej a hnedej. Toto všetko praje plánovaniu a príprave túr, výstupov alebo len bezcieľnych prechádzok po našich horách a lúkach.

Azda každý, kto ku turistike pričuchol a nadchla ho tak, že sa jej chce venovať ako svojmu serióznemu koníčku, prípadne zamestnaniu, už takmer naisto zistil, aké osožné zariadenie je kompas. Vynález starých Číňanov v akejkoľvek jeho podobe – od malých vreckových kompasov až po tie zabudované v hodinách, je neoceniteľným pomocníkom pri dosahovaní vytýčených cieľov a pri zdarných návratoch domov z tých častí krajiny, ktoré nepoznáte tak dokonale ako okolie vášho mesta či obce.

Hodinky s kompasom je, podobne ako kompasy samotné, možné rozdeliť do niekoľkých skupín, a to jednak na základe ceny, výbavy a jednak po stránke formy. V dnešnom článku si modely s pomocnou funkciou navigovania v teréne „rozmeníme na drobné“ tak, aby ste získali bližšiu predstavu, čo všetko sú vám schopné poskytnúť a aby sme vám pomohli pri výbere a kúpe toho najlepšieho pre vaše outdoorové potreby.

Čo mi môžu ponúknuť hodinky s kompasom?

Keďže hodinky s kompasom radíme do skupiny turistických, zvyčajne sa u nich stretávame aj s ďalšou výbavou, ktorá môže pri pobyte v prírode prísť vhod. Samozrejme, existujú aj modely iba s ukazovaním času, no tie sú v porovnaní s funkčne nadupanejšími hodinkami menej početné. Typicky sa v sprievode kompasu vyskytuje teplomer, indikácia časov prílivu a odlivu, barometer alebo výškomer. U niektorých modelov je to takisto GPS a rôzne high-tech zručnosti, aké poznáme z fitnes trackerov.

Analógové alebo digitálne?

Hodinky vybavené funkciou kompasu sa vo všeobecnosti delia medzi analógové a digitálne. Kým u prvých menovaných zabezpečuje ukazovanie správneho smeru zmagnetizovaná strelka a ich používanie je veľmi podobné ako u tradičných kompasov (pozrite si napríklad hodinky Luminox), digitálne kompasy pracujú na princípe elektronického senzora, ktorým namerané údaje sú na ciferník premietané buď prostredníctvom ručičiek, displeja alebo kombinovane cez ručičky a LCD displej.

Turistické smart hodinky Casio WSD-F10

Výhodou digitálnych kompasov je o čosi jednoduchšia obsluha, ale treba u nich počítať s počiatočnou a veľmi dôležitou kalibráciou a tiež s určitou odchýlkou, ktorá sa obvykle pohybuje okolo ± 10°. Naproti tomu analógové kompasy v hodinkách pracujú s toleranciou zhruba ± 2°.

Majú hodinky s kompasom nejaké nevýhody?

Pokiaľ nemáte pasiu v blúdení – čo nepredpokladáme – jedinou ozajstnou nevýhodou je, že pri množstve integrovaných funkcií môžu byť hodinky s kompasom o niečo hrubšie. Nie je to však nič dramatické. Pár čísiel pre názornosť: Casio Sport Gear SGW 100-1 majú hrúbku 13,2 mm, dotykové Tissoty T-Touch Expert Solar 13 mm a Timex Compass T2P285 dokonca 11 mm. Ako vravíme, nič čo by mužom bránilo v ich pohodlnom nosení. Nazdávame sa, že ani turistky a horolezkyne nebudú mať s hrúbkou hodiniek neprekonateľný problém.

Pri hodinkách s kompasom sa treba zmieriť aj s ich športovejším dizajnom, ktorý je daný ich zameraním. Ak sa však pozriete na elegantnejšie stavané titánové verzie vyššie spomenutých Tissotov, respektíve na celooceľový model Timex Expedition E-Tide Temp Compass T2N738, je dosť možné, že vám nebude nič brániť v tom, aby ste ich nosili aj počas bežných pracovných dní.

Ktoré z nich sú najlepšie?

Ako pri iných produktoch, najlepšie hodinky s kompasom sú tie, s ktorými budete spokojný, ktoré vám sadnú a ktoré vás spoľahlivo prevedú každou húštinou či hrebeňom. Pre lepší prehľad sme pre vás vybrali päť zaujímavých modelov z piatich cenových hladín. Jedny z nich si určite zamilujete.

0 – 100 EUR

👉CASIO SPORT GEAR SGW 100-1

CASIO SPORT GEAR SGW 100B-3A2

100 – 200 EUR

👉 TIMEX COMPASS T2P285

TIMEX COMPASS T2P285

200 – 400 EUR

👉 LUMINOX RECON 8831.KM

LUMINOX RECON 8831.KM

400 – 1000 EUR

👉 CASIO PRO TREK 7000-1A

CASIO PRW 7000-1A

1000 a viac EUR

👉 TISSOT T-TOUCH EXPERT SOLAR T091.420.44.041.00

TISSOT T-TOUCH EXPERT SOLAR T091.420.44.041.00

Pri výbere hodiniek s kompasom okrem cenového hľadiska zvážte, či naozaj využijete všetky ich danosti. Aj keď sú niektoré z nich lacnejšie, neznamená to, vám neposkytnú komfort porovnateľný s oveľa drahším kúskom. Nech sa rozhodnete pre ktorýkoľvek model, veríme, že vďaka nášmu článku sa pri kúpe turistických hodiniek nebudete cítiť stratený ????

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.