Plánujete si kúpiť hodinky? Poradíme vám, ako si vybrať tie najlepšie pre vás

Michal Pindura 0 15.02.2017

Plánujete si kúpiť hodinky? Poradíme vám, ako si vybrať tie najlepšie pre vás

Na tento článok sme sa chystali dlhšiu dobu – vyžadoval si totiž zodpovednú prípravu. Prípravu, ktorú by nemal podceniť ani človek chystajúci sa na kúpu náramkových hodiniek. Ak patríte medzi tých, ktorí sa v tikajúcom svete neveľmi orientujú a výrazy chronograf alebo chronometer sú pre vás španielskou dedinou, ste tu správne. Postupne si preberieme výhody i nevýhody rôznych typov napájania hodiniek, prejdeme si najrozšírenejšie dizajnové štýly, funkcie… vlastne, povieme si všetko potrebné, na čo by ste mali pri výbere a neskôr pri nákupe tohto klasického doplnku myslieť.

Nižšie nájdete podrobného sprievodcu pánskymi náramkovými hodinkami – informácie dostanete naservírované pekne na jednom mieste, zrozumiteľne podané a teda aj ľahko pochopiteľné.

STROJČEKY HODINIEK

Pri zoznamovaní sa s hodinkami prídete skôr či neskôr do kontaktu so slovom strojček (prípadne kaliber alebo mechanizmus). Strojček je najdôležitejšou časťou hodiniek a práve od neho závisí, aké presné budú a čo vám z hľadiska funkcií a komfortu používania ponúknu. Inak povedané, strojček je srdcom i mozgom hodiniek.

Vo všeobecnosti rozlišujeme tri typy strojčekov: mechanické (ručne naťahované), mechanické (samočinne naťahované) a quartzové. Teraz dajme priestor rozdielom medzi nimi, ich kladom a záporom.

MECHANICKÉ HODINKY - RUČNE NAŤAHOVANÉ

Strojček manuálne naťahovaných hodiniek obsahuje hnaciu pružinu – laicky opísané stočený kus kovu, ktorú je pre zabezpečenie chodu hodiniek nutné pravidelne naťahovať otáčaním korunky. Akonáhle je pružina dostatočne navinutá, strojček sa rozbehne a bude v prevádzke dovtedy, kým sa pružina neodvinie – kým neodovzdá všetku uloženú energiu. Väčšina hnacích pružín je dlhá okolo 20 – 35 cm. Čím je dlhšia, tým väčšia je pohybová rezerva (doba medzi dvomi natiahnutiami).

Nie všetky ručne naťahované hodinky sú si rovné. Pri ich výbere venujte pozornosť detailom a úrovni remeselného spracovania. Práve od nich záleží, aké presné a spoľahlivé hodinky budú.

Výhody manuálne naťahovaných hodiniek:

• nepotrebujú žiadnu batériu

• na rozdiel od quartzových hodiniek je pohyb ich sekundovej ručičky krásne plynulý

• sú to hodinky s dušou - je za nimi kus inžinierstva aj ručnej práce

Nevýhody manuálne naťahovaných hodiniek

• vyžadujú pravidelné naťahovanie, zvyčajne raz za dva dni, ale odporúčané je každodenné naťahovanie

• kvôli množstvu ozubených koliesok a jemných súčiastok sú citlivé na zaobchádzanie

• citlivé sú takisto na nárazy, pôsobenie magnetických poli, ktoré ich môžu poškodiť

• nie sú veľmi presné. Kým vynikajúco remeselne zvládnuté hodinky sú schopné udržiavať presnosť na úrovni odchýlky v jednotkách sekúnd za deň, vekom a opotrebovávaním súkolí sa ich presnosť znižuje. Pokiaľ trváte na vysokej presnosti, dajte prednosť quartzovým modelom

• sú drahšie. Dajú sa síce zohnať aj hodinky s cenou okolo 100 €, no obvykle sa ich cena pohybuje od 500 % vyššie

MECHANICKÉ HODINKY - AUTOMATICKÉ

Ide o konštrukčne veľmi podobné hodinky ako ručne naťahované, no namiesto otáčania korunky získavajú energiu pohybom rotora s excentricky rozloženou hmotnosťou. Na jeho rozpohybovanie sa využívajú pohyby ruky alebo zápästia, na ktorom sú hodinky pripnuté. Stačí chodiť, respektíve vykonávať akýkoľvek pohyb touto rukou, aby sa hodinky rozbehli a udržali v chode. Ide im to skoro samo – preto sa volajú automatické (samonaťahovacie).

TISSOT LE LOCLE POWERMATIC 80 DOUBLE HAPPINESS T006.407.11.033.01

Ak práve automatické hodinky nemáte na ruke, je vhodné ich umiestniť do zariadenia s názvom naťahovač (winder). Je to malý prístroj, ktorý udržiava hodinky v kruhovom alebo inom pohybe. Prospieva to strojčeku, ktorý sa môže neustále premazávať a vy nebudete musieť zastavené hodinky znovu pracne nastavovať. Čo sa stane, ak je pohybu až príliš a pružina hodiniek je už plne navinutá? Nič. Klzná spojka, ktorá je súčasťou každého automatického strojčeka zaručí, že sa mechanizmus naťahovania nepoškodí.

Výhody automaticky naťahovaných hodiniek:

• takisto nepotrebujú žiadnu batériu

 nemusíte ich každý deň naťahovať (ale môžete, nič sa im nestane)

• sekundová ručičky má príťažlivý plavný pohyb

• je to mechanika a to sa počíta

Nevýhody automaticky naťahovaných hodiniek:

• citlivé na šetrné zaobchádzanie

• zrejme zainvestujete do naťahovača, ktorý vám zaberie miesto na nočnom stolíku

• sú menej presné

• sú drahšie

QUARTZOVÉ HODINKY

Ak sa nechcete obmedzovať a venovať zvýšenú pozornosť mechanike, „quartzky“ sú pre vás jasnou voľbou. Sú totiž neuveriteľne presné a cenovo dostupné.

Poháňa ich malá gombíková batéria (alebo dobíjateľný akumulátor). Tá dodáva energiu ešte menšiemu oscilátoru z kryštálu kremeňa, ktorý sa následne rozkmitá 32768-krát za sekundu. Kmity kryštálu sú cez elektrické obvody a niekoľko ozubených kolies prenesené až k sekundovej ručičke. Vzhľadom k tomu, že chod quartz hodinky riadia elektrické impulzy, pohyb sekundovky je trhaný - skokový.

Rozdiely medzi mechanickým a quartz strojčekom sú zreteľné

Quartzové modely obsahujú menej pohyblivých komponentov, čo spôsobuje, že sú prakticky bezúdržbové (až na občasnú výmenu batérie), vysoko presné a v porovnaní s mechanickými príbuznými vydržia omnoho viac. Aj preto je väčšina skutočne športových alebo outdoorových hodiniek quartzových.

Výhody quartz hodiniek:

• sú najpresnejšie zo všetkých bežne dostupných hodiniek

• nie sú náročné na zaobchádzanie a údržbu

• sú odolné

• v drvivej väčšine sú cenovo prijateľné

Nevýhody quartz hodiniek:

• sekundová ručička skáče

• sú menej „romantické“ - chýba im charakter, história a remeselné pozadie mechanických hodiniek

FUNKCIE A KOMPLIKÁCIE

Existujú hodinky, ktoré vám ukážu iba čas. A sú aj také, čo vám okrem hodín, minút a sekúnd poskytnú prostredníctvom rozmanitých funkcií aj ďalšie užitočné informácie. Zjednodušene povedané, u quartz hodiniek sa bavíme o funkciách, u mechanických hodiniek o komplikáciách. Principiálne však ide o jedno a to isté.

K najčastejším funkciám sa riadia dátum – častokrát multifunkčný so zobrazením dňa v mesiaci a dňa v týždni, alarm, mesačné (lunárne) fázy, indikátory rezervy chodu a špeciálne pri luxusných mechanických modeloch tiež repetície – odbíjanie gongu pri určitých časových intervaloch.

A potom je tu chronograf (stopky). Jedná sa o samostatný, nezávislý časomerný systém, ktorého úlohou nie je nič iné, ako meranie časových úsekov. Prítomnosť chronografu zvyčajne spoznáte podľa dvoch alebo troch malých číselníkov (subciferníkov) umiestnených v na hlavnom ciferníku hodiniek. V štandardných prípadoch ho prezrádzajú tiež tlačidlá na boku púzdra. Horné slúži na spustenie a zastavenie merania, dolné zaznamenané údaje vynuluje.

Hodinky s chronografom a tachymetrom CERTINA DS PODIUM CHRONO GMT COSC C034.654.11.047.00

U niektorých hodiniek sprevádza chronograf na ciferníku stupnica tachymetra. Súčasné používanie stopiek a tachymetra umožňuje pri poznaní prejdenej vzdialenosti vypočítať rýchlosť či spotrebu paliva napríklad pri jazde autom alebo letu lietadlom.

Veľa ľudí si chronograf mýli s chronometrom. Názvy majú síce podobné, no vyjadrujú každý čosi iné. O chronografe sme si povedali, na rade je chronometer. S týmto označením, nie funkciou, sa môžete stretnúť pri hodinkách, ktoré sú výnimočne presné a ich presnosť overil niektorý z renomovaných metrologických ústavov. Najznámejší z nich je švajčiarsky úrad Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC), ktorý udeľuje rovnomenné certifikáty tým hodinkám, ktoré v dlhodobých testoch dosiahli vynikajúce výsledky v presnosti chodu. U mechanických hodiniek je to presnosť v tolerancii +6/-4 sekundy za deň; u quartzových ±0,02 sekundy za deň.

V moderných hodinkách sa môžete stretnúť s neprebernou paletou funkcií. Od jednoduchších po technicky náročné. Od mechanických po senzorové. Je len na vás, čo potrebujete alebo chcete v hodinkách mať. Faktom ale je, že elegantné hodinky majú tendenciu byť funkčne skromnejšie a naopak, športové a ležérne hodinky sú na hojnejší výskyt funkcií náchylnejšie.

ŠTÝLY HODINIEK

Tak ako funkcií, aj štýlov hodiniek je toľko, že by sa nimi dala zaplniť hrubá kniha. My sa ale budeme sústrediť na hlavné dizajnové štýly smerodajných pánskych hodiniek, ktoré sú dané ich charakterom a tým, na čo dané modely majú ich používateľovi slúžiť. Po vynechaní exotických a zanedbaní nepríliš rozšírených štýlov nám ostane nasledovná pätica: oblekový, field (poľný), potápačský, letecký, racingový (pretekársky).

OBLEKOVÉ HODINKY

Táto podmnožina hodiniek sa zrodila na začiatku 20. storočia. Pôvodne slúžili mužom, ktorí svoje hodinky presunuli z retiazky a vrecka vesty na zápästia. Oblekové, alebo dress modely sú tvarovo i funkčne jednoduché, s čistým a uhladeným vzhľadom. Nejde im o efekt, ani o upriamenie pozornosti na ich majiteľa. Prvoradé pre ne je doplniť formálne oblečenie.

Pánske oblekové hodinky Bering 13738-564

Vlastnosti oblekových hodiniek

Veľkosť: typicky tenké, aby neprekážali pod manžetou košele, s menším priemerom (do 41 mm)

Púzdro: môže byť okrúhle, obdĺžnikové, kvadratické alebo súdkové. Prémiové sú vyrobené z drahých kovov.

Ciferník: čím jednoduchší, tým lepší. Platí to pre podklad aj pre indexy a ručičky.

Remienok: u 90% modelov je kožený, no k dispozícii sú aj náramky z oceľovej tkaniny (meshu) a jemné článkové náramky

Funkcie: nanajvýš dátum a zobrazenie lunárnych fáz

Kedy ich nosiť: ako napovedá názov, ideálne sú k obleku a na slávnostnejšie príležitosti. K tričku a džínsom sa nehodia.

Príklady oblekových hodiniek:

Piaget Altiplano

Zenith Elite 6150

Bering 13738-564

Skagen SKW6281

Tissot Everytime

FIELD - POĽNÉ HODINKY

Tieto hodinky vznikli z modelov používaných počas prvej svetovej vojny – z takzvaných zákopových hodiniek. V bojoch ich využívali vojaci a operatívci, ktorých úlohou bola koordinácia útokov počas dňa i noci. Sú to fakticky pánske športové hodinky s vojensky účelovým zovňajškom, sú robustné, funkčné, ale pritom dobre vyzerajúce.

Vlastnosti Field hodiniek

Veľkosť: menšie až stredne veľké. Veľké hodinky by v zákopoch prekážali

Púzdro: typicky z nehrdzavejúcej ocele, prípadne z titánu

Ciferník: ľahko čitateľný, s veľkými číslicami a kontrastným spracovaním (biele indexy na čiernom podklade alebo naopak)

Remienok: kožený alebo textilný. Kov by bol ťažký, poškriabal by sa.

Funkcie: žiadna, prípadne iba dátum

Kedy ich nosiť: tieto hodinky sú pomerne univerzálne, je možné ich nosiť na všetky druhy aktivít aj počas bežného dňa. Výborne sa dopĺňajú s oblečením od tričiek, cez športové bundy až po uniformy. U pánov, ktorí neobľubujú obleky, sú Field modely zásahom do čierneho.

Field hodinky Wenger Attitude 01.1541.111

Príklady Field hodiniek

Tudor Heritage Ranger

Rolex Explorer I Ref 1016

Timex Weekender

Swiss Military Hanowa Active Duty 4326.30.009

Wenger Attitude 01.1541.111

POTÁPAČSKÉ HODINKY

Spolu s Field modelmi pravdepodobne jedny z najbežnejších štýlov hodiniek, ktoré uvidíte u športovo založených mužov. Za svoju obľúbenosť sa môžu poďakovať Jamesovi Bondovi. Od epizódy so zloduchom Dr. No mal agent 007 na zápästí zakaždým nejaký potápačský model od značiek Rolex alebo Omega.

Potápačské hodinky sú konštrukčne pripravené na styk s hlbšou vodou, no atraktívny vzhľad „potápiek“ si úspešne osvojili aj módne modely, ktoré by ste do vody radšej brať nemali. Inšpiratívny dizajn „diver“ hodiniek je tu s nami od roku 1930, kedy bol predstavený jeden z prvých reálne vodeodolných modelov Rolex Oyster. V roku 1950 si René-Paul Jeanneret, vtedajší člen vedenia manufaktúry Rolex a vášnivý potápač, zaumienil, že by bolo dobré vytvoriť hodinky s civilným dizajnom, ktoré by nemusel pred ponorom pod hladinu nechávať na brehu. Onedlho na to sa na trh dostal budúci vzor všetkých dnešných potápačských hodiniek – model Submariner.

Absolútne kľúčovým parametrom týchto hodiniek je vyššia vodeodolnosť. Minimom je úroveň vodeodolnosti 100M/10ATM, avšak za všeobecne akceptovanú hodnotu sa považuje odolnosť od 200M/20ATM. Vzhľadom k tomu, že sú potápky predurčené na nosenie pod vodou (sladkou i slanou), museli sa tomu prispôsobiť aj materiály. Prím hrá ušľachtilá oceľ 316L, nazývaná tiež nehrdzavejúca alebo chirurgická, titán a relatívne stále exotický bronz. Pravdaže, púzdra potápačských hodiniek môžu byť vyrobené takisto z rôznych polymérov – ukazuje to napríklad Casio v jeho sérii G-Shock, no tieto hodinky už s pôvodným charakterom potápiek nemajú mnoho spoločného.

Pánske potápačské hodinky CERTINA DS ACTION DIVER POWERMATIC 80 C032.407.17.051.60

Vlastnosti potápačských hodiniek

Veľkosť: stredné, ale častejšie veľké

Púzdro: určujúcim znakom potápačských hodiniek je jednosmerne otočné okružie s minútovou stupnicou. To umožňuje potápačovi zistiť, aký čas strávil pod hladinou a aký dlhý čas má stráviť v dekompresnom zvone. Keď potápač vstúpi do vody, nastaví okružie tak, aby minútová ručička ukazovala na nulu. Uplynutý čas potom ľahko odčíta na minútovej škále vyznačenej na okruží.

Ciferník: za každých okolností - aj v kalnej vode brilantne čitateľný, s luminiscenčnými arabskými číslicami a nadrozmernými indexami. Ciferník obyčajne chráni hrubé zafírové alebo tvrdené minerálne sklo.

Remienok: oceľový ťah (článkový remienok) s možnosťou rýchleho predĺženia - tzv. potápačská extenzia.

Funkcie: žiadna, prípadne iba dátum

Kedy ich nosiť: keďže sa jedná o celokovové pánske hodinky, ktorých vzhľad má za sebou kus histórie, je to všestranný doplnok i nástroj v jednom. Kombinovateľné sú so športovým oblečením, oblečením na voľný čas a rušivo nebudú pôsobiť ani v formálnejšie ladených outfitoch. Pozrite sa na Jamesa Bonda, ten nosí potápky aj k smokingu.

Príklady potápačských hodiniek

Rolex Submariner

Seiko Prospex SRP639K1

Blancpain Fifty Fathoms

Certina DS Action Diver Powermatic 80 C032.407.11.051.10

Vostok Europe Almaz NH35A/320A258

LETECKÉ HODINKY

Náramkové hodinky sú s letectvom spojené odjakživa. V skutočnosti ale jeden s prvých účelových,  čisto pilotných modelov navrhol a vyrobil hodinár Louis Cartier pre svojho priateľa, brazílskeho letca Alberta Santosa-Dumonta v roku 1904.

V priebehu rokov sa v hodinách, ktorých živlom je vzduch, udomácnila komplikácia chronografu. Kto by nepoznal ikonické modely značky Breitling. Ich moderné vydania v sebe nesú stále časť dedičstva z roku 1930, kedy sa chronografy tejto švajčiarskej firmy udomácnili v prístrojových doskách lietadiel britského kráľovského letectva Royal Air Force. Piloti mohli vďaka nim určiť rýchlosť letu, spotrebu paliva a preletenú vzdialenosť. V 40. rokoch minulého storočia sa z palubných dosiek presunuli na zápästia zásluhou modelu Breitling Chronomat - budúceho základu pre súčasné pilotky.

Na rozdiel od iných pánskych štýlov, letecké hodinky nemajú vyhranený vzhľad. Jednotlivé prevedenia sa môžu značne líšiť. Rozhodujúce sú parametre a špecifické vlastnosti.

Letecké hodinky CITIZEN PROMASTER SKY PILOT FUNK CHRONOGRAPH CB5010-81L

Vlastnosti leteckých hodiniek

Veľkosť: stredné až veľké

Púzdro: materiál nie je rozhodujúci, tvar takmer vždy okrúhly

Ciferník: navrhnutý na bezproblémové odčítanie údajov, a to aj v tmavom kokpite. Ciferníky bývajú prosté, so svietiacimi, skôr veľkými bielymi arabskými alebo rímskymi číslicami na čiernom podklade.

Remienok: často z kože, ale nie je to pravidlo. Remienky sú dlhšie, aby bolo možné hodinky zapnúť na rukáv leteckej bundy.

Funkcie: dátum a niekedy chronograf s tachymetrom

Kedy ich nosiť: pre ich ležérnosť a športové rysy sú vítaným oživením neformálneho oblečenia. Ku kravate a biznis štýlu nie sú vhodné.

Príklady leteckých hodiniek

Omega Speedmaster

Citizen Radio Control AS4025-08E

Breitling Navitimer

Seiko Solar SSC425P1

IWC Fliegeruhr

RACINGOVÉ - PRETEKÁRSKE HODINKY

Automobily a hodinky majú k sebe blízko od 30. rokov 20. storočia. Ich vzájomné súžitie je logické - pre závodníka je čas tým, čo rozhoduje o víťazstve alebo prehre. Požiadavky pretekárov sa ako jeden z prvých výrobcov hodiniek podujal splniť Rolex cez slávne interiérové palubné hodiny Oyster.

Štandard pre racingové hodinky, ako ich poznáme dnes, je ale dielom inej švajčiarskej značky  TAG Heuer. Bola to ona, kto hodinky vybavil chronografom a jeho verným súputníkom tachymetrom. Ešte medzi 30. a 40. rokmi produkoval TAG Heuer chronografy pre pilotov nemeckej Luftwaffe, no od 50. rokov sa preorientoval na závodné okruhy, kde umožňovali jazdcom merať rýchlosť a prejdenú vzdialenosť. Zlatú éru chronografov TAG Heuer odštartoval film Le Mans z roku 1971, v ktorom sa model Monaco 1133 objavil na zápästí legendárneho Steva McQueena.

Racingové hodinky TISSOT PRS 516 T100.417.37.201.00 CHRONO QUARTZ

Vlastnosti pretekárskych hodiniek

Veľkosť: stredné až veľké

Púzdro: navrhnuté tak, aby vydržalo úskalia automobilových pretekov, typicky vyrobené z ocele

Ciferník: rozľahlý s jasnými arabskými číslicami, často s kontrastnými farbami (čierna, biela, červená). Nesmú na ňom chýbať registre chronografu a na okruží je „povinná“ tachymetrická stupnica

Remienok: kožený alebo kovový, tu obmedzenia neexistujú

Funkcie: najdôležitejší je chronograf, až ďaleko za ním je dátum

Kedy ich nosiť: racingové hodinky majú tendenciu byť lesklejšie a sebavedomejšie ako potápačské alebo pilotné modely. Odvážny dizajn ich predurčuje k noseniu počas bežného dňa alebo menej etiketou zviazaných príležitostí.

Príklady racingových hodiniek

TAG Heuer Monaco 1133

Festina Titanium Sport 20521/4

Tissot T-Sport PRS 516 T100.417.16.051.00

Chopard Superfast Chrono

Timex Intelligent Fly-Back Chronograph

VYHĽADÁVANÉ KATEGÓRIE

Ako pri všetkom, čo vyvoláva vášne, aj pri hodinkách majú spotrebitelia svoje obľúbené želiezka v ohni, ktorým dávajú prednosť pred inými. Keďže tie iné - menej populárne - sú zámerne mimo nášho zorného poľa, pozrime sa na pár kategórií hodiniek s prívlastkom bestseller.

MÓDNE HODINKY

Možno nie sú nabité technológiami, možno sa im dá vyčítať, že ich cena nie vždy odráža skutočnú hodnotu, no v jednom sú suverénne najlepšie - sú za každých okolností trendové a hrdia sa logami presne tých značiek, ktoré sú momentálne v kurze. Módne, alebo tiež fashion hodinky, sú vždy pripravené stať sa ozdobou každého jedného outfitu. A keď vravíme, že každého, tak naozaj každého. Ide totiž o kategóriu, ktorá v kreativite, štýlovej uvoľnenosti a mixovaní farieb, textúr a materiálov nemá konkurenciu.

Stačí jeden pohľad na tvorbu značiek ako Michael Kors, Guess, Fossil či Police a hneď vám je jasné, že módne hodinky plne odrážajú pravý význam slova móda. Sú aktuálne, ich kolekcie sa menia občas rýchlejšie než módne sezóny, ale hlavne - sú stvorené na to, aby boli jedinečnou ozdobou osoby, ktorá ich nosí.

Dámske módne hodinky GUESS APHRODITE GW0037L1

Vlastnosti módnych hodiniek

Veľkosť: malé až gigantické

Puzdro: tvarovo bez obmedzení, bez špeciálnych nárokov, ale vždy rešpektujúce štýl hodiniek

Ciferník: tvorivosti dizajnérov sa ani tu medze nekladú

Remienok: zvyčajne oceľový náramok, často aj kožený či textilný remienok

Funkcie: najčastejšie hodiny, minúty, sekundy a jednoduchý, prípadne multifunkčný dátum

Kedy ich nosiť: vždy, keď chcete ukázať, že máte vkus a viete, čo sa nosí

Príklady módnych hodiniek:

Tommy Hilfiger Carly 1781917

IU JO Dancing Slim TLJ1347

Guess Aphrodite GW0037L1

Festina Mademoiselle 16719/1

Fossil Riley ES3203

ODOLNÉ HODINKY

V tomto prípade je odolnosť síce viac vlastnosťou, než samotnou kategóriou, no nič to nemení na fakte, že tieto hodinky vydržia veľa a ešte viac. Ich zvýšená odolnosť je výsledkom nasadenia vhodných konštrukčných riešení a ich kombinácií, ktoré sledujú len jeden cieľ - spraviť z hodiniek nástroj, na ktorý netreba brať ohľad. Odolné hodinky možno rozdeliť na dve podkategórie, a to podľa spôsobu, akým zvýšenú odolnosť dosahujú. Menej pokročilé modely sa väčšinou spoliehajú na masívne "obrnené" puzdro z nejakého druhu húževnatého plastu, ktoré funguje ako pomerne účinný tlmič nárazov.

Samozrejme, nie vždy to stačí. Sú situácie a určité profesie, ktoré odolnosť hodiniek preveria z každého možného uhla. Povedzme si narovinu, tu už vonkajšie opatrenia len sťažka lapajú po dychu. Odpovede na drsnejšie podmienky sa líšia od výrobcu k výrobcovi. U jedného je strojček hodiniek v puzdre uložený v zavesenej odpruženej kazete, u druhého je položený na tlmiacej podložke z patentovaného gélového polyméru. V prípade najpokročilejších hodiniek je odolnosť voči nárazom len úvodom do problematiky. Vývojári zrejme najznámejších nezničiteľných hodiniek, modelov G-Shock, vedia, že aby odolnosť nebola len do počtu, musí byť uchopená systémovo a komplexne. Nie je ničím výnimočným, ak sa v popise ich parametrov nachádzajú vedľa seba pojmy ako odolnosť voči nárazom, vibráciám, magnetickým poliam, prachu, blatu a odstredivým silám. Spolu so zvýšenou odolnosťou voči vode tak na konci snahy dizajnérov stojí ultimátny produkt, ktorého jedinou slabinou môže byť akurát cena.

Pánske odolné hodinky CASIO G-SHOCK G-CLASSIC GA-2100-1A1ER

Vlastnosti odolných hodiniek

Puzdro: masívne, väčšinou vyrobené z húževnatého plastu, karbónu alebo ocele

Ciferník: vzhľad nie je presne definovaný, ale dobrým zvykom je prehľadnosť a účelnosť rozloženia prvkov

Remienok: ideálne je, ak je rovnako odolný ako hodinky. Skvelá je oceľ, polyuretánová živica vystužená sklenými alebo uhlíkovými vláknami

Funkcie: čím viac, tým lepšie a najlepšie sú pokročilé. Nikdy neviete, kedy sa vám ktorá hodí

Kedy ich nosiť: do terénu, pri športoch a všade tam, kde hrozí, že to bežné hodinky nemusia prežiť

Príklady módnych hodiniek:

Casio G-Shock G-Classic GA-2100-1A1ER

Alpina Alpiner 4 Automatic AL-525NS5AQ6B

Casio Pro Trek PRT-B70-5ER

Sinn Der Einsatzzeitmesser 12

Garmin Fenix 6X Pro Sapphire

ŠVAJČIARSKE HODINKY

Vo svete hodiniek neexistuje pojem, ktorý by rezonoval viac. Švajčiarske hodinky sú povestný "Crème de la Crème", čerešnička na hodinárskej torte. Je to dané históriou, precíznym dodržiavaním prísnych kritérií a, pravdaže" aj slušnou dávkou reklamného umenia. Nebyť Veľkej francúzskej revolúcie, dejinný sled sa síce mohol uberať úplne inou cestou, ale podmienky vo Švajčiarsku (a možno tiež náhoda) spôsobili reťazovú reakciu a v krajine, ktorá sa na konci 18. storočia stala domovom mýtických majstrov hodinárov, sa toto remeslo natrvalo usídlilo a rozvinulo do dokonalosti. Len pre ilustráciu, v súčasnosti má v krajine Helvétskeho kríža sídlo bezmála 600 hodinárskych spoločností, ktorých ročné exporty dosahujú bežne hodnotu okolo 20 miliárd frankov.

Nielen história a čísla však stvorili legendu menom švajčiarske hodinky. O nič menšiu zásluhu majú už spomínané prísne kritériá pri výrobe. Od 1. januára 2017, kedy vstúpil do platnosti balíček opatrení na posilnenie "švajčiarskosti", musí každá firma, ktoré chce svoje hodinky označovať cennou formulkou Swiss Made, deklarovať, že vývoj a výroba minimálne 60 % súčiastok hodiniek a strojčeka prebehli na území Švajčiarska (dovtedy to bolo 50 %). Okrem toho, všetky aktivity majúce vplyv na osobitosť výrobku, musia byť vykonané vo Švajčiarsku. Ak sa teda rozhodnete pre švajčiarske hodinky, nekupujete si len bezduchý tovar, ale tiež tradíciu a istotu prémiovej kvality. Nezáleží pritom, či sa rozhodnete pre fashion kúsky Calvin Klein, odviazané modely Swatch alebo excelentné mechanické Tissoty, v pozadí každých sa vyníma fortieľ a pedantnosť ľudí, vďaka ktorým si Švajčiarsko dlhodobo udržiava svoj prestížny status.

Pánske švajčiarske hodinky Tissot Seastar 1000 Chronograph T120.417.11.091.00

Príklady švajčiarskych hodiniek:

Patek Philippe Nautilus

Oris Big Crown ProPilot X Calibre 115 01 115 7759 7153-SET7 22 01TLC

Longines Conquest V.H. PL37264766

Calvin Klein Round Medium Bangle K5U2M546

Mondaine Helvetica Light MH1.L2210.LG

VEĽKOSŤ HODINIEK

Jedným z faktorov, ktoré by nemali byť pri výbere hodiniek iba do počtu, je ich veľkosť. Na ruke by hodinky nemali vyzerať rušivo. Pokiaľ máte tenké zápästie a zvolíte veľké hodinky, budú pôsobiť krikľavo a nepatrične; príliš malé hodinky na urastenom zápästí zase môžu budiť dojem, že nosíte dámsky model. A to by asi chcel iba málokto.

Porovnanie veľkosti hodiniek Tissot a Diesel

Nepísaným pravidlom je, že ak má vaše zápästie obvod 15 - 18 cm, mali by ste sa obzrieť po hodinkách s priemerom od 38 do 42 mm. V prípade mohutnejšieho zápästia spravíte dobre, ak siahnete po priemeroch 44 alebo 46 mm. Najlepším spôsobom, ako zistiť, či vám hodinky sedia je spoľahnúť sa na vlastný zrak a zdravý úsudok. O radu môžete pokojne požiadať vašu rodinu, priateľov a názor nechajte vysloviť aj predavača v obchode, kde hodinky kupujete.

Ste presvedčení, že veľké hodinky sú vždy lepšie? Potom choďte do nich. K dispozícii máte obrovské trendové modely s priemerom 50, 55 i 65 mm, ktoré ich výrobcovia (napríklad Diesel, Police alebo Vostok Europe) navrhli s dôrazom na okázalosť a vzbudzovanie pozornosti.

CENA HODINIEK

Akonáhle si ujasníte aký typ strojčeka, štýl, prípadne funkcie by mali mať vaše hodinky, narazíte na dilemu, akú sumu máte do hodiniek investovať. Keď pri Rolexoch uvidíte sumu 10000 € a pri TAG-Heueroch 5000 €, možno sa sami seba opýtate, či sú tieto hodinky hodné toľkých peňazí a či vám rovnako dobre neposlúžia lacnejšie modely od Casia prípadne cenovo dostupné Timexy alebo o čosi drahšie Tissoty.

Odpoveď je pomerne zložitá. Veľa záleží na tom, čo považujete za primeranú cenu a čo je už pre vás zbytočný luxus. Aby sme to celé ešte viac zamotali, dodáme, že nie je luxus ako luxus. Na trhu sa v masovom počte vyskytujú hodinky, a je jedno či ide o luxusné pánske alebo dámske hodinky, ktorých status vytvára iba cena a marketing, a tiež aj hodinky, ktorých luxusná povaha pramení v excelentnej remeselnej úrovni, komplikovanom strojčeku, umelecky náročnom zdobení alebo v použití hodnotných materiálov.

Kolekcia luxusných hodiniek

Vysokú cenu masových luxusných hodiniek nespôsobil ich nedostatok (ikonické modely značiek Rolex a TAG Heuer sú vyrábané vo veľkých sériách), ale rozsiahla a vytrvalá reklamná aktivita trvajúca neraz desiatky rokov. Nie je však úplne pravdou, že by nebotyčná cena týchto hodinky bola iba výsledkom šikovnosť marketingových oddelení. V cene sa odrážajú roky vývoja a výskumu, cena materiálov (zlata, platiny, diamantov) a tiež náklady na pokročilé technológie a zaplatenie špičkových inžinierov a zručných hodinárov. Stručne povedané, sú vyrobené kvalitnejšie a pri správnej starostlivosti vydržia fungovať dlhšie.

Výber hodiniek podľa ceny sa riadi jednoduchými zákonitosťami. Ropný magnát si kúpi prémiový model za milión a je to pre neho iba kvapka v mori. Obyčajný človek však dobre zváži, či naozaj potrebuje hodinky s cenou vyššou, než je jeho mesačný plat. Pre ľudí, ktorí nebažia po hodinkách za desaťtisíce a státisíce eur, existuje kvantum skvelo vyzerajúcich modelov, ktoré spravia radosť, budú obdivované okolím a pritom ich cena nepresiahne 100, 200, či 500 eur.

Aj kvalitné švajčiarske hodinky môžu byť cenovo dostupné

Ak si sami nemôžete hodinky dovoliť, stále je tu možnosť dostať ich ako darček. Príležitostí sa núka nespočet: birmovka, maturita, promócie, svadba, výročie, Valentín, Vianoce…

Na tomto mieste sa náš sprievodca svetom hodiniek pomaly končí. Aj napriek rozsahu článku, ktorý ste sa, veríme, prelúskali bez toho, aby ste niečomu neporozumeli, sme komplexnosť náramkových hodiniek iba pohladili po povrchu. Pokiaľ máte o hodinky seriózny záujem, odporúčame vám začítať sa do špecializovaných časopisov alebo internetových magazínov.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.