Pravosť hodiniek SevenFriday overíte pomocou technológie NFC

Michal Pindura 0 20.09.2015

Pravosť hodiniek SevenFriday overíte pomocou technológie NFCJe to značkové? Je to pravé? Otázky, ktoré si pri kúpe akéhokoľvek produktu položí azda každý rozumný človek, naberajú zvlášť v posledných pár rokoch na vážnosti. Preč sú časy, kedy falošný tovar od autentického rozoznalo aj malé dieťa. Pri takom rozvoji technológií, akého sme svedkami, je vrcholne naivné si myslieť, že tí, pre ktorých sa z falšovania výrobkov známych i menej známych značiek stal výnosný biznis, sú neschopní fušeri. Ak je obrábací stroj s presnosťou na stotinu milimetra dostupný pre výrobcu originálov, prečo by nebol pre výrobcu fejkov? Je to smutné, ale aj on má kapitál. O stabilný prílev peňazí sa mu starajú všetci, ktorých hoci zo zvedavosti či frajeriny na dovolenke zlákali slabo zvládnuté napodobeniny a tiež tí, ktorí v pochybnej honbe za zvýšením spoločenského statusu neľutovali za falošný, no laickým okom od originálu nerozoznateľný tovar, vysoliť stovky a neraz aj tisíce eur.

Ako proti tomu bojovať? Hodinárske značky sa do bitky s falšovateľmi pustili na fontoch prevencie i represie. S represiou, čiže likvidáciou ton fejkov a blokovaním internetových domén im pomáhajú zodpovedúrady, prevenciu by mali zabezpečiť rôzne formy pokročilých technológií. Už pred tromi rokmi si tvorcovia prvých hydromechanických hodiniek osvojili riešenie autentifikácie od švajčiarskej firmy WISeKey SA. Každé hodinky HYT sú dodávané s digitálnym záručným listom v tvare platobnej karty a USB čítačkou. Karta obsahuje unikátny certifikát uložený v krypto čipe, ktorý je možné cez špecializovaný softvér na diaľku konfrontovať s databázou umiestnenou na serveroch výrobcu.

Modely novej série V od SevenFriday budú obsahovať NFC tag (2)

Slabinou neprelomiteľného certifikátu WISeKey je však jeho integrovanie do záručného listu, nie priamo do hodiniek. V prípade predaja hodiniek bez karty a čítačky tak prakticky neexistuje spôsob overenia ich pravosti. Ľudský duch je však vynaliezavý a presne podľa starej múdrosti, ktorá vraví, že na každú dieru sa nájde záplata, sa mladá švajčiarska značka (úspešný startup) SevenFriday ako prvá na svete pokúsila vyriešiť problém s ošemetným overovaním originality hodiniek implementáciou rozmáhajúcej sa krátkodosahového, vysokofrekvenčného bezdotykového spojenia, umožňujúceho výmenu dát medzi zariadeniami, v skratke nazývaného NFC.

Modely novej série V od SevenFriday budú obsahovať NFC tag (4)

Hodinárska spoločnosť založená v roku 2012 Danielom Niedererom začiatkom septembra oznámila, že modely z jej najnovšej kolekcie V-Series budú vo viečku obsahovať NFC tag. Pomocou vhodne vybaveného smartfónu a čoskoro dostupnej aplikácie si obchodníci, respektíve zákazníci môžu ľahko zistiť, či hodinky, ktoré držia v ruke sú naozaj produktom značky SevenFriday. Firma tiež vyhlásila, že NFC tagy bude vkladať aj do novovyrobených hodiniek existujúcich radov P a M.

Modely novej série V od SevenFriday budú obsahovať NFC tag (1)

Za nasadenie technológie sa okrem rozšírenosti v inteligentných telefónoch určite prihovorila aj jej pomerne nízka finančná a výrobná náročnosť. Podľa očakávania, integrovanie pasívnych, niekoľkocentových NFC prvkov sa nijako nepremietlo do ceny prezentovaných nových modelov SevenFriday V1 a V2. Priemyselným dizajnom a vzhľadom motorov inšpirované oceľové hodinky sa budú predávať za približne 980 €, čo je vzhľadom na inovatívny spôsob zobrazovania času, pri ktorom si precvičíte základy matematiky a použitý mechanický kaliber Miyota 82S7 so 40-hodinovou výkonovou rezervou, adekvátna suma.

Zdroj: Sevenfriday, www.fratellowatches.com, wikipedia.org

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.