Prečo je zmagnetizovanie nebezpečné? Ako ho odhaliť za pomoci iPhonu?

Michal Pindura 0 30.05.2016

Antimagnetické hodinky Omega Seamaster Aqua Terra 15000 Gauss

Zastavili sa vám z ničoho nič mechanické hodinky? Zmenila sa náhle ich presnosť a vy si neviete vysvetliť, čo sa stalo? Možno je na vine zmagnetizovanie. Postrach vláskov mechanických hodiniek je možné odhaliť ľahšie, než by ste si mysleli.

O neblahých dôsledkoch vystavenia mechanických hodiniek pôsobeniu magnetického poľa boli už popísané stohy papiera. Už menej je známe, že väčšina moderných pružín – vláskov zotrvačiek je vyrobených z antimagnetických zliatin ako sú Glucydur (berýlium, bronz) či Nivarox (železo, nikel, chróm, titán, berýlium). Napriek zloženiu, ktoré by malo zamedziť vplyvu magnetizmu, magnetické polia s dostatočnou intenzitou môžu spôsobiť, že sa vlások začne správať inak, ako za bežných okolností. Nie je nič nezvyčajné, ak tieto zmeny zapríčiní dlhodobá expozícia účinkom magnetických síl z mobilných telefónov, reproduktorov alebo dokonca populárnych hračiek s vloženými neodymovými prípadne inými magnetmi.

Detail zmagnetizovaného vlásku zotrvačky

Najhorším možným scenárom je úplné zastavenie strojčeka. Dochádza k nemu pri zmagnetizovaní vlásku, na ktorom sa prekrížia závity. Oveľa častejším prejavom zmagnetizovania sú nezvyčajne vysoké rozdiely v presnosti. Zotrvačka kvôli skráteniu pružiny zvyšuje frekvenciu, čím následne spôsobí výrazné nadbiehanie hodiniek. A do tretice, aby to nebolo jedoduché, za určitých okolností môžu aj zmagnetizované hodinky fungovať úplne normálne.

Panerai Luminor Submersible 1950 Amagnetic 3 Days

V súvislosti s magnetizmom a jeho vplyvoch na hodinky ste zrejme zachytili používanie troch jednotiek: ampér na meter (A/m, Am−1), Tesla (T) alebo Gauss (G). Prvá vyjadruje intenzitu – hustotu magnetického poľa v sústave SI, ďalšie dve magnetickú indukciu – silové pôsobenie magnetov v sústave SI a staršom systéme CGS. Hoci systém jednotiek CGS bol v roku 1960 nahradený ústavou SI a aj v norme ISO sa odolnosť hodiniek posudzuje na základe testu, počas ktorého sú hodinky skúšané magnetickým poľom o hustote 4800 A/m, hodinárske firmy s obľubou dokladujú antimagnetické schopnosti svojich produktov práve počtom Gaussov. Každopádne, norma vraví jasne: pokiaľ sú hodinky po vystavení poľu s intenzitou 4800 A/m spôsobilé pracovať s odchýlkou +/- 30 sekúnd za deň, potom môžu byť označené ako antimagnetické.

Christophe Claret X-Trem 1

Ako hodinky už vo výrobe ochrániť pred zmagnetizovaním? Jedným z najúčinnejších opatrení je uložiť citlivé komponenty strojčeka do takzvanej Faradayovej klietky, do ktorej za ideálnych podmienok nepreniknú žiadne elektromagnetické vlny. V hodinkách sa Faradayovou klietkou zvyčajne stáva obloženie strojčeka alebo jeho častí plášťom z mäkkého železa. Pioniermi v tomto smere boli letecké modely IWC. Je zaujímavé, že v dobe, kedy sa aj v strojčekoch hodiniek strednej triedy (Tissot, Certina, Hamilton…) rozmáhajú prirodzene antimagnetické kremíkové vlásky a kremíkové krokové orgány, je plášť z mäkkého železa stále aktuálnym riešením. Práve vďaka nemu dosiahla manufaktúra Panerai u modelu Luminor Submersible 1950 Amagnetic 3 Days odolnosť voči magnetickým poliam až do 40000 A/m.

Ako detektor zmagnetizovania môže poslúžiť aj iPhone

Ak sa nazdávate, že hodinárske značky a ich inžinierske tímy robia všetko preto, aby zabránili prieniku magnetických síl do hodiniek, možno vás prekvapí, aké rozdiely môžu byť medzi teóriou a praxou. Kráľ komplikácií Christophe Claret využíva v modeli X-Treme magnety na pohyb oceľových guľôčok ukazujúcich hodiny a minúty. Ešte ďalej zašiel Breguet. V hodinkách Classique Chronométrie 7727 (mimochodom víťaz Grand Prix d’Horlogerie de Genève 2014) sú konce hriadeľa zotrvačky udržiavané v správnej polohe silnými mikromagnetmi. Azda netreba ani pripomínať, že unikátna konštrukcia s nulovým trením má priaznivý dopad na zmeny amplitúdy oscilátora a tým aj na presnosť hodiniek.

Elektronický demagnetizátor hodiniek

Máte podozrenie, že sú vaše hodinky zmagnetizované? Najistejšou metódou, ako zistiť, či je vaše podozrenie oprávnené, je obrátiť sa na najbližšieho hodinára. Pre majiteľov niektorého zo smartfónov či tabletov Apple s operačným systémom iOS 8.0 a vyšším je k dispozícii šikovná a najmä bezplatná pomôcka od ženevskej firmy Lepsi. Po nainštalovaní aplikácie s príznačným názvom Watch Magnetism stačí hodinky pridržať pri senzore magnetometra a počkať si na výsledok. Tá istá spoločnosť (a nielen ona) má v ponuke zariadenie na odmagnetizovanie hodiniek. Samozrejme, na prekrížený vláskok je každá podobná elektronická vychytávka krátka.

Zdroj: itunes.apple.com, Wikipedia.org, Worldtempus.com, www.klasici.sk

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.