Prečo sa strojčeky hodiniek nazývajú kalibre a čo majú spoločné so strelnými zbraňami?

Michal Pindura 2 15.04.2018

Keď sa v určitej oblasti pohybujte tak dlho, ako sa my venujeme hodinkám (veru, je to už takmer dvanásť rokov), určité veci – nech sú akokoľvek zvláštne – už beriete ako samozrejmosť. Jednoducho ich neriešite. Ak sa však na tie isté veci pozeráte zvonku, ako nezainteresovaná osoba, môže sa stať, že sa vám budú zdať čudné, nepatričné alebo nepochopiteľné. To je aj prípad výrazu kaliber, ktorý si väčšina ľudí spája so strelnými zbraňami. V hodinárskom prostredí ale ten istý výraz označuje strojček hodiniek. Ako k tomu došlo sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Rôzne kalibre munície. Vidíte podobu so strojčekmi hodiniek?

Keby sme sa desiatich náhodných respondentov opýtali, čo je kaliber, sme si istí, že by sa ich odpovede k hodinkám ani len nepriblížili. Takmer s istotou by hovorili o vnútornom priemere hlavne palných zbraní, prípadne o priemere munície. Veď kto z nás by v akčných filmoch alebo v správach aspoň raz nezapočul frázy typu „zbraň kalibru 9 mm“ alebo „polpalcový kaliber“? Jedno aj druhé súvisí s priemerom, rozdiel je akurát v použitých jednotkách – metrických, respektíve imperiálnych (britsko-amerických).

Do jazyka zbrojárskeho odvetvia sa výraz kaliber dostal skrz francúzske „calibre“, pochádzajúce z arabského slova „qalib“, ktorým sa označovali formy na odlievanie striel nábojov. Aby sa to celé ešte viac zamotalo, arabský výraz odkazuje na grécky základ καλαπουσ (kalapous), čo je vlastne kopyto, podľa ktorého obuvníci šili a stále šijú topánky.

Hodinky majú k strelným zbraniam bližšie, než by sa zdalo

Prvý výskyt hesla kaliber v hodinárskej terminológii datuje švajčiarska Nadácia vysokej hodinárčiny do roku 1715, kedy ho anglický majster Henry Sully (1680 – 1729) použil pri detailnejšom opise tvaru a rozloženia strojčeka. Ako čas plynul, výraz kaliber sa u hodinárov udomácnil natoľko, až sa z neho postupne vykryštalizovalo synonymum pre samotný strojček hodiniek. Spojivkom medzi zbrojárskym a hodinárskym priemyslom sa teda výraz kaliber stal vďaka jeho prepojeniu na priemer určitej sledovanej časti – hlavne alebo strojčeka.

Na meranie priemeru v linkách slúžia posuvné meradlá

Teraz, keď máme objasnené, ako a prečo si hodinári termín kaliber, niekedy uvádzaný v skrátenej forme cal., osvojili, poďme ešte viac do hĺbky. Všimli ste si, že niektoré značky, prevažne z francúzsky hovoriacich krajín vrátane Švajčiarska, zvyknú priemer strojčekov počítať v akýchsi exotických mierach, v ktorých sa kombinujú číslice a zlomky a ktoré nie sú ani milimetrami ani palcami? Sú to takzvané ligne (linky). Jedná sa o historické jednotky používané vo Francúzsku (a nielen tam) až do neskorého 18. storočia, kedy ich nahradili metrické jednotky. Ak teda chcete vedieť, aký priemer v milimetroch kalibra majú vaše hodinky, mali by ste linky vynásobiť koeficientom 2,2558291 (1 mm = 0,443296 ligne), alebo si uľahčiť prácu niektorým z online konvertorov.

TIP: linky nie sú úplne mŕtvou jednotkou ani dnes. Vo Francúzsku sa stále používajú pri výrobe gombíkov a pri meraní stúh, ktoré zdobia pánske klobúky.

Pridať komentár

Komentáre (2)

Michal Pindura

Dobry den, Peter. Dakujeme za upozornenie. Slubujeme, ze v dalsich clakoch bude pouzite iba spravne spojenie. Zelame Vam prijemny den.

Peter Zmátlo

Články o hodinkách sú fajn, inšpiratívne, ale opakuje sa v nich stále tá istá chyba: nie jedná sa o historické jednotky, ale ide o historické jednotky, v minulom čase šlo o… U nás sa jedná len na trhu (o cenu a pod.), je to bohemizmus, v češtine sa bežne a správne používa, ale v slovenčine nie.