Prestížny hodinársky salón SIHH sa otvorí verejnosti. Po prvýkrát od roku 1990

Michal Pindura 0 19.06.2016

Prestížny hodinársky salón SIHH sa otvorí verejnosti. Po prvýkrát od roku 1990

Písať pred začiatkom horúceho leta o hodinárskom podujatí, ktoré je naplánované na január 2017, je možno predčasné. Na druhej strane, prestížny salón vysokej hodinárčiny SIHH (Salon International de la Haute Horlogerie) prešiel v jeho poslednom ročníku výraznými zmenami a o čosi vyše pol roka – v onom januári – sa chystá minimálne jedna ďalšia. A keď už zmena, tak zásadná. Doteraz uzatvorená výstava, ktorá sa len pred rokom otvorila nezávislým hodinárom, bude po novom prístupná aj laickej verejnosti. Stane sa tak prvýkrát od roku 1990.

SIHH 2016 vybočil z radu predošlých ročníkov pozvaním špičkových nezávislých hodinárov. Po kladných ohlasoch sa organizátori rozhodli výstavu prezentujúcu výkvet hodinárskeho priemyslu ešte viac zatraktívniť. V piatok 20. januára 2017 sa v ženevskom kongresovom centre, kde sa SIHH pravidelne koná, uskutoční prvý verejný deň. Zatiaľ nie je známe, za akých podmienok a do akej miery sa budú môcť návštevníci bez osobnej pozvánky zoznámiť s exkluzívnymi haute horlogerie novinkami a tvorbou hodinárskej smotánky, ale už táto torzovitá informácie znie pri doterajšej nedostupnosti SIHH veľmi lákavo.

Na rozdiel od veľtrhu Baselworld, ktorý bol od samého začiatku koncipovaný ako verejná výstava, salónu SIHH sa mohli zúčastniť výhradne zainteresované osoby z hodinárskych a šperkárskych kruhov, vybraní novinári a maloobchodníci. Po novom si produkty všetkých značiek pod záštitou skupiny Richemont bude môcť prehliadnuť „každý“. Samozrejme, rovnako ako na bazilejskej show, aj tu bude s najvyššou pravdepodobnosťou platiť, že priamy kontakt s exponátmi bude umožnený iba tým, ktorí si so zástupcami jednotlivých značiek vopred dohodnú stretnutie. Ostatní si budú musieť vystačiť so zoznamovaním cez naleštené sklá vitrín.

Nenechajte sa však odradiť. Nezávislí hodinári vrátane takých známych mien odvetvia ako sú Christophe Claret, Grönefeld, H. Moser & Cie, Hautlence, HYT, Kari Voutilainen, Laurent Ferrier, MB&F , MCT, Ressence, Romain Jerome, Speak-Marin a Urwerk, budú zrejme k návštevníkom ústretovejší. Ak ste čítali náš alebo iný článok o SIHH 2016 a náhodou si pamätáte zoznam nezávislých hodinárov, možno ste postrehli, že na budúcoročnej akcii bude debutovať trojica progresívnych výrobcov MCT, Ressence, Romain Jerome.

Salónu SIHH bolo viackrát vyčítané, že je to podujatie obsadené koncernovými značkami Richemont Group. Nuž, veci sa menia aj na tomto poli. Ktovie, ako by na premiéru manufaktúr patriacich pod krídla nadnárodnej spoločnosti Kering, menovite Girard-Perregaux a Ulysse Nardin, zareagoval taký Franck Muller, ktorý SIHH vytrvalo odmieta práve kvôli protežovaniu značiek jednej skupiny. Nováčikovia budú mať na výstavisku Palexpo vyčlenený priestor s rovnakou výmerou, ako jej dlhoročný hlavní aktéri A. Lange & Söhne, Baume & Mercier, Cartier, IWC, Jaeger-LeCoultre, Montblanc, Panerai, Piaget, Ralph Lauren, Roger Dubuis, Van Cleef & Arpels a Vacheron Constantin.

27. ročník SIHH (16. – 20. január 2017) privíta rekordné tri desiatky vystavovateľov. Pri všetkých pozitívach, ktoré sme na plánovaných inováciách našli, je nám trochu ľúto veľtrhu Baselworld. Prečo? Predstavovanie noviniek, ktoré by si výrobcovia z čoraz početnejšieho radu účastníkov SIHH inak šetrili do Bazileja, sa takmer naisto odohrá už v Ženeve.

Zdroj: www.aBlogtoWatch.com, www.sihh.org

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.