Prim Orlík II. Bronz – prvé primky, ktoré vsádzajú na špecifiká bronzu

Michal Pindura 8 26.10.2016

Prim Orlík II. Bronz - prvé primky, ktoré vsádzajú na špecifiká bronzu

Model Orlík od novomestskej manufaktúry Prim je bez akýchkoľvek pochybností českou hodinárskou ikonou. Jeho druhá generácia, ktorej poslaním je šírenie dobrého mena azda najznámejších primiek, aké boli kedy vyrobené, si na pomoc pri lákaní zákazníkov zaťažených na tuzemské časomery privolala v súčasnosti stále žiadanejší materiál… nebudeme napínať, je to náš starý známy bronz. Limitovaná edícia Prim Orlík II. Bronz L.E. už pred vstupom na trh plánovala vyťažiť z vlastnosti, vďaka ktorým hviezda bronzu stúpa čím ďalej, tým vyššie.

Pôvodný model Orlík zo 60. rokov minulého storočia bol v závode v Novom Meste nad Metují vytvorený na objednávku vtedajšej Československej armády. Hodinky boli určené pre armádnych potápačov a vzhľadom k malému výrobnému nákladu iba 300 exemplárov sú dodnes vyhľadávaným, ale zároveň mimoriadne ťažko dostupným zberateľským artiklom. Novinka, ktorá je nateraz posledným príspevkom do novodobej kolekcie Orlík II., očividne nechce byť podozrievaná z toho, že má nakročené iba k vycucaniu šťavy zo slávnej minulosti jej historického predobrazu. Za spôsob, akým sa odlíši od ostatných príbuzných, si vybrala bronz – materiál, ktorý Prim až dosiaľ úplne ignoroval.

Autori 250 kusmi limitovanej série sa nechali inšpirovať (skôr by sme povedali ukecať) špecifikami bronzu. Ak šípite, že bude reč o toľkokrát prepieranej zelenkavej patine, v ktorej sa postupom času bude zrkadliť životný štýl majiteľa hodiniek, ste na správnej stope. Nositeľná „kronika“ vzniká vplyvom atmosféry, potu a niektorých chemických prvkov, pričom oxidačné procesy prepožičiavajú povrchu bronzu nezameniteľné a zakaždým originálne sfarbenie.

Prim Orlík II. Bronz L.E.

Brúsené púzdro s akurátnym priemerom 42 mm (dĺžka vrátane nožičiek 54,3 mm) a plaveckou vodeodolnosťou 100M/10ATM je vyrobené z cínového bronzu, čo je v šperkárstve najčastejšie používaná bronzová zliatina. Vyznačuje sa slušnou odolnosťou voči korózii na vzduchu i v slanej vode. Kvôli zamedzeniu styku s pokožkou a aspoň aké-také eliminovanie jej zafarbenia od patiny je viečko oceľové, povrchovo ošetrené šedo-čiernou kvázidiamantovou vrstvou DLC. Identickú, s bronzom efektne kontrastnú úpravu dostali tiež ručičky, skrutkovacia korunka a skrutky slúžiace na výmenu čierneho kaučukového remienka za iný remienok so šírkou 22 mm.

K ciferníku novinky nie je potrebný rozsiahlejší opis. Rozložením zapadá do rodiny moderných Orlíkov, na žiadnu zvláštnosť sme na ňom nenatrafili. Tak ako sme zvyknutí, podklad ciferníka pokrývajú sústredné kružnice lámajúce odrážajúce sa svetlo, k čomu hojne prispieva aj jeho čierna farba. Indexy sú spolu s ručičkami hodín a minút iluminované zmesou Superluminova v okrovom odtieni. Zladeniu s bronzovým telom a susediacim okružím s vyznačenými desiatkami minút nemožno nič vyčítať.

V púzdre z prednej strany uzavretom konvexným zafírovým kryštálom je vložený kaliber 98.01. Automatický strojček kompletne vyrábaný v spoločnosťou Elton hodinářská, a.s. je službe od roku 2010, taktovaný je na frekvenciu 3 hz (21600 polkmitov za hodinu) a dôležité pohybujúce sa komponenty má uložené v 22 rubínoch. Komplikačne ani technicky síce neoslňuje, okrem časového základu ponúkne iba dátumovku (pozícia 3:00) a v jeho konštrukcii je možné nájsť tlmiče nárazov Incabloc, no Orlíky v tomto smere nikdy nemali ambíciu ohurovať. Ide o spoľahlivosť a s tou by nemal byť najmenší problém.

Prim Orlík II. Bronz L.E., zadná strana hodiniek

Ako uvádza Prim v tlačovej správe, prostredie, v ktorom sa majiteľ hodiniek pohybuje je spolu s jeho životným štýlom spolutvorcom zmeny vzhľadu púzdra v priebehu času. Hodinky aktívneho športovca alebo neúnavného cestovateľa budú po niekoľkých mesiacoch vyzerať diametrálne odlišne ako hodinky vyťaženého manažéra, ktorý väčšinu dňa strávi v klimatizovanej kancelárii. Pretože bronz najochotnejšie reaguje so zlúčeninami síry, rozdiely vo vznikajúcej patine budú viditeľné takisto medzi obyvateľmi veľkých miest s rušnou automobilovou dopravou a tými, ktorí uprednostňujú pokoj vidieka. Samostatnou kapitolou je pôsobenie slanej vody, ktorá je pre majiteľov bronzových hodiniek zdrojom nekonečných experimentov.

Aby sme patinu nevnímali len cez optiku variabilnosti vzhľadu a možného zafarbenia pokožky a šiat, je na mieste uviesť, že patina chráni bronz pred hĺbkovou oxidáciou, ktorá by mohla jeho povrch poškodiť do hĺbky. Aj z tohto dôvodu nie je nutné a dokonca ani žiaduce ju odstraňovať. Pokiaľ ale patina nemá podobu, akú si majiteľ hodiniek želá, alebo chce mať bronzové Orlíky (prípadne iný bronzový model) ako nový, chemickou cestou sa dá patina pomerne jednoducho odstrániť.

Prvé bronzové primky Orlík II. Bronz L.E. sú v predaji za 85000 českých korún, čo po prepočte predstavuje približne 3145 eur.

Zdroj: www.prim.cz

Pridať komentár

Komentáre (8)

Franta

nevypadají špatně, je to samozřejmě kopie minulosi ale cenově jsou obrovsky ale superobrovsky předražené – osobně se domnívám že reálná cena je cca max 20.000 czk . Za ty peníze bych možná uvažoval …. mám bronzů několik a i ty udělané ve Švýcarech stojí lehce přes 10.000 a nedělají ze sebe to co nejsou.

Bobby

Rozptylenie alebo nie,beriem to ako sucast hodinarstva na Slovensku,predsa len zn. Prim ma za sebou roky posobenia,nechajme zatial Biatec ci nas niecim mimoriadnyn neprekvapi.

Johann

M-F…len tichý obdiv….

Dawe

Značku Biatec beriem ako rozptýlenie členov hodinarskeho fóra

Bobby

Suhlasim. Bola anketa ako sa pozdavaju hodinky zn.Biatec,dizajn fakt super,celkovo na mna urobili dobry dojem,akurat jedine co ma momentalne odradilo bol priemer puzdra. Mailovou postou ma ale uistili,ze sa pracuje na zvacseni puzdra nakolko nie som jediny komu to vadi :D,uvital by som 42-44mm (pre mna dostacujuce aj o priemere 42mm) a ak budu v ponuke,hned ich aj zakupim. Takze budem im drzat prsty a priat im vela uspechov. Primky si mozu „pani“ Cesi strcit niekam.

Johann

Biatec vyzerá dizajnovo výborne. Sú v pláne 2 modely, Corsair a Classic. Strojčeky majú byť Eterny, telo nemecké, zbytok Slovakia. Ak sa to podarí, čo verím, že áno, možno sa dočkáme nielen nových modelov, ale aj prvého slovenského in house strojčeka. Po oficiálnom začiatku predaja to bude stáť za zvláštny článok (myslím

Bobby

Mal som moznost vidiet recenziu na Prim Orlik aj s fotkami s priblizenim,to co som videl,ma totalne dorazilo,tak fuserska praca a ta cena okolo 2 tisic eur som len nechapavo krutil hlavou co ti Cesi vlastne tym dokazali,islo doslova o zhovadenie hodinarskej prace. Dodatok k Dawemu Slovaci maju na rozdiel od manufaktury dobrych hodinarov,dvojka Molnar Fabry je iste kazdemu hodinkovemu nadsencovi znama,este som cital o jednom akurat si nespomeniem na meno,kedze mu venovali len kratky clanocek,ale praca vypadala uzasne a este by som spomenul hodinky zn. Biatec,myslim si,ze daleko predbehli Prim.

Johann

Vzorec CuSn8 + obrázok na zadnom viečku je asi zlý vtip. Povolaním som chemik, no predsa som to konzultoval s kamošom, čo vŕtal kedysi do bronzov a mosadzí. Na nič sme neprišli. No a opakovať po Dawem je nosiť vodu do potoka.