Pulsar Accelerator M-Sport PZ6019X1 – presne taký, ako ho chceli rely jazdci

Michal Pindura 0 13.03.2017

Pulsar Accelerator M-Sport PZ6019X1 - presne taký, ako ho chceli rely jazdci

Americko-japonská značka Pulsar sa už niekoľko sezón angažuje na poli rely závodov. Od roku 2009 je partnerom britského tímu M-Sport a toto vzájomné puto pravidelne utužuje limitovanými racingovými modelmi. Pred aktuálne prebiehajúcou sezónou, ktorá začala v januári v Monaku a skončí v novembri na horúcej austrálskej pôde, sa firma patriaca pod krídla americkej divízie značky Seiko (do roku 1978 bol jej vlastníkom spoločnosť Hamilton Watch Company) pochválila novým solárne napájaným chronografom Accelerator M-Sport PZ6019X1.

Pulsar hrdo hlása, že pri vývoji 46 mm novinky priložili ruku k dielu aj samotní členovia tímu M-Sport. Vraj preto, aby zabezpečili, že bude mať všetky funkcie, ktoré rely jazdci potrebujú.

Čo to prinesie do praxe? V prvom rade Split-Time chronograf schopný zastaviť ručičky na odčítanie medzičasu, bez nutnosti zastaviť meranie. Pri opätovnom spustení takto obdarený chronograf „dobehne zameškané“ a na konci počítania ukáže celkový čas.

Pulsar Accelerator M-Sport PZ6019X1

Ako sme zmienili v úvode, jedná sa o hodinky živené svetlom (prirodzeným alebo umelým). Kapacita plne nabitého akumulátora quartz kalibru VR43 by podľa zverejnených informácií mala novinke stačiť na viac než obstojné štyri mesiace prevádzky. Pripomínať, že sa solárne napájané hodinky zaobídu bez vymieňania batérie, by sa pri značke Pulsar, ktorá je jedným z horlivých propagátorov tejto technológie, rovnalo noseniu dreva do lesa.

Ciferník chránený klenutým minerálnym sklom je príkladne doširoka otvorený, s prudko nakloneným okružím s vyznačenou stupnicou tachymetra. Už na prvý pohľad je zrejmé, že ručičky – tak centrálne, ako i tie umiestnené v jednom z trojice subciferníkov sledujú jediné – byť videné a viditeľné. Pomáha im k tomu jednak luminofor (platí pre hlavné, skoro až potápačsky vyzerajúce ručičky) a jednak neónovo zelená farba. Na pruhovanom modrom podklade ich azda ani nie je možné prehliadnuť.

Registrom chronografu, 30-minútovému na deviatej a 60-sekundovému na šiestej hodine, robí spoločnosť subciferník času v 24-hodinovom formáte (pozícia 12:00) a dátumovka na tretej hodine. Najnižšie uložený sčítač zároveň plní úlohu analógového indikátora stavu nabitia akumulátora.

Hoci je rely novinka doma viac na prašných cestách a šotoline, oceľové púzdro povlakované matnou čiernou vrstvou PVD nemá zásadný problém ani s vodou. Aj vďaka skrutkovaciemu viečku je stavané na odolanie skúšobnému tlaku 10 atmosfér, čo zodpovedá hodnote 100M.

Model Pulsar Accelerator M-Sport PZ6019X1 je spárovaný s viacvrstvovým koženým remienkom vo farbách tímu M-Sport. Do obchodov bolo poslaných 2000 kusov, každý s vygravírovaným poradovým číslom na viečku. V slovenských e-shopoch sa cena pohybuje od 238 do 257 eur.

Zdroj: Pulsar, Wikipedia.org

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.