Quartz alebo mechanika? Rozlúsknite s nami večnú hodinársku dilemu

Michal Pindura 4 11.02.2018

Quartz alebo mechanika? Rozlúsknite s nami večnú hodinársku dilemu

Barcelona alebo Real Madrid? Zlatá alebo strieborná? Metalisti alebo depešáci? Ak tipujete, že nám ide o vymenovanie večných rivalov, ktorí roky rokúce rozdeľujú ľudí do nezmieriteľných táborov, máte od nás bod za postreh. Začať článok, ktorý sa bude celý niesť v konfrontačnom duchu, azda ani nešlo trefnejšie. Hodinársky svet má totiž tiež svojho Messiho a Ronalda. Sú nimi quartzové a mechanické hodinky. Určiť, ktoré z nich sú lepšie, je rovnako nadľudský úkon, ako keby ste chceli rozsúdiť Coca Colu a Pepsi.

Do vynášania definitívnych verdiktov sa nehodláme púšťať. Bolo by to vôbec na niečo dobré? Sotva. Spotrebiteľov, ktorí sú zaľúbení do presnosti a bezúdržbovosti quartzu, by ste márne presviedčali o benefitoch mechanických modelov. A naopak, pravoverných hodinárskych maniakov nemá zmysel nahovárať, aby sa vzdali svojich tikajúcich pokladov, vnútri ktorých harmonicky spolupracujú desiatky až stovky súčiastok, kvôli hodinkám poháňaným niečím tak neosobným a povrchným, ako je gombíková batéria. Radšej si ušetríme sily a pokúsime sa zhrnúť vlastnosti oboch proti sebe stojacich systémov pohonu hodiniek tak, aby sme pomohli tým z vás, ktorí zatiaľ neprišli na to, do ktorej zo skupín sa chcú zaradiť.

Mechanický samonaťahovací strojček (vľavo) a quartz strojček (vpravo)

Čo sa v nasledujúcich riadkoch dozviete? Dáme vám odpoveď na otázky, prečo sú mechanické hodinky drahšie ako quartzové, prečo sú quartzové hodinky presnejšie a na záver si vysvetlíme aj to, aký je rozdiel medzi automaticky a ručne naťahovanými modelmi.

QUARTZ HODINKY

Popularita quartzových hodiniek nepozná hranice. Od ich predstavenia v šesťdesiatych rokoch minulého storočia, kedy vstúpili na trh asi s takým rachotom, ako keby do najzapadnutejšej dediny s pár desiatkami obyvateľov prišiel odohrať koncert Justin Bieber, sa držia na absolútnom výslní.

Bola to senzácia, neoceniteľný vynález japonských inžinierov. Quartzové hodinky boli vďaka konštantnej frekvencii elektrickým nábojom rozkmitaného kryštálu kremeňa (odtiaľ názov quartz) niekoľkonásobne presnejšie ako vtedajšie mechanické hodinky a akoby to pre mechaniku nebol dostatočne vážny problém, quartz modely boli zásluhou sériovej výroby aj výrazne lacnejšie. Celé to zašlo až tak ďaleko, že vo Švajčiarsku skrachovalo v dôsledku takzvanej quartzovej krízy spôsobenej vpádom japonských hodiniek do Európy množstvo tradičných hodinárskych spoločností.

Quartz hodinky Bulova Accutron zo 60. rokov minulého storočia

Quartz hodinky sú dnes také rozšírené, že sa stali obeťou svojej vlastnej dominancie. Znalci hodiniek o nich tvrdia, že sú to len módne doplnky, ktoré nemajú náročnejšiemu zákazníkovi veľmi čo ponúknuť. My k nim až takí kritickí nie sme. Hoci sú quartz hodinky bežné a dovoliť si ich môže skutočne každý, neznamená to, že nie sú dobré a kvalitné. Tu sú niektoré z ich typických čŕt:

  • Quartz hodinky obsahujú elektronický strojček a väčšina z nich je napájaná batériou. V posledných desaťročiach sa do popredia tlačia ekologickejšie solárne modely poháňané energiou svetla.
  • Quartz hodinky sú neuveriteľne trvanlivé a nevyžadujú žiadnu údržbu – platí pre strojček, neznamená to, že by ste vaše hodinky nemuseli udržiavať v čistote. Prakticky jedinou starosťou, ktorú má ich majiteľ, je pravidelná výmena batérie. V závislosti od využívania funkcií náročnejších na spotrebu (napr. chronograf alebo podsvietenie) dochádza k výmene v intervale dvoch až piatich rokov.
  • Quartz hodinky sú vo všeobecnosti presnejšie ako mechanické hodinky. Kým naozaj kvalitná mechanika vykazuje odchýlku v jednotkách sekúnd denne, tepelne kompenzovaný quartz strojček dosiahne takú istú hodnotu za celý rok.
  • Nákup quartzových hodiniek je vynikajúcou voľbou pre vašu peňaženku. Keďže obsahujú menší počet pohyblivých súčiastok, ich výroba je menej prácna, viac automatizovaná a tým pádom aj menej nákladná.
  • Najjednoduchším spôsobom, ako zistiť, či hodinky, ktoré nosíte na zápästí sú quartzové, je všimnúť si pohyb sekundovej ručičky. Ak skáče, je vysoko pravdepodobné, že vaše hodinky poháňa batéria. Pokiaľ sa pohybuje plavne, ste šťastným majiteľom mechaniky.

MECHANICKÉ HODINKY

V poriadku, teraz už viete, že quartz modely sú presnejšie, máte s nimi minimum starostí a pri ich kúpe ušetríte. Preboha, kto by po tomto všetkom kupoval mechanické hodinky? Budete sa čudovať, ale obľuba mechaniky, ktorá je synonymom pre poctivé hodinárske remeslo, letí prudko nahor. Toto sú len niektoré z dôvodov, prečo sa tak deje:

  • Mechanické hodinky sú cennejšie ako quartz modely už len preto, lebo ich nemá každý. Keby ste si medzi svojimi priateľmi a známymi spravili prieskum, prišli by ste na to, že možno vedia, čo sú zač, ale na ich rukách prevažujú „baterkáče“. Nie je náhoda, že drvivá väčšina luxusných či high-end hodiniek sú práve mechanické.
  • Mechanické hodinky namiesto batérie poháňa energia uskladnená v stočenej pružine, z ktorej sa postupne uvoľňuje. Sú neporovnateľne konštrukčne zložitejšie. Nie je ničím nezvyčajným, ak sa v nich nachádza 200 a viac dokonale zladených súčiastok. Aj tie úplne najjednoduchšie strojčeky pozostávajú z päťdesiatich komponentov. Ich poskladanie do funkčného celku si vyžaduje znalosti, cit a veľkú dávku trpezlivosti.
  • Mechanické hodinky síce vyžadujú údržbu a čistenie zhruba každých päť rokov, no ak im doprajete odbornú starostlivosť, správate sa k nim primerane a rešpektujete ich komplikovanejšiu stavbu, vydržia vám spoľahlivo slúžiť dlhé desiatky rokov. Bežne sa stáva, že mechanické hodinky sa dedia z generácie na generáciu podobne ako snubné prstene a zlaté šperky. Ozaj, nezanechal vám jedny váš starý otec?

Mechanické hodinky sa z hľadiska spôsobu, akým ich strojčeky získavajú energiu na svoju činnosť, delia na automatické a ručne (manuálne) naťahované.

Mechanické hodinky Tissot Chemin des Tourelles Squelette T099.405.16.418.00

Automatické hodinky

Automatické hodinky sa niekedy nazývajú tiež samonaťahovacie. Pre natiahnutie pružiny nie je potrebné robiť nič iné, iba hodinky pravidelne nosiť. Ostatné je plne v kompetencii rotora s mimostredne rozloženou váhou. Ten sa roztočí pri každom pohybe ruky a zabezpečí tak dostatok energie pre prevádzku hodiniek. Z toho vyplýva, že pokiaľ hodinky nenosíte, rotor sa nehýbe a hodinky sa tiež zastavia. Nestane sa tak ale vzápätí po tom, čo ich zložíte zo zápästia. Plne natiahnutá pružina má v sebe dosť energie na to, aby hodinky normálne pracovali ešte niekoľko desiatok hodín. Bežná rezerva chodu sa u moderných hodiniek pohybuje od 30 do 80 hodín.

Ručne naťahované hodinky

Tieto hodinky sú pre skutočných fajnšmekrov, ktorí si dokážu vychutnať rituál naťahovania hodiniek. Celý proces naťahovania je rýchly, nezaberie vám viac než minútu. Všetko, čo musíte urobiť, je otáčať korunkou v smere hodinových ručičiek dovtedy, kým nepocítite odpor. V tom okamihu sú vaše hodinky plne natiahnuté a pripravené na nosenie. Doba medzi jednotlivými naťahovaniami závisí od kapacity pružiny a od spôsobu využívania energie. Niektoré hodinky budete musieť naťahovať každý deň, iné  vydržia pracovať aj niekoľko dní bez toho, aby sa zastavili.

Tak čo? Viete, ktorý tábor posilníte? Bude to quartz alebo mechanika? Budeme radi, ak nám o vašom rozhodnutí napíšete v komentároch tu na blogu alebo na Facebooku.

Pridať komentár

Komentáre (4)

Peter Tham Ahoj. Ja uznávam moc kvalitne baterkove Quartz hodinky s presným kamenovym strojčekom ...!! ,, automat je vrchol mechaniky, ak su presne tak sú dráhe a ukazujú vlastne len orietačny čas tak hore dolu minitu za tyžden , niektoré aut- su vlasne male poklady na zaspatí 10 až 100 tis. eur a o to tu vlastne ide ...
maros

dakujem za zaujimavy clanok. mam valjoux 7750 v PAM104 a som s nm velmi spokojny. Dalsi je v Masterchrono od Maurice Lacroix, v dalsich MLkach, Pontoskach uz je ETA 2836, potom este trojo rovnakych hodin Lum-Tec z USA, dvoje s ETA 2824-2 a jedny s japonskou mechanikou. Moje prve hodiny boli Festiny 6586 s quartzom kupene v 1998, vtedy to bola doslova pecat na ruke, dnes az smiesne male oproti tomu co sa nosi. Ako raritu som si z USA nechal doniest quartz fieldky Filson, ako fieldky by mohli byt o 1 ci 2 mm mensie, ale inak spokojnost (robi ich Shinola Detroit). Rad by som este niektore akcne Royal Oak od AP alebo nejake hand wound mechaniky ci uz Panerai alebo nejaku heritage znacku. Tiez nove Rolexy 41mm su velmi elegantne.

DAWE

okrem toho, že System51 za cca 200 $ je neservisovateľny, nemôžte ho ani zoradiť a regulovať – v preklade : automaty vyrobene automatmi, teda žiadny zásah ľudskej ruky, taka bezduchá ,,instant work,,. Čudoval by som sa kedy pracovali dlhšie ako 10 rokov.

Lynch

Ak chcete mechanicke hodinky, ktoré budú slúžiť aj vašim pravnukom, nachystajte si aspon 3000 EUR. Lacne mechaniky sa opotrebuju za 20-30 rokov, klesne im rezerva natahu na par minut, budu velmi nepresné a oprava bud nebude mozna alebo bude stat viac ako je hodnota hodiniek. Do absurdnosti to doviedol Swatch so svojim Sistem51, ktory je neservisovatelny (v strojceku su pouzite nity namiesto skrutiek) a vydrzi 10-20 rokov. Potom hodinky putuju do separovaného zberu. Skratka mechaniky za 500-1000 EUR urobia radost akurat tak vam, mozno este vasim detom a stop.