Radiomir 1940 Minute Repeater Carillon Tourbillon GMT – explózia komplikácií od Panerai

Michal Pindura 0 23.05.2016

Panerai Radiomir 1940 Minute Repeater Carillon Tourbillon GMT

O tom, že Panerai má v repertoári aj komplikované hodinky, azda nikto nepochyboval. V aktuálnom roku však taliansko-švajčiarska značka túto svoju stránku osobnosti ukazuje akosi viac, než sme boli zvyknutí.

Panerai Radiomir 1940 Minute Repeater Carillon Tourbillon GMT, obe strany hodiniek sú rovnako pútavé

Ak by niekto v januári, kedy bol na salóne SIHH predstavený vedeckým poznaním Galilea Galileiho ovplyvnený model Lo Scienziato Luminor 150 Tourbillom, prorokoval, že je iba predohrou k čomusi „väčšiemu“, asi by sme si neveriacky a s istou dávkou výsmechu ťukali na čelo. A predsa je to tak. Na začiatku mája odhalená novinka Panerai Radiomir 1940 Minute Repeater Carillon Tourbillon GMT sa postavila vo firemnom rebríčku komplikovaných hodiniek na samý vrchol.

Panerai Radiomir 1940 Minute Repeater Carillon Tourbillon GMT, 49 mm púzdro je vyrobené z 18 karátového červeného zlata

V pozadí 49 mm časomera s púzdrom z 18 karátového červeného zlata, ktorý sa ako prvý v histórii manufaktúry Panerai hrdí dvomi minútovými repetíciami a vôbec prvým 30-sekundovým in-house tourbillonom, sa skrýva inšpirácia v námorníckej histórii, konkrétne vo význame odbíjania lodného zvona pri plavbe počas zhoršenej viditeľnosti.

Panerai Radiomir 1940 Minute Repeater Carillon Tourbillon GMT, ovládacie tlačidlo repetície

Zvonkohra ručne naťahovaného dvojperovníkového strojčeka P2005/MR (28800 v/h, 59 kameňov, rezerva chodu 96 hodín) pozostáva z trojice gongov a rovnakého počtu kladiviek. Pri uvedení decimálnej repetície do činnosti sú odbíjané hodiny, po nich počet desaťminútových intervalov po celej hodine a nakoniec počet minút za posledným desaťminútovým intervalom. Zvonkohru je možné zapnúť alebo vypnúť tlačidlom na ôsmej hodine – označené je symbolom husľového kľúča.

Pre cestovateľov, ktorým nestačí vizuálna kontrola nad časom v domácej i vzdialenej lokalite (indikátor na pozícii deviatej hodiny), dokáže repetícia novinky sprostredkovať zvukovú signalizáciu rešpektujúcu obe časové pásma.

Panerai Radiomir 1940 Minute Repeater Carillon Tourbillon GMT, detail odbíjacieho mechanizmu

Model Panerai Radiomir 1940 Minute Repeater Carillon Tourbillon GMT bude na objednávku dostupný v butikoch značky za odhadovanú cenu 345-tisíc eur.

Zdroj: Panerai, gearpatrol.com, www.arabianbusiness.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.