Rado Ceramica by Konstantin Grcic – ikona z 90. rokov sa vracia s rukopisom uznávaného dizajnéra

Michal Pindura 0 25.09.2016

Rado Ceramica by Konstantin Grcic - ikona z 90. rokov sa vracia s rukopisom uznávaného dizajnéra

Možno ste si aj vy všimli, že po tom, čo Rado na veľtrhu Baselworld odkryl nové odľahčené modely HyperChrome Ultra Light, sa po informáciách z prostredia tejto švajčiarskej značky akoby zľahla zem. Bolo však takmer isté, že ticho nenastalo preto, že hodinári z Lengnau nečinne sedia s nohami vyloženými na stole, ale preto, že na niečom seriózne pracujú. Na začiatku septembra sa druhá hypotéza potvrdila. Za tvorivého prispenia priemyselného dizajnéra Konstantina Grcica bola prebudená kultová, v 90. rokoch odpremiérovaná kolekcia Ceramica. Dnes, keď má profil pôvodnej série pre Rado nevyčísliteľnú hodnotu (odvíja sa od neho gro súčasnej produkcie náramkových hodiniek), tak Ceramica prichádza s novou príchuťou, o ktorú sa postaral vysoko uznávaný dizajnér.

Rado Ceramica by Konstantin Grcic Signature Edition

Pokiaľ nie ste oboznámení s týmto mužom ani s jeho dielom, azda vás bude zaujímať, že 51-ročný berlínsky rodák si v oblasti priemyselného dizajnu spravil meno líniou futuristických hliníkových stoličiek Magis Chair One alebo setmi stolovacieho nábytku Minx, ktoré navrhol pre značku Driade. Spoločnými znakmi pre diela Konstatina Grcica sú čisté línie, trvanlivosť a pohodlnosť. Každú jednu z menovaných vlastností možno bez veľkého ohýbania definícií poučiek aj na jeho interpretáciu hodiniek Rado Ceramica.

Modely Rado Ceramica by Konstantin Grcic si robia zálusk stať sa snom zákazníka – modernistu, ktorý dokáže oceniť ich minimalizmus a celokeramické vyhotovenie. Dizajnérska kolekcia pozostáva dokopy zo štyroch verzií, z toho dvoch pánskych a dvoch dámskych. Varianty pre mužov – tie sú nám predsa len o čosi bližšie – používajú rovnaké konštrukčné materiály ako originály spred vyše dvadsiatich rokov, no na rozdiel od nich ich povrch nepripomína zrkadlo. Problémy s odtlačkami prstov, ktoré sužovali a stále sužujú mnohých majiteľov starších modelov, sú vďaka dokonale matnému spracovaniu minulosťou.

Rado Ceramica by Konstantin Grcic, nelimitovaná pánska verzia

Obe verzie sú čierne, s kvadratickými púzdrami o rozmeroch 30 × 41 × 7,6 mm. Čísla vravia jasnou rečou. Hodinky spĺňajú oblekové veľkostné kritériá a sú zo sorty veľmi tenkých. S ohľadom na zvyklosti značky Rado je hrúbka púzdra horúcou stopou, vedúcou k nasadeniu quartz strojčeka. Jedná sa o koncernový kaliber ETA Flatline E61.511 (Rado je podobne ako závod ETA vlastnený skupinou Swatch). Priaznivci ozubených súkolí majú síce smolu, avšak v tomto prípade ide viac o ukážku citlivého vnímanie detailov v podaní Konstatina Grcica, než o získanie pozornosti zarytých „mechanikov“.

Prvý, o poznanie sparťanskejší variant, si vystačí s jednoduchým, zafírovým sklom chráneným ciferníkom, na ktorom arabským čísliciam 3, 6 a 9 sekundujú šedé pravouhlé ručičky s luminiscenčnými plochami, trojuholníkové indexy a výrazný biely orientačný trojuholník na dvanástej hodine. Tento model – ide o číslovanú „signature“ edíciu s nákladom 701 kusov – je z dvojice pánskych modelov tým, ktorý Grcicove nazeranie na futurizmus servíruje v koncentrovanejšej forme.

Rado Ceramica by Konstantin Grcic, hrany púzdra i remienka sú nenápadne zaoblené

Druhá, viditeľne zložitejšia a už nie tak čistá verzia, je naopak funkčne štedrejšia a počtom exemplárov neobmedzená. Ciferník vo zvýšenej miere zapĺňa kombinácia elementov, medzi ktorými nechýba minútová stupnica doplnená šedými, menej zreteľnými dvojcifernými číslicami hodín a subciferník sekúnd pri šiestej hodine. Ručičky sú kvôli svojej splývavej farbe na tmavom podklade trochu stratené, čo čiastočne naprávajú aspoň tenučké fluorescenčné linky. V lúštení informácií môžete pokračovať pri zisťovaní dátumu. Okienko dátumovky je miniatúrne a aby toho nebolo málo, zatúlalo sa do vzdialených končín – pod dvanástu hodinu, kde by ho hľadali azda iba tí, čo s dátumovou v hodinkách nikdy neprišli do styku.

Aj keď sú to modely, pod ktorými je podpísaný propagátor ultramoderného dizajnu, s úľavou musíme priznať, že tým nijako neutrpela ich nositeľnosť. Iste, sú geometrické, ale nepríjemných ostrých hrán sa úplne vyvarovali. Púzdro sa v miestach napojenia k náramku plynulo stenčuje a ani náramok nie je, našťastie, tvorený chlpy trhajúcimi segmentmi. Všetky zlomy, ktoré najprv vyzerajú hranato, odhalia pri bližšom skúmaní svoje organické oblinky.

Rado Ceramica by Konstantin Grcic, dámske varianty

Dámy sa okrem čierneho vyhotovenia môžu tešiť na jeho biely protiklad. Hodiny poháňané batériovým strojčekom ETA 282.001 majú rozmery prispôsobené menším zápästiam (22,9 × 31,7 × 6,6 mm). Na ciferníkoch farebne zladených s okolitou, tentoraz leštenou high-tech keramikou, sú namiesto indexov štvrťhodín osadené drobné brúsené diamanty.

Pánske novinky Rado Ceramica by Konstantin Grcic budú predávané za 1900 eur a dámske, zásluhou pridaných diamantov o čosi drahšie za 2050 eur.

Zdroj: Rado

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.