Rado HyperChrome Bronze Chronograph – svojrázne spojenie minulosti a budúcnosti

Michal Pindura 0 11.04.2018

Rado HyperChrome Bronze Chronograph - svojrázne spojenie minulosti a budúcnosti

Možno sa mýlime – a radi sa necháme poučiť, ale nepamätáme sa, že by sme mali tú česť s hodinkami, ktoré by vo svojej konštrukcii spájali bronz s keramikou. Kombinácia bronzu a keramiky je pritom z nášho pohľadu nielen exotická, ale má v sebe aj kus symboliky, v ktorej sa dohromady miesi história a moderna. A na tom sa už dá stavať, nemyslíte? Rovnakého názoru zrejme boli aj dizajnéri značky Rado. 999 vyrobenými kusmi limitovaná novinka HyperChrome Bronze Chronograph má vďaka tejto svojráznej dvojke atraktivity na rozdávanie.

Rado HyperChrome Bronze Chronograph

U Švajčiarov z mestečka Lengnau si človek hľadajúci tradičné postupy a materiály veľmi na svoje nepríde. Už v roku 1962 si v hodinkách DiaStar potykali s extrémne tvrdým volfrámom, s ktorým v tých časoch mohol bežný smrteľník prísť do kontaktu maximálne v klasických žiarovkách. Rado o tomto modeli vyhlasoval, že sú to svetovo prvé hodinky odolné voči škrabancom. Keďže ohlas od spotrebiteľov bol pomerne slušný, vieme pochopiť, že v hlavách manažérov odvtedy vírili úvahy o ďalších inováciách na poli materiálov, ktoré by viedli k zachovaniu vzhľadu hodiniek v stave „ako z krabičky“ aj po dlhých rokoch nosenia.

Po takmer dvoch desaťročiach od „hardmetalu“, ako znel marketingový názov volfrámu, tak prišla k slovu keramika. Vo väčšej miere sa v sortimente značky udomácnila v roku 1986. V tom čase neboli ešte technologické postupy natoľko vyvinuté, aby boli z keramických zmesí vyrábané púzdra hodiniek, ale na náramky to stačilo s rezervou. V porovnaní s volfrámom bola na tom keramika veľmi podobne čo sa týka odolnosti voči vzniku škrabancov a zároveň vynikala oveľa menšou váhou a jej plusom bol aj nevšedný hodvábny lesk.

Rado HyperChrome Bronze Chronograph, detail ciferníka

Počas rokov sa dizajnéri ochotne púšťali do dobrodružstiev s farbami keramiky. Vystriedali čiernu, bielu, šedú, najnovšie dokonca zelenú! Lenže ani to nestačilo a tak prišiel na rad bronz. Najstaršia zliatina, akú ľudstvo pozná, mala vniesť do estetiky kolekcie HyperChrome svieži vietor, ktorý by pomohol v získavaní zákazníkov očarených premenlivosťou, akú môže ponúknuť len a len bronz.

Keby sme mali zhodnotiť úsilie venované zbrataniu sa keramiky a bronzu vo vojenskej terminológii, nič vhodnejšie ako „misia splnená“ nám nenapadá. Rado HyperChrome Bronze Chronograph sú vzhľadovo naozaj excelentné. Okrem navzájom na počudovanie kompatibilných materiálov k tomu citeľne dopomohli viaceré spôsoby dokončovania. Na čiernom ciferníku nájdete vertikálne brúsenie, horizontálne uložené terčíky chronografu dostali praktickú svetlolomnú textúru vytvorenú zo sústredných kružníc a nabielo lakovaná stupnica tachymetra bola do keramického okružia vypálená laserovým lúčom.

Rado HyperChrome Bronze Chronograph, hodinky na zápästí

Pri pohľade z boku je najlepšie viditeľné, že bronz, konkrétne typ CuSn8, ktorý sa vyznačuje zvýšenou odolnosťou voči agresívnej slanej vode, nie je v týchto hodinkách len do počtu. Vyfrézovaný je z neho centrálny rám puzdra, rozložité ovládacie tlačidlá aj plytká korunka s užitočným zdrsnením. Všetky tieto časti farebne korešpondujú s ručičkami, arabskými číslicami a malými obdĺžnikovými indexami, ktoré podobne ako hlavné ručičky pokrýva náter Superluminova. Dokedy to tak bude, si však netrúfame odhadnúť. Prvky na ciferníku sú totiž povlakované zlatým PVD a ich priamemu styku s oxidačným prostredím, ktoré by postupne menilo ich vzhľad, stojí v ceste konvexné zafírové sklo s antireflexom na oboch stranách. To pre bronzové partie neplatí. Sú vydané napospas nástrahám nosenia a časom, ak sa nemienite zabávať s ošetrovaním, chytia zelenkavú patinu. Pre niekoho to bude plus, pre iného mínus.

Ako jednoznačné pozitívum hodnotíme rozmery puzdra (vodeodolnosť 100M). 45 × 13 mm je v dnešnej dobe tak akurát. Pozrite si fotografiu zachytávajúcu hodinky na zápästí a pochopíte, že zmenšenie priemeru by im určite neprospelo, naopak, bolo by na škodu. O výrazný zjav hodiniek sa popri kombinácii zlatistého bronzu a čiernej keramiky stará aj hnedý kožený remienok. V sérii HyperChrome je kože ako šafranu a takto vyhotovený remienok – rozumej bez lakovania a embosovaného vzoru krokodílej kože – je v nej úplnou raritou. Vybavený je posuvnou skladacou sponou z povlakovanej nehrdzavejúcej ocele.

Novinka Rado HyperChrome Bronze Chronograph

Znalci produkcie značky Rado si nemusia ani prečítať nápis Automatic na ciferníku, aby im otáčajúca sa kotva nad logom prezradila, aký druh strojčeka je v novom modeli osadený. Ak sa neuspokojíte s neúplnou informáciou, že je samonaťahovací a že sa naň môžete dívať zafírové priehľad vo viečku, žiadne dramatické prekvapenia nečakajte. Ide o starý známy štvorhertzový kaliber ETA 2894-2 so 42 hodinovou výkonovou rezervou a modifikovaným čiernym rotorom.

Niektoré zahraničné servery uštipačne poznamenali, že Rado prichádza s bronzovými hodinkami ľudovo povedané po záverečnej. Éra bronzu je vraj už za zenitom. Našťastie, nikto nás neprinúti, aby sme s nimi museli súhlasiť. Už len tým, že k bronzu pridali keramiku, teda materiál, na ktorom táto značka vyrástla, sú svojím spôsobom mimo hlavného prúdu. A to sa vždy počíta. Námietky nemáme ani k cene. Za ponúkanú originalitu je 4900 frankov (4220 eur) adekvátna suma.

Zdroj: Rado

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.