Raymond Weil Freelancer Piper – prelet ponad neznáme územie

Michal Pindura 0 29.06.2015

Raymond Weil Freelancer Piper, ref. 7754-TIC-05209Všimli ste si? Hodinárske firmy sa naprieč rôznymi odvetviami s obľubou párujú s inými známymi značkami, s cieľom vytvorenia nových verzií už existujúcich modelov hodiniek. Spoluprácu so značkou mimo hodinárskych vôd si iba nedávno vyskúšal Baume & Mercier (Shelby Cobra), TAG Heuer (Nissan Nismo) alebo Chopard (Mille Miglia). Takisto asi nikoho neohúri zistenie, že hodinárom je pri vzájomnej spolupráci náprotivkom zvyčajne subjekt, ktorý má niečo dočinenia s luxusným životným štýlom.

Rovnicu, v ktorej vystupuje luxus, neporušilo ani najnovšie partnerstvo. Oproti vyššie menovaným sa však z asfaltu ciest vznieslo o niekoľko sto metrov vyššie – tam, kde sa možno stretnúť s produktmi jedného z „Veľkej trojky“ špecialistov na výrobu menších civilných lietadiel. Floridskú firmu Piper Aircraft si do partie prizvala rodinná hodinárska značka Raymond Weil. Dôvod bol prozaický a očakávaný – navrhnutie prvých pilotiek, ktoré na sebe budú niesť logo ženevskej spoločnosti.

Je takmer pravidlom, že ak hodinky (alebo iný výrobok) vzniknú z tvorivej kooperácie dvoch marketingovo zaujímavých strán, na ciferníku prípadne na viečku sa vyskytnú symboly oboch zainteresovaných. Na limitovanej edícii Raymond Weil Freelancer Piper sa však logo Piper Aircraft nenachádza. Podľa informácií, ktoré sú k dispozícii, by sa nápis Piper mal objaviť iba na balení. To, čo sa na prvý pohľad javí ako nevyvážený obchod, môže mať v konečnom dôsledku priaznivý dopad na predajnosť hodiniek. Ľuďom, ktorí sa chcú pochváliť, že ich hodinky pomáhali navrhovať inžinieri popredného výrobcu lietadiel, na to nadpisy a emblémy nepotrebujú. Naopak, tí, čo lietadlá Piper Aircraft nepoznajú, alebo k nim neinklinujú, sa pri absencii loga môžu na novinku pozerať jednoducho ako na prvé letecké hodinky od Raymonda Weila.

Hodinky Raymond Weil Freelancer Piper dostali púzdro z oceli a titánu

Raymond Weil Freelancer Piper, detail ciferníka

Atmosfére hodiniek pre pilotov Raymond Weil prepadol naplno. Leteckých odkazov je viacero. Azda najtypickejším je dizajn registra sekúnd na deviatej hodine v štýle analógového výškomera. Druhým, už menej okatým, je tvar hodinovej a minútovej ručičky pripomínajúci listy vrtule lietadiel Piper. Ručičky ošetrené fosforeskujúcou zmesou Superluminova majú okrem vydareného tvaru aj správnu veľkosť. Na ciferníku sa nestrácajú, ani mu agresívne nedominujú. Čo sa, nanešťastie, už nedá povedať o smršti číselných údajov a ich koncentrácii v určitých miestach. Menej je niekedy viac a napríklad pri deviatej hodine by sa zišlo mierne upratať. Zvlášť, keď zóna okolo tretej hodiny priam provokuje voľnou plochou.

Raymond Weil Freelancer PiperLetecké hodinky ale nie sú definované iba vzhľadom. U pravých pilotiek by výzor mal plniť len sekundárnu úlohu. Prím by mali hrať funkcie, respektíve komplikácie, ktoré majú svoj význam vo vzduchu i na zemi. Cestovateľská GMT komplikácia k nim určite patrí. Freelancer Piper ponúka GMT komplikáciu vo verzii s prídavnou ručičkou zakončenou červenou šípkou. Je dĺžka siaha bezmála až ku okružiu, čo je výborný odrazový mostík k zamedzeniu prípadného zaclonenia ostatnými ručičkami. Keďže novinku poháňa automatický kaliber RW5020 (ETA 7754, 46 h rezerva chodu, 25 rubínov), zoznam komplikácií tvorí ešte chronograf (30-minútový register na dvanástej, hodinový na šiestej hodine), dátumovka na štvrtej hodine a ako doplnok ku chronografu je na okruží vygravírovaná tachymetrická stupnica.

Aj na púzdro sú v súvislosti s leteckým zameraním kladené určité nároky. Ideálne je, aby pilot získal pri minime času maximum informácií a aby mu výhľad na ciferník neznepríjemňovali odlesky od sklíčka. S prvou požiadavkou sa Raymond Weil Freelancer Piper vysporiadali rozmermi 45 × 13,7 mm, s druhou nasadením antireflexného zafírového skla. Púzdro a skladacia spona hodiniek sú podľa tlačovej správy vyrobené z kombinácie nehrdzavejúcej ocele a titánu. A hoci nie je spresnené, ktoré konkrétne časti púzdra sú titánové a ktoré oceľové, môžeme predpokladať, že titán sa priaznivo podpísal na znížení váhy hodiniek.

Pre pilotov, ktorí budú na jeseň, kedy sa novinka dostane na trh, zvažovať nákup jedného z 1500 vyrobených kusov v cene zhruba 3120 eur, Raymond Weil pripravil šikovnú návnadu – tematický darček v podobe modelu lietadla Piper (na fotografii).

Zdroj: Raymond Weil

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.