Recenzia: CASIO Pro Trek PRG 240-1B

Michal Pindura 5 10.08.2011

Nedávno sme prostredníctvom našej stránky na facebooku prisľúbili recenzie konkrétnych modelov hodiniek, ktoré mali prísť na rad po predstavení jednotlivých ťažiskových hodinárskych značiek. Čas sa s časom zišiel a my sme hrdí na to, že v spolupráci s popredným internetovým hodinárstvom eHodinky.sk vám môžeme bližšie predstaviť hodinky CASIO Pro Trek PRG 240-1B.

CASIO Pro Trek PRG 240-B1Plusy:
– kvalitná konštrukcia
– váha
– bohatá funkčná výbava
– čitateľnosť displeja
– intuitívne nastavovanie

Mínusy:
– absencia krokovania okružia

CASIO Pro Trek PRG 240-1BBalenie
V modeli CASIO Pro Trek PRG 240-1B sa nám do ruky dostali nefalšované turistické hodinky. Už prvý pohľad na balenie prezradí, že sa jedná o hodinky úzko späté s prírodou. Hnedo-zelená kombinácia vonkajšej krabice a charakteristické logo Pro Trek jasne dokumentujú hlavnú oblasť použitia. Zaujímavým prvkom balenia je krabička z drevovláknitého materiálu, v ktorej sa hodinky nachádzajú. Chvíľu nám trvalo, kým sme prišli ako sa otvára. Po prelúskaní obalom a jeho obsahom sme sa pozreli na zúbok samotným CASIO Pro Trek PRG 240-1B.

Rozmery a vzhľad
Bolo nám jasné, že máme čakať robustnejšie hodinky a naše očakávania sa naplnili do bodky. Rozmery najlepšie dokumentujú čísla: 57,3 mm x 50,9 mm x 15,3 mm. Prvý pohľad je vec jedna a pocit po uchopení hodiniek je vec druhá (celkom odlišná). Aj keď PRG 240-1B rozhodne nemožno považovať za subtílne hodinky, váha 65,4g je viac než priaznivá a rozhodne nebude nikomu spôsobovať ťahanie ruky ani po dlhodobom nosení.

CASIO Pro Trek PRG 240-1BCASIO Pro Trek PRG 240-1BČierno-zelená kombinácia neurazí a výborne sa hodí k zacieleniu hodiniek. Popisky jednotlivých tlačidiel a aj ostatné nápisy sú kontrastné a ľahko viditeľné. K tomu prispieva výraznou mierou matné vyhotovenie púzdra hodiniek. Matný je takisto aj kaučukový remienok. Pevná oceľová spona jednoduchej konštrukcie zaručí, že sa vám hodinky neskĺznu zo zápästia. Po nasadení na ruku hodinky skvelo držia na svojom mieste a o nič horšie na tom nie je ani komfort nosenia. Nikde netlačia, nezarezávajú sa. Moja ruka síce patrí k tým menej urasteným, dovolím si však tvrdiť, že padnú ako uliate i drevorubačovi.

Funkčná výbava a vlastnosti
Funkcie hodiniek si zaslúžia osobitnú kapitolu. Casio v prípade funkčnosti odviedol naozaj dobrú prácu. Nastavovanie je intuitívne a prehľadné. Ak si neporadíte sami, obsiahly návod vás povedie krok za krokom. Okrem manuálu niektoré funkcie prezradia aj nápisy na tele hodiniek – ALTI, BARO, WORLD TIME, TOUGH SOLAR. Hlavným komunikačným prostriedkom je ale displej. V modeli Pro Trek PRG 240-1B sa jedná o Duplex LCD, teda o dva panely tekutých kryštálov umožňujúcich výber z niekoľkých variantov zobrazenia. Displej je vybavený automatickou elektroluminiscenciou. V praxi to znamená automatické zapnutie podsvietenia akonáhle sa vaša ruka nakloní smerom k tvári – samozrejme, automatika aktivuje podsvietenie až za šera. Takmer dokonalá je čitateľnosť displeja. Veľké a ostré číslice poskytnú bleskovo všetky potrebné informácie.

O pohon hodiniek sa stará nabíjateľná batéria CTL1616. Silu jej dodáva vyššie spomenutá technológia TOUGH SOLAR. Každé vystavenie hodiniek slnečnému žiareniu, alebo inému zdroju svetla, nabíja batériu a tá potom zásobuje hodinky potrebnou energiou. O stave batérie na displeji informuje vizuálny indikátor.

Model hodiniek zameraný na ľudí s prírodou v srdci, by mal v dnešnej dobe ponúknuť viaceré pokročilé funkcie, ktoré boli donedávna výsadou špecializovaných prístrojov. CASIO Pro Trek PRG 240-1B pre orientáciu v krajine obsahuje digitálny kompas. Vstavaný senzor kompasu spoľahlivo deteguje smer magnetického severu. Pastvou pre oči je otočné okružie so zvýraznenými svetovými stranami. Čo mne osobne trochu chýbalo, bolo krokovanie, alebo akákoľvek forma blokovacieho mechanizmu. Na základe zemepisnej šírky a dĺžky zobrazuje kompas východ a západ slnka.

CASIO Pro Trek PRG 240-1BCASIO Pro Trek PRG 240-1BNeoceniteľným pomocníkom turistov a horolezcov býva výškomer, altimeter. Z nameraného tlaku určí v akej výške sa momentálne nachádzate. Služby tohto pomocníka majú hranicu v úctyhodných 10 000 metroch nad morom. Údaje z rovnakého senzora využíva aj barometer (260/1100 hPa). Ten sa ukázal ako veľmi presný aj bez dodatočnej kalibrácie. Medzi funkciami hodiniek sa nachádza okrem iného možnosť akustického oznámenia o dosiahnutí zvolenej výšky/tlaku. V zozname senzorových funkcií má svoje miesto tiež teplomer, pracujúci s presnosťou +/- 2°C v teplotnom rozmedzí -10 až +60°C.

Časové funkcie hrdo zastupuje svetový čas, ukazujúci presný čas vo veľkých mestách a špecifických oblastiach celého sveta. Stopky odstopujú celých 24 hodín s presnosťou 1/100s. Rovnaký čas dokáže odpočítať časovač. Podstatnú vec, ktorú by mohli neraz využiť cestovatelia je 5-násobný alarm. Vypínateľný hodinový signál je v tejto kategórii povinnou výbavou. Kalendár predprogramovaný do roku 2099, zobrazenie východu a západu slnka – to sú ďalšie z etalónu nezastupiteľných funkcií hodiniek CASIO Pro Trek PRG 240-1B.

Modely Pro Trek sú typické zvýšenou odolnosťou voči nízkym teplotám a pôsobeniu vody do tlaku 10 barov podľa normy ISO 2281. Tvrdené minerálne sklo ochráni displej pred väčšinou škrabancov.

Záver
Po skúsenostiach s hodinkami CASIO Pro Trek PRG 240-1B ich možeme smelo odporučiť pre ľudí tráviacich svoj voľný čas v prírode, čím rozhodne nemyslíme len prímestské lesoparky. PRG 240-1B sa zaručene stanú neoceniteľným pomocníkom, na ktorého si ihneď zvyknete a na ktorého sa budete môcť bezvýhradne spoľahnúť.

Pridať komentár

Komentáre (5)

Michal Pindura

Na tuto otazku Vam mozem odpovedat iba ciastocne, nakolko cierny displej som nemal moznost vidiet nazivo, iba na fotografiach. Modely s klasickym displejom su rokmi overene, viditelnost je takmer dokonala. Je to stavka na istotu. Ale ak si spomeniete na mobily s inverznym displejom, a chvaly, ake si svojho casu vysluzili za kontrast zobrazenia, myslim, ze chybu neurobite ani s nimi. Osobne by som sa priklonil skor ku klasike, ale ak chcete nieco „ine“ – nove, urcite Vas nebudem odhovarat.

peter

Super ďakujem. Potom už len jedna otázka ako je to s vyditeľnosťou čierneho displeja na prg 270-1A a prg 270-4. Alebo odporučite radšej prg 270-1
Ozaj ešte raz ďakujem ste hádam jediný s odpoveďou

peter

Ktorý model prg 240 alebo prg 270 odporučate skôr

Michal Pindura

Naša chyba, máte pravdu. Údaje sme opravili.

graf prílivu a odlivu, fázy mesiaca?

Recenzia? Ešte aj na casio.com som nenašiel, že tieto hodinky podporujú graf prílivu a odlivu a fázy mesiaca, dokonca ani na odkaze/linku na e-shop to hodinky v špecifikácii neobsahujú. Tak potom ako?