Ressence Type 2 e-Crown Concept – spojenie dvoch svetov, alebo slepá ulička?

Michal Pindura 0 28.03.2018

Ressence Type 2 e-Crown Concept - spojenie dvoch svetov, alebo slepá ulička?

Pamätáte si ich? My rozhodne áno. Mechanické hodinky, ktoré ukazovali čas prostredníctvom rotujúcich diskov zaliatych v kvapaline na báze nafty, boli v roku 2011 jedným z najobletovanejších exponátov veľtrhu Baselworld. Na počudovanie, odvážny koncept Benoîta Mintiensa neostal iba na papieri. Hodinky Ressence odvtedy dospeli, na trh bolo medzičasom uvedených niekoľko vylepšených verzií a značka, ktorú voľakedy vnímali skôr ako jednorazovku, je dnes už etablovaným vystavovateľom aj na takej prestížnej hodinárskej akcii, akou je salón SIHH.

Nech sa však na značku Ressence dívame z rôznych uhlov, stále nám vychádza, že do spoločnosti tradičných „haute horlogerie“ manufaktúr nezapadá. Jej produkty sú originálne, nekonvenčné… sú jednoducho iné. Potvrdením inakosti je aj koncept nového modelu Type 2 e-Crown Concept, ktorý firma z belgických Antverp predstavila práve na SIHH 2018. Ak by sme chceli novinku s plánovanou dostupnosťou v priebehu júna porovnať s pôvodným modelom Zero Series, je to podobné, ako keby sme proti sebe postavili starý dvojtaktný Wartburg s modernou elektrickou Teslou.

Ressence Type 2 e-Crown Concept sú síce zvláštne, ale stále sú to v jadre mechanické hodinky. O to viac budí údiv elektronická nadstavba strojčeka, vďaka ktorej aj mechanika ovláda také kúsky, akými pobláznili svet smart hodinky a podaktoré modely značky Casio či Tissot. No schválne, stretli ste sa už s automatickými hodinkami, ktoré sa dokážu pripojiť k smartfónu cez bluetooth, bez zásahu majiteľa si skorigujú časového pásmo, je možné ich nastaviť z mobilnej aplikácie a v prípade, že nie sú používané a ich výkonová rezerva klesne pod určitú hodnotu, sa samé uvedú do režimu spánku, aby sa z neho prebudili v momente, ako ich založíte na ruku? Type 2 e-Crown Concept toto všetko zvládajú. Najlepšie ale je, že systém elektronickej korunky e-Crown je možné vypnúť a nechať hodinky pracovať v osvedčenom mechanickom móde.

Ressence Type 2 e-Crown Concept, expanzná schéma

Ak sa pýtate, ako sa s týmto zázrakom bude narábať, keď mu chýbajú viditeľné ovládacie prvky, odpoveďou pre vás je sklíčko, ktoré reaguje na dotyky rovnako ako váš smartfón. To znamená, že si kvôli ovládaniu hodiniek nebudete musieť zvykať na stláčanie tlačidiel v určitom poradí a súčasné manipulovanie s korunkou. Aktivovanie a deaktivovanie e-Crown je vecou prostého dvojitého poklepania na výrazne klenutý, s najväčšou pravdepodobnosťou zafírový kryštál. Hodinky ponúkajú tri funkčné režimy: 1. plne elektronický, v ktorom má nastavanie času kompletne rukách mobilný telefón, 2. elektromechanický – nastavovanie času opäť riadi telefón, avšak ku korekcii dochádza v minútových intervaloch, 3. plne mechanický, kedy sú hodinky nastaviteľné pomocou špeciálne uspôsobeného zadného viečka.

Elektronická korunka v hodinkách Ressence Type 2 e-Crown Concept

Keď sme tvrdili, že model Type 2 e-Crown Concept je v jadre mechanický, neklamali sme. Naozaj obsahuje ozubené súkolia, množstvo drobných súčiastok (dohromady viac než 500) a pravdou tiež je, že jeho naťahovanie obstaráva otočné závažie. Druhou stranou mince, o ktorej sme dosial pomlčali, je integrovanie kinetického generátora vyrobeného z titánu piateho stupňa a solárnych článkov. Oba tieto zdroje energie slúžia na zabezpečenie chodu elektrickej korunky. Zaujímavosťou je, že solárne články sú štandardne skryté. Až vo chvíli, keď sa zásoba energie blíži k nule, sa na desiatich výrezoch v ciferníku odsunú klapky a pustia tak svetlo k fotovoltickým článkom.

Úlohu štandardnej korunky plní špeciálne upravené viečko

Samotná elektronická korunka sa skladá z 86 komponentov a na plynulých chod spotrebuje iba 1,8 joulu elektrickej energie denne. Ressence uvádza, že systém e-Crown bol vyvinutý na mieru a takmer všetky miniatúrne súčiastky, ktoré obsahuje, spĺňajú letecké a lekárske normy.

Hodinky je možné ovládať cez mobilnú aplikáciu

Oproti starším modelom Ressence sa mierne inovoval aj takzvaný ROSC modul (Ressence Orbital Convex System), ktorý zobrazuje čas pomocou otočných diskov. Tie sú po novom vyrobené z titánu a každé z nich je kvôli zmenšeniu hrúbky ciferníka a minimalizovaniu odstupov medzi jednotlivými diskami uložené v mikroguľôčkovom ložisku. Praktické je aj nanesenie luminoforu Superluminova na dôležité ukazovatele na ciferníku.

Ressence Type 2 e-Crown Concept, hodinky na zápästí

Nájsť pozitíva na hodinkách spájajúcich tradičnú mechaniku a modernú konektivitou so smartfónom je pomerne ľahké. Otázne ale je, ako sa k nim postavia spotrebitelia, ktorí sú dnes poväčšine rozdelení do dvoch nezmieriteľných táborov a každý z nich preferuje to svoje riešenie. Od nás majú palec hore. Dali by ste im šancu aj vy?

Zdroj: Ressence

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.