Richemont vytvoril entry-level značku Baume. Mileniálom ponúkne udržateľnosť a široké možnosti prispôsobenia

Michal Pindura 1 04.07.2018

Nová značka dáva priestor prírodným materiálom

Pár šumov naznačovalo, že sa čosi pečie, ale až do polovice mája si skupina Richemont dávala sakramentský pozor, aby sa o jej plánoch nedozvedel nikto mimo okruh zasvätených osôb. V noci z 15. na 16. mája informačné embargo padlo a v tento okamih sme pochopili dôvod všetkých tých tajností. V stratégii švajčiarskeho holdingu totiž na máj 2018 figuroval zrod nového brandu s názvom Baume, ktorý by bol po množstve akvizícií jeho prvou skutočne vlastnou značkou, nielen jednou z mnohých prevzatých či ovládaných spoločností, do ktorých Richemont cez svoj kapitál vstúpil ako na hotové.

Budovanie na zelenej lúke so sebou okrem počiatočných investícií do budovania povedomia – pochybujeme, že by to pri sile Richemontu mohlo skončiť nezdarom – prináša hlavne stanovenie filozofie a cesty, ktorou sa bude nová značka uberať. Baume je ušitá na mieru pre lepšie situovaných mileniálov, ktorým ponúkne relatívne prijateľné ceny, široké možnosti prispôsobenia vzhľadu hodiniek a dôraz na dlhodobo udržateľné výrobné postupy. Okrem využívania udržateľných materiálov Richemont vopred vylúčil, že by sa v hodinkách Baume mali objaviť živočíšne produkty, drahé kovy, drahé kamene a iné komodity, ktoré by mali za následok negatívny vplyv na planétu. Podčiarknuté, spočítané, na začiatok solídny odrazový mostík.

BAUME CUSTOM TIMEPIECE SERIES

Značka Baume vstúpila trh s dvomi modelovými radmi Custom Timepiece Series a Baume Iconic Series, ktoré aj dnes tvoria celý jej sortiment. Séria Custom Timepriece je z nášho pohľadu momentálne atraktívnejšia. Ak by sme aj prehliadli pre niekoho menej hodnotné quartz strojčeky, zásluhou online nástroja na prispôsobenie hodiniek by mala tak či onak navrch. Priamo na stránke značky si zákazník môže voliť medzi modelmi s priemerom 35 alebo 41 mm, pričom má na výber viaceré povrchové úpravy puzdra, rôzne farby ciferníka, niekoľko spracovaní remienka a celý rad udržateľných alebo recyklovaných materiálov. Podľa informácií, ktoré sa k nám dostali, je pomocou online konfigurátora možné navrhnúť viac než dvetisíc rôznych kombinácií.

Baume Iconic 41 mm Automatic

Potešujúce je, že Richemont myslel aj na slobodný výber funkcií. K dispozícii sú lunárne fázy, multifunkčný dátum a malá sekundovka s jednoduchým dátumom. S ohľadom na cieľovú skupinu zákazníkov sú všetky modely z tejto línie v závislosti od konfigurácie osadené quartz strojčekmi dodávanými spoločnosťami Miyota alebo Ronda.

Ešte väčší rozlet ako pri funkciách prináša Baume v časti remienkov. Súdiac podľa fotografií z press zóny, je snahou presadzovať alternatívy kože, čím značka nepochybne získa body u ochrancov zvierat. Nahradiť kožu síce nebude bezbolestné, no eco-friendly materiály ako ľan, bavlna, korok, recyklovaný polyetylén či alcantara určite majú niečo do seba a sú plne v súlade s etickými praktikami, ku ktorým sa nová značka zaviazala napríklad partnerstvom s organizáciou Waste Free Oceans, bojujúcou s čoraz väčšími plávajúcimi ostrovmi z plastového odpadu.

BAUME ICONIC SERIES

Na rozdiel od početnej kolekcie Custom Timepiece, rad Iconic Series debutoval s jediným modelom. 41 mm regulátor s hliníkovým puzdrom, zafírovým sklom, drôtenými úchytmi remienka a korunkou na dvanástej hodine je spárovaný s tkaným remienkom z recyklovaných PET fliaš. Vnútornú výbavu tvorí japonský automatický kaliber Miyota 82D7, ktorého výkonová rezerva dosahuje priemerných 40 hodín.

Richemont vytvoril entry-level značku Baume. Mileniálom ponúkne udržateľnosť a široké možnosti prispôsobenia

Priznávame, zjavenie novej značky z ničoho nič a silný subjekt v jej pozadí na nás zapôsobili. Zároveň si však uvedomujeme, že isté percento spotrebiteľov bude chcieť viac informácií. Na niektoré otázky máme odpoveď už dnes. V podstate platí, že Baume patrí pod známu firmu Baume & Mercier, s tým, že vystupuje samostatne, zameriava sa na predaj cez elektronickú platformu a pre skupinu Richemont má plniť úlohu akejsi vstupnej brány k produkcii vyššie postavených značiek.

Na druhú stranu, nejde nám do hlavy, prečo značka, ktorá postavila svoje bytie na obnoviteľnosti a ochrane životného prostredia, na úvod forsíruje prevažne hodinky poháňané strojčekmi využívajúcimi neekologické batérie. V kontexte, do akého je značka zasadená, vnímame ako mínus aj absenciu nápisu Swiss Made a celkovo odklon od švajčiarskosti, ktorú by sme u subjektu napojeného na väčšinového akcionára manufaktúr typu IWC Schaffhausen, Panerai či Vacheron Constantin, podvedome očakávali. Každopádne, mnohé sa môže v blízkej budúcnosti zmeniť a charakter značky sa môže (a mal by sa) časom ešte vyprofilovať.

Modely z kolekcie Baume Custom Timepiece Series

Ak dáte hodinkám Baume šancu, pripravte sa na chudobné, no o to viac eko balenie pozostávajúce z kartónovej krabičky s certifikátom FSC (Forest Stewardship Council) – bez prezentačnej kazety, bez iného sekundárneho obalu. A ceny? Ťažko povedať. Začínajú na 490 eurách a končia tesne pod tisíckou. Pre niekoho veľa, pre iného maličkosť.

Zdroj: Baume

Pridať komentár

Komentáre (1)

dawe

Baume nam podsúva rozprávky o eko-vztahu a správani, kecy o udržatelnosti aby odvovodnili ich premiove braky ?
Charakteristiky amícky spotrebný prístup …
Mrknul som na ich otrasny web, neda se navolit varianta ktoru som chcel:
* pouzdro vyrobené z recyklovanýho hliníka zo spotrebou enegie viac ako dvojnásobnou oproti bežnej výrobe
* lunetu som chtel eko-zlata osadeneho eko-diamantami zo Zimbabwe
* remienok z použitých bio-tkaničiek s ľanovymi vlaknami
* pracku na remeni som chcel z kosti nejakého živočicha
* konunku som chcel väčšiu a zo spodu, nie z vrchu aby mi maximálne znemožnila nastavenie času jednou rukou
* chcel jsem variantu plne rozložitelnu a ekologicky priaznivu,
pretože som nechcel aby moje hodinky skončili na skladke a ešte viac tak prispeli k zamoreniu …

… 2000 možných variant ? pááni to musí byť položiek posielaných do lokalneho výrobcu, lacne strojky cez polovicu zemegule …
to znie dosť rozumne, ekologicky, logisticky ale nie logicky ! na montážnej linke z toho musia eko-blbnuť !
… som vcelku smutny, pretože som chcel custom variant moderných, eko- ,,vreckových,, hodinek (pozice korunky na 12 hod) !

tieto sú však ako z Indie – miesto Baume by tam malo byť Bombay Watch Co.
navyše s lacným Japonskym strojčekom pretože zrejme žiadny lacny Swiss movement nie je v ich skupine dostupný !
1100 dolárove hodinky so strojčekom Miyota a 600 dolárovy modný quartz. Strašné…
za 925$ mate Swiss Made s certifikatem COSC a silikonovým vlaskom od Tissot- Ballade Powermatic 80

Baume nam zrejme predvedie ako ich myšlenka dostupnosti a udržateľnosti
stupidne realizovana a podsúvana užívateľom cez elktronicky predaj zruinuje
tak významnou značku z kterej vychádza. Zrejme to bude značka novej prestíže a statusu !
Nazývať tieto Baume hodinky luxusnými je urážkou inteligencie !