Rýchlo a inteligentne. Nové modely Casio Edifice ECB 800 a EQS 800 pohladia duše motoristov

Michal Pindura 0 16.12.2018

Novinka Casio Edifice ECB 800DB-1A

Pro Treky patria do lesa, G-Shocky sa vyžívajú v kopancoch a buchnátoch. A čo séria Edifice? Táto kedysi takmer polomanažérska výbavička sa v posledných rokoch čoraz viac upína na rýchle autá, a to až natoľko vehementne, že pomaly rozmýšľame, či by pre Casio nebolo lepšie vytvoriť samostatnú racingovú kolekciu. Jasné, chlapcov z Japonska naše úvahy nemusia zaujímať a tobôž nie motivovať k diverzifikácii portfólia, ale to, že príklon k vysokým oktánovým číslam je pre líniu Edifice stále viac a viac evidentný, by zatĺkali márne. Načo by to aj skúšali? Novinky z radov ECB 800 a EQS 800 sú na svoju motoristickú DNA patrične hrdé.

Slová o rýchlosti a inteligencii, s ktorým marketingové oddelenie tokijskej značky vyprevádza na trh všetky nové modely Edifice, neboli nikdy iba mlátením prázdnej slamy. Vždy to boli solídne vyzerajúce hodinky s japonskými technológiami v srdci. Ako v každej rodine, aj v rodine Edifice sa však nájdu talentovanejší i menej talentom obdarení jedinci. Kým napríklad základ v podobe línií EFR, EFV a ERA tlačí oveľa viac na cenu ako na pílu, s vyššie postavenými sériami EQS (S ako solárne napájanie) a ECB (B ako Bluetooth) sa už dá zahrať celkom slušná muzika. V prípade noviniek ECB 800DB-1A a EQS 800HR nemá zmysel baviť sa o základe. Práve naopak. Ide o top predstaviteľov súčasnej ponuky radu Edifice, čomu zodpovedá jednak dizajn, ale aj cena.

Hodinky, na ktoré sa dnes dívame, sú si v určitých aspektoch veľmi podobné. Predovšetkým ich spája „pretekárka konštanta“ – červeno-čierna farebná schéma a neodmysliteľné použitie uhlíkových vlákien na ciferníku. Spoločnou črtou sú takisto oceľové puzdra, minerálne sklíčka, vodeodolnosť 100M a solárne napájanie. Pokračovať by sme mohli vymenovaním ďalších dizajnových a funkčných prienikov, nakoľko však ide o dva rozdielne (hoci príbuzné) modely, zameriame sa predovšetkým na veci, ktoré každý z nich robí inak.

Prvou a najmarkantnejšou je diametrálne odlišný spôsob servírovania informácií. Casio Edifice ECB 800DB-1A sa odpútali od tradičného analógu a popri trojici centrálnych ručičiek a subciferníku na šiestej hodine je ich prostriedkom v komunikovaní údajov inverzný, samozrejme poctivo podsvietený digitálny displej nezvyčajného tvaru (dĺžku osvetlenia je možné nastaviť), okupujúci priestor od desiatej po druhú hodinu.

S potešením konštatujeme, že tí, ktorí si doteraz pochvaľovali prínos bezdrôtového spojenia hodiniek so smartfónom skrz nízkoenergetický protokol Bluetooth (Mobile Link Technology), nebudú mať dôvod sťažovať sa na absenciu tej či onej funkcie. Opäť je k dispozícii automatická alebo manuálna synchronizácia presného času v troch stovkách miest po celom svete vrátane informácií o letnom čase a nezabudlo sa ani na drobnosti typu Phone Finder či nastavenie alarmu priamo z displeja telefónu. Z praxe vieme, že obslužná aplikácia Casio+ pracuje bez najmenších zaváhaní, čo sa, žiaľ, nedá povedať o obdobnej, no večne haprujúcej aplikácii G-Shock Connected, od ktorej sú závislé pokročilejšie G-Shocky. To je však už iný príbeh…

Casio Edifice ECB 800DB-1A

Aj bez pripojenia k smartfónu si 168 gramov vážiaci model Edifice ECB 800DB-1A poradí s meraním časových úsekov na tisícinu presne (platí pre prvých 60 minút, potom 1/10 sek.), meraním jednotlivých kôl (maximálne 200 záznamov) a upozornením po uplynutí navoleného času. K dispozícii je ďalej časovač s kapacitou 24 hodín, 5 multi alarmov, svetový čas v 39 pásmach a kalendár predprogramovaný do roku 2099.

Casio Edifice ECB 800DB-1A, detail ciferníka

Keďže energia je zvlášť pri hodinkách, ktoré polovicu svojich zručností predvedú až po spojení s telefónom, alfou aj omegou, rozumné narábanie s ňou je vysoko žiaduce. Pokiaľ hodinky necháte v tme, ich displej sa automaticky vypne a ručičky ostanú znehybnené až do chvíle, kedy na solárny článok dopadnú životodarné svetelné lúče – hoci aj tie vyprodukované nočnou lampou. Za predpokladu plného nabitia vstavaného akumulátora je solárne napájanie schopné udržiavať hodinky v plnohodnotnej prevádzke počas šiestich mesiacov, respektíve 19 mesiacov s aktivovaným šetriacim režimom. Presnosť strojčeka bez Bluetooth synchronizácie sa drží v rozpätí ± 15 sekúnd za mesiac.

Casio Edifice ECB 800DB-1A, hodinky na zápästí

Zatiaľ čo Casio Edifice ECB 800DB-1A je v istom pohľade univerzálom, druhá zo solárnych noviniek Casio Edifice EQS-800HR Honda Racing Limited Edition si zámerne zúžila okruh potenciálnych záujemcov o jej služby spoluprácou so stajňou Honda Racing. Nieže by sme mali niečo voči Formule 1, to v žiadnom prípade (veď svojho času sme zadržiavali dych nad modelmi s emblémom Red Bull Racing či Toro Rosso), no aj dizajnéri Casia by mohli zvážiť, či umiestnenie loga tímu, ktorého fanúšikovská základňa môže o masovosti konkurenčného Ferrari iba snívať, nie je pre predajný úspech hodiniek skôr škodnou v revíri ako spásonosným ťahom. Iste, nájdu sa ľudia, ktorí budú pri pohľade na pomerne veľký červený nápis ochkať blahom, no tiež je tu druhá skupina, čo by hodinky aj chcela, no k Honda Racing nemá žiadny citový vzťah. Pritom stačí to isté logo premiestniť na viečko (jedno gravírované tam už je) – ako to pri podobných príležitostiach robia iné značky a razom by sa veci mali úplne inak.

Po prečítaní predošlých riadkov asi tušíte, do ktorej skupiny sa radíme. Možno práve o to viac nás mrzí, že vzhľadovo vydarenú limitovanú edíciu s neopozeranou farebnou kompozíciou a originálne riešeným bielym koženým remienkom, by sme si sami nekúpili. Vidíte, cesta od požehnania k prekliatiu môže byť naozaj krátka a už len preto, že máme pre Casio slabosť, veríme, že sa o modeli Casio Edifice EQS-800HR dozvedia (azda aj vďaka tomuto článku) všetci priaznivci Honda Racing v našich zemepisných šírkach.

Novinka Casio Edifice EQS 800HR Honda Racing Limited Edition

Ste jedným z nich? Potom sa pripravte na Honda hody. Urastené hodinky s rozmermi puzdra 50,0 × 47,5 × 12,7 mm sa dodávajú v špeciálnej kovovej dóze – ako inak bielej, s červeným logom, vnútri ktorej sa o miesto delia s pamätnou kartičkou s vyobrazeným historickým monopostom Honda F1 RA301 z roku 1968. Bielo-červený je tiež kartónový prebal chrániaci svoj drahocenný obsah.

Casio Edifice EQS 800HR Honda Racing Limited Edition

Čo sa týka funkčných daností, po namaškrtení smart kúskami Edifice ECB 800DB-1A, musíte zostúpiť späť na zem. Ak oželiete nepochopiteľne chýbajúcu tachymetrickú stupnicu na okruží, zostup to nebude nijako bolestivý. Na využitie je nachystaná zostava tvorená sekundovým chronografom (kapacita 29’59“, zaznamenanie prvého a druhého miesta), ukazovateľom stavu nabitia akumulátora s maximom v zhruba piatich mesiacoch a štandardnou dátumovkou na pozícii 4:30. Presnosť zobrazovaného času je prijateľných ±20 sekúnd za mesiac.

Casio Edifice EQS 800HR Honda Racing Limited Edition, balenie hodiniek

Čo je pre vás viac, bluetooth alebo partnerstvo s tímom F1? Nech sú vaše preferencie naklonené na tú čí onú stranu, nové modely Edifice váš účet neodšťavia do sucha. Na to, že ide o vrcholových reprezentantov radov ECB a EQS, ich ceny 269 a 219 eur majú ďaleko od premrštenosti či skúšania, čo zákazníci ešte znesú.

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.