S vodou opatrne. Sú pred ňou vaše hodinky v bezpečí?

Michal Pindura 1 03.05.2017

S vodou opatrne. Sú pred ňou vaše hodinky v bezpečí?

Netreba byť odborníkom na vzťah hodinky + voda, aby ste vedeli, že je vhodné byť ostražitý. Ani tie najdrahšie a najluxusnejšie potápačské modely určené na pobyt v extrémnych hĺbkach totiž nemajú nič doživotne garantované. Voda je živel, ktorý sa nezastaví pred ničím – ani pred zdanlivo neprekonateľnou vodeodolnosťou 200M. Stačí miniatúrna netesnosť alebo voľným okom nerozpoznateľné nedoliehanie viečka a zrazu máte problém. Pod sklíčkom sa objaví kondenzát, v horšom prípade rovno kvapky vody, a je vymaľované.

Iste, aj hodinkám, do ktorých si už voda a vlhkosť našli nejakým spôsobom cestu, sa dá pomôcť (nie je to pravidlo). Nebolo by však lepšie podniknúť preventívne opatrenia, ako neskôr lamentovať nad zničenými hodinkami?

Aby ste vašu tikajúcu investíciu ochránili pred zničujúcim kontaktom vody so strojčekom, je dobré pamätať si, že tesnenia a o-krúžky použité v hodinkách – a je jedno, či ide o štýlový módny kúsok alebo prémiový časomer – nemajú neobmedzenú životnosť. Guma, alebo podobný pružný materiál, z ktorého sú  vyrobené, postupne stráca želané vlastnosti. Vplyvom času, striedania teplôt a styku s chemikáliami, ku ktorým patrí aj saponát, slaná voda alebo pot, sa stáva tvrdším, krehkejším a teda aj náchylnejším k prieniku vody do útrob hodiniek.

Festina Profundo

Ak máte svoje hodinky radi a chceli by ste sa z nich tešiť ešte mnoho rokov, mali by ste zabezpečiť, aby po každom otvorení púzdra – povedzme pri výmene batérie, respektíve po inom servisnom zásahu, bola odborne vykonaná tlaková skúška. V prípade, že od vašich hodiniek požadujete 100-percentnú službu v podmienkach, v ktorých sa nevyhnete vode, odporúčame vám absolvovať tlakovú skúšku každý rok. Vybrané hodinárstva a servisné strediská sú na tento účel vybavené špecializovanými prístrojmi. Vo všeobecnosti sú nimi vykonávané testy vodeodolnosti dvomi metódami:

1. Mokrá skúška

Zariadenia na mokrú skúšku vodeodolnosti fungujú na princípe zmeny tlaku vzduchu. Skladajú sa z uzavretej nádoby čiastočne naplnenej vodou a pumpy, pomocou ktorej je možné zvýšiť tlak v jej vnútri. Kým sú hodinky v hornej časti (bez kontaktu s vodou), nádoba sa natlakuje na určitú hodnotu. Následne sú hodinky spustené do vody. Testom prejdú iba vtedy, ak z púzdra neunikajú žiadne vzduchové bubliny.

2. Suchá skúška

Spôsob testovania je veľmi podobný, prebieha však bez prítomnosti vody. Vo vzduchom naplnenej kompresnej komore prístroja sa podľa stupňa vodeodolnosti hodiniek vytvorí stály tlak, ktorý počas trvania skúšky nesmie klesnúť. Pokles by znamenal, že hodinky nie sú dokonale uzatvorené a vzduch sa dostal do vnútra púzdra.

Greiner Vibrograf Poseidon LT-100

Druhou uvedenou metódou si môžete nechať svoje hodinky preveriť aj u nás. Pomocou švajčiarskeho prístroja Greiner Vibrograf Poseidon LT-100 sme ich schopní otestovať až do plaveckej úrovne 100M, ktorá zodpovedá tlaku 10 atmosfér/barov. Každú vykonanú skúšku dokladujeme vytlačeným  protokolom. Nájdete na ňom všetky dôležité údaje vrátane výsledku testu a tlaku, ktorému boli hodinky vystavené.

Tesnenia rôznej veľkosti

Ešte predtým, ako začneme so samotnou skúškou, tesnenia dôkladne vyčistíme, namažeme silikónovým olejom a podľa potreby aj vymeníme. Vyčistíme tiež drážky v ktorých sú tesnenia uložené a pákovým zatváračom bezpečne uzavrieme púzdro. Týmito krokmi sledujeme jediné – aby boli vaše hodinky pripravené odolať vode a mohli vám dlhodobo spoľahlivo slúžiť.

TIP

Prečítajte si náš článok o stupňoch vodeodolnosti, ako sa v nich vyznať a ako si podľa nich vybrať správny typ hodiniek.

Pridať komentár

Komentáre (1)

Martin

Dobry den,kde sa daju kupit tieto tesnenia?nutne by som potreboval.vopred vdaka za odpoved
Martin