Saint Honoré Tour Eiffel Limited Edition – s kúskom Paríža za zápästí

Michal Pindura 0 08.04.2015

Saint Honoré Tour Eiffel Limited EditionUž viac než stodvadsať rokov dohliada z výšky 324 metrov na mesto zaľúbených. Jej konštruktér Gustav Eifel ju nechal postaviť pri príležitosti konania svetovej výstavy Exposition Universelle, ktorá bola oslavou stého jubilea Francúzskej revolúcie. Parížania túto 10100 ton vážiacu krásku láskyplne nazývajú Železná dáma. Netreba povedať už ani jedno slovo, každý aj tak vie, že je reč o Eifelovej veži. Architektonická perla Paríža je vďačným motívom pre výrobcov suvenírov, módnych tvorcov a najnovšie aj pre hodinárov.

Značka Saint Honoré sa pri návrhu modelu Tour Eiffel Limited Edition dostala slávnej veži takpovediac pod kožu. Po vzore manufaktúry Romain Jerome a jej hodiniek série DNA, ktoré vo svojej konštrukcii využívajú napríklad medené časti odobraté zo Sochy slobody alebo fragmenty z kozmickej strojovne Skylab, sa parížski hodinári podujali zakomponovať zlomky ocele z eifelovky priamo do edície hodiniek limitovanej 1885 exemplármi. Počet kusov limitky nie je náhodný. V tomto roku uplynie presne 130 rokov od okamihu, kedy Victorin Frésard založil v meste Charquemont predchodcu značky Saint Honoré. Tá svoju náklonnosť k Parížu hrdo hlása cez názov odvodený od chrámu vysokej módy – rovnomennej ulice, na ktorej koncom 19. storočia Victorin Frésard vlastnil obchod s hodinkami.

Na to, aby ste zistili, že novinka Saint Honoré Tour Eiffel Limited Edition má s Eifelovou vežou niečo spoločné, netreba ani poznať súvislosti. Spojitosť hodiniek a symbolu hlavného mesta Francúzska prezrádza nápis Tour Eifel na okruží. Práve okružie je tým komponentom, ktorý bol kedysi súčasťou jedného z najvyhľadávanejších turistických cieľov. Hnedá farba PVD povlaku a hlboký trojuholníkový „croisillon“ dezén sú nezameniteľnými odkazmi na niekdajšiu najvyššiu stavbu sveta.

Saint Honoré Tour Eiffel Limited Edition, detail ciferníka

V poukazovaní na architektúru eifelovky pokračujú hodinky aj na korunke a ciferníku. Na ciferníku ale pravidelný vzor narušuje otvorená stredová zóna a o čosi nižšie aj niekoľko výrezov, cez ktoré vidno veľkú časť čierneho prstenca dátumovky. Estétov s hodinárskym cítením novinka poteší výhľadom na odhalené súkolie upraveného automatického kalibra Sellita SW 200. Trojručičkový strojček s komplikáciou dátumu je prístupný pohľadom aj zo zadnej strany. Zafírový priehľad viečka umožňuje sledovať otáčanie tematicky gravírovaného rotora i rytmické kmity štvorhertzového oscilátora.

Keď si odmyslíme výrazné a časté odvolávky na „La Dame de Fer“, oceľové púzdro hodiniek spadá dizajnom do kategórie tých elegantnejších, ktorých poslaním je robiť garde formálnemu oblečeniu. Štýlovo je umiernené, pedantne zaoblené, bez akýchkoľvek dráždivých úletov. Priemer 42 milimetrov je pre väčšinu pánov zlatou strednou cestou. Tu sa mínusy hľadajú veľmi ťažko. Snáď len vodeodolnosť mohla byť vyššia. 50M nesklame, dá sa s ňou žiť, ale rozhodne neohúri. Zafírové sklo je u danej triedy švajčiarskych hodiniek povinnou jazdou.

Saint Honoré Tour Eiffel Limited Edition, symbolika Železnej dámy je takmer všade

K hnedému okružiu bol zvolený farebne korešpondujúci remienok s výzorom luxusného materiálu. Krokodília koža sa síce nekoná, ale aj teľací ekvivalent s textúrou imitujúcou vzácnejší druh kože plní zverenú úlohu znamenite. Remienok je zakončený prackou s jazýčkom v tvare dominanty Paríža.

Hodinky Saint Honoré Tour Eiffel Limited Edition sú dodávané v rozmernej drevenej kazete. Súčasťou balenia je certifikát od správcu Eifelovej veže (SETE), potvrdzujúci pôvod kovu použitého na výrobu okružia. Cena limitovanej novinky nebola zverejnená.

Zdroj: Saint Honoré, wikipedia.org

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.