Seiko Nano Universe Limited Collection Vol.4 – nosil by ich aj Steve Jobs

Michal Pindura 0 20.03.2017

Steve Jobs sa fotografii Normana Seefa

Aj keď sa snažíme udržať v príspevkoch a spracúvaných témach rôznorodosť, občas nám plány naruší niečo, s čím sme dopredu nemohli počítať. Dnešný článok bude za desať dní druhým, v ktorom sa budeme zaoberať hodinkami značky Seiko. Prosíme o zhovievavosť, ale nemohli sme inak.

Kým v predošlom texte o modeloch so smaltovanými ciferníkmi Presage Enamel sme pozitívne hodnotili rozhodnutie japonských hodinárov ponúknuť zákazníkom ich nelimitované vydanie, dnes sa karta obráti. V prípade hodiniek Seiko Nano Universe Limited Collection Vol.4 sme radi, že medzi spotrebiteľov sa dostane iba obmedzený počet exemplárov. Prečo? Vysvetlíme.

Seiko Chariot 6431-6030, hodinky Steva Jobsa

Možno ste už niekde na internete natrafili jednu z najznámejších fotografií zakladateľa firmy Apple Steva Jobsa, ktorá bola vyhotovená v roku 1984 Normanom Seefom. Ešte ako mladý podnikateľ na nej sedí v tureckom sede s prekríženými nohami a opiera sa o prvý počítač Apple Macintosh. Záver „cvaknutý“ v dome niekdajšej vedúcej osobnosti počítačového priemyslu má okrem IT rozmeru aj druhý – hodinársky. Na ľavom zápästí má totiž Steve Jobs neokázalý, decentný model 6431-6030 zo série Seiko Chariot. Sú to tie hodinky, ktoré sa vlani vo februári vydražili za závratných 42500 amerických dolárov – nikto predtým ani potom za quartzové hodinky nedal viac.

Zadná strana hodiniek Steva Jobsa

Bola to zrejme vysoká čiastka, ktorú za artefakt spojený so Stevom Jobsom neváhal zaplatiť neznámy kupec, čo motivovalo značku Seiko k vydaniu ich moderných reedícií. V spolupráci s tokijskou odevnou firmou Nano Universe boli 10. marca poslané na domáci japonský trh.

Tak ako v osemdesiatych rokoch, aj teraz sú to hodinky s jednoduchým, priamočiarym dizajnom. Oba tieto atribúty boli príznačné aj pre známe produkty Apple, na ktorých vývoj a vzhľad Steve Jobs úzkostlivo dohliadal. Ľudia, ktorí nedajú na výrobky kalifornskej spoločnosti dopustiť a ktorí majú o živote Steva Jobsa aspoň základné informácie, vedia, že minimalizmus bol tým, čo tohto vizionára a perfekcionistu vystihovalo zo všetkého najviac.

Seiko Nano Universe Limited Collection Vol.4 - nosil by ich aj Steve Jobs

Hodinky spadajúce pod kolekciu Seiko Nano Universe Limited Collection Vol.4 sú dostupné (ak sa medzičasom nestihli vypredať) v dvoch priemeroch a s ciferníkmi buď bielej alebo čiernej farby. Menší model zachováva so svojimi 33 milimetrami veľkosť originálu; väčší, ale na dnešné pomery stále relatívne subtílny variant je o 4,5 mm väčší. 6 mm hrúbka púzdra a tiež vodeodolnosť 50M je sú u všetkých verzií zhodné.

Seiko Nano Universe Limited Collection Vol.4 , hodinky budú dostupné s čiernym a bielym ciferníkom

V dizajne sa kvôli zachovaniu autenticity žiadne významnejšie zásahy nekonali. Púzdro z nehrdzavejúcej ocele povlakované matne čiernym PVD má členité, trojstupňové okružie so štvoricou naznačených nitov situovaných pri dvanástej, tretej, šiestej a deviatej hodine. Ciferník chránený hardlexovým sklíčkom je pragmaticky riešený, s minútovou stupnicou, arabskými markermi hodín a trojicou zaoblených ručičiek bez luminoforu. Tie sú poháňané japonským quartz strojčekom s presnosťou na úrovni ± 15 a odhadovanou životnosťou batérie tri roky.

Seiko Nano Universe Limited Collection Vol.4 , púzdro je hrubé iba 6 mm

Variant s bielym ciferníkom je limitovaný 1982 kusmi (rok vydania pôvodného modelu), z prísnejšie obmedzenej edície s čiernym ciferníkom je dostupných 300 exemplárov. V oboch prípadoch sú poradové čísla vygravírované do zadného viečka. Nemení sa ani remienok. U všetkých verzií je čierny, vyrobený z hladkej teľacej kože a zakončený oceľovou opaskovou prackou.

Hodinky s cenou 21600 jenov (180 eur) sú určené na predaj iba na území Japonska. Aj pri nízkej cene tak bude okolo nich vytvorená určitá aura exkluzivity – presne na tú sú fanúšikovia produktov Apple citliví a reagujú na ňu. Podľa nás je od Seika rozumný krok správnym smerom.

Zdroj: Seiko, www.macrumors.com

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.