Sinn 103 St Sa E – odpustite im jeden detail, stonásobne vám to vynahradia

Michal Pindura 0 16.05.2017

Sinn 103 St Sa E - odpustite im jeden detail, stonásobne vám to vynahradia

Horúce bazilejské želiezko v ohni od značky Sinn môžete vnímať dvojako. Buď ho bez mihnutia oka zaradíte k enkláve pilotiek inšpirovaným históriou, alebo – čo je podľa nás trefnejšie – v nich identifikujte správne nástrojové hodinky.

Chronograf vybavený obojsmerne otočným okružím s vyznačenou 60-minútovou stupnicou odpočítavania, dátumom na tretej hodine, skrutkovacími ovládacími prvkami (korunka + tlačidlá) a zafírovým kryštálom s antireflexom na vonkajšej strane, by pri onálepkovaní termínom letecké hodinky síce neprotestoval, no z nášho pohľadu je to presahový model schopný uspokojiť širšie publikum, nielen to s náklonnosťou k sledovaniu krajiny z výšky. Za pravdu nám dávajú jeho technické parametre a tiež cena, ktorá pri spárovaní s robustným oceľovým ťahom nepresiahne 2160 eur. S hnedým koženým remienkom je to ešte o 160 eur menej.

Sinn 103 St Sa E, verzia s koženým remienkom

Nech sa v nich rozhodnete vidieť to či ono, Sinn 103 St Sa E sú v prvom rade veľmi dobrou voľnou pre hodinkových nadšencov, ktorí v dizajne ich tikajúcich lások hľadajú indície vedúce až k neskoršiemu povojnovému obdobiu – dobe, kedy okrem iného, vznikala vo Frankfurte nad Mohanom značka Sinn (vtedy Helmut Sinn Specialuhren). Bola to éra, ktorá videla zrod leteckých chronografov, ako sú časomery XX od Bregueta, Bundeswehr od Heuera, alebo Cairelli od manufaktúry Zenith. Keď si pospájate nie tak dávne vydanie reedícií dvoch z troch menovaných modelov, novinka od Sinnu si zmysel svojho uvedenia dokáže kedykoľvek obhájiť.

Ak sa chystáte proti hádzaniu do jedného vreca namietať argumentom, že Breguet či Zenith používajú na rozdiel od Sinnu in-house kalibre, pripomenieme, že v ich prípade sú to primárne chronografy, zatiaľ čo Sinn 103 St Sa ponúka niekoľko ďalších funkcií, ktoré možno vysledovať u neskorších pilotiek osadených kalibrom Valjoux 7750. Aj vďaka tomuto strojčeku je novinka predstavená na veľtrhu Baselworld plná vintage atmosféry a pritom pôsobí moderne.

Hodinky pripomínajú staršie letecké chronografy tvarom oceľového púzdra, ostrejšie rezanými úchytmi remienka i obojsmerným okružím s funkciou časovača. Ešte dokonalejší efekt dobovej produkcie dosiahli nemeckí hodinári nanesením krémového luminiscenčného materiálu na trojicu centrálnych ručičiek, arabské číslice hodín a obdĺžnikové indexy. Odtieň fluorescenčnej zmesi pôsobí presvedčivo najmä na širokých ručičkách hodín a minút tvarom evokujúcimi injekčné striekačky.

Sinn 103 St Sa E, verzia s oceľovým ťahom

Akoby zoxidovanou farbou luminoforu (takzvanou falošnou patinou) sa však nenechajte oklamať, Sinn 103 St Sa E sú hodinky s oveľa vyššou odolnosťou voči vode a magnetickým poliam, ako tomu bolo u modelov vyrobených v päťdesiatych rokoch minulého storočia. Aby sme boli konkrétni, vode budú úspešne čeliť do úrovne 200M (podľa normy DIN 8310) a s magnetom do hodnôt ustanovených normou DIN 8309.

S priemerom 41 mm sú kvôli svojej nezanedbateľnej hrúbke 17 mm (vrátane klenutého zafírového skla) posadené vysoko nad zápästím. Redaktori zahraničných hodinárskych serverov ale tvrdia, že s nosením novinky nemali žiadny zásadnejší problém. Ku komfortu prispievajú zvažujúce sa úchyty remienka, zakrivením kopírujúce zápästie. Priznajme si, ak existuje typ hodiniek, ktorým bez reptania odpustíte pár milimetrov navyše, sú to práve pilotky (aj keď by sa ľahšie odpúšťali, pokiaľ by išlo o milimetre priemeru).

Sinn 103 St Sa E, zadná strana hodiniek

Na moment sa ešte vráťme ku kalibru. Valjoux 7750 je jeden z bežne a často nasadzovaných automatických chronografov. Sinn neodolal a v konštrukcii strojčeka vykonal pár kozmetických úprav. Najviditeľnejšou z nich je pridanie loga a nápisu „Eine von 300“ na teleso rotora. Ostatné zmeny majú na vzhľad či funkčnosť mechanizmu veľmi malý dopad. Rezerva chodu sa nepohla ani o hodinu, stále dosahuje necelé dva dni (42 hodín). Bezo zmeny ostalo takisto umiestnenie apertúr dátumu vo formáte dátum – deň v týždni.

Nemecky hovoriaci už z nápisu na rotore isto vyčítali informáciu o tristokusovej limitovanej edícii. V súvislosti s relatívne nízkym nákladom sa Sinn pochválil, že v priebehu 48 hodín po odprezentovaní modelu Sinn 103 St Sa E mala nových majiteľov rovná polovica z toho počtu. Ak ešte nejaké kusy ostali, kúpiť ich môžete priamo na stránke značky. V úvode spomenuté ceny platia, pokiaľ by ste neboli ochotní vzdať sa príplatku 160 eur za aplikovanie odvlhčovacej technológie, ktorá dokáže účinne bojovať proti zahmlievaniu sklíčka z vnútornej strany pri prechode z chladu do tepla. Pri objednaní hodiniek treba taktiež prižmúriť oko nad zhruba 12-týždňovou dodacou lehotou.

Zdroj: Sinn

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.