Sinn EZM 1.1 Mission Timer – návrat nemeckého nástrojového suveréna

Michal Pindura 0 15.11.2017

Sinn EZM 1.1 Mission Timer, ref. 506.010

Máte zálusk na poriadne nástrojové hodinky, vo vašom internom kastingu sa už stihlo premlieť niekoľko modelov, ale stále ste z nejakého dôvodu nedospeli k jednému, ktorý by bol hodný zakotvenia na vašom zápästí? Možno to bude iba tým, že ste doteraz nenarazili na tie pravé hodinky. Keď k nám dorazila zvesť, že Sinn chystá vydanie aktualizovanej verzie svojej legendy menom EZM 1 z roku 1997, hneď sme si pomysleli na všetkých, ktorí sa ocitli v bludnom kruhu výberu hodiniek a radi by sa z neho dostali von. Časomer so vzhľadom pôvodného modelu, avšak so zásahmi do funkčnej výbavy, je na túto misiu ideálnym ašpirantom.

Označenie EZM, v preklade a po rozpísaní skratky „Einsatzzeitmesser“, čiže časomiera nasadenia, sa u firmy Sinn dostalo do praxe počas spolupráce s operatívnou jednotkou nemeckej colnej správy Zentrale Unterstützungsgruppe Zoll. Želaným výsledkom vzájomného odovzdávania skúseností mali byť mimoriadne odolné hodinky s výbornou čitateľnosťou ciferníka, ktoré by slúžili na špeciálne účely. Pod špeciálnymi účelmi chápeme v prvom rade ostré nasadenie v boji proti pašerákom, no vďaka ich vlastnostiam im nič nebránilo (práve naopak) rovnako dobre poslúžiť aj pri športových či iných výzvach v bežnom živote.

Sinn EZM 1.1 Mission Timer - návrat nemeckého nástrojového suveréna

A presne to sa stalo. Záujem o prvé vydanie modelu EZM neprejavili iba colníci a už vôbec sa nestalo, že by dopyt po ich kvalitách časom ochladol. Inovovaná edícia Sinn EZM 1.1, ref. 506.010 je odpoveďou na silnejúce volanie spotrebiteľov po návrate ikony spred dvadsiatich rokov a tiež akýmsi symbolickým buchnutím šampanského na oslavu otvorenia novej sídelnej budovy značky Sinn vo Frankfurte nad Mohanom.

Budova, nech je pre nemeckých hodinárov akokoľvek významná, nemá na úspech modelu EZM 1 a celkom isto ani EZM 1.1 ani najmenšie zásluhy. Ich zdrojom je holistický prístup k ich vzhľadu, ktorý je v priamom kontraste s množstvom pozornosti, ktorú dizajnéri venovali podstatným detailom ako sú ručičky a hodinové markery. Ani to však nie je koniec. Napriek jednoduchému výzoru sú modely EZM jednými z mála moderných hodiniek, ktoré sa hrdia ojedinelým centrálnym chronografom bez sčítačov.

Sinn EZM 1.1 Mission Timer, detail ciferníka

Čas, ktorý prešiel od prvej generácie EZM síce nič nezmenil na prítomnosti komplikačného ťaháku číslo jedna, technické pozadie vydania 1.1 je aj napriek tomu kompletne iné. Model EZM 1 sa spoliehal na dnes už nedostupný kaliber Lemania 5100 a keďže Sinn nemal plné sklady tohto nie príliš oku lahodiaceho, no o to raritnejšieho mechanizmu, musel zaň nájsť adekvátnu náhradu. Stal sa ňou automatický štvorhertzový strojček SZ01, ktorý inžinieri značky postavili na masívne upravenej chronografovej stálici ETA Valjoux 7750.

Kaliber SZ01 ponúka zobrazenie času v hodinách a minútach pomocou centrálnych ručičiek, dátumovku medzi indexom druhej a tretej hodiny a, prirodzene, je tu aj náš obľúbenec 60-minútový chronograf, ktorý na meranie časových úsekov využíva ďalšie dve ľahko rozoznateľné ručičky so stredovým uložením. Výhodou tohto riešenia je ťažko prekonateľná prehľadnosť. Odčítať zaznamenané údaje je aj vďaka skáčucim minútam chronografu intuitívne rovnako ako každé odčítanie času. Na nič si netreba zvykať, ide to skrátka samo. V tomto ohľade je na tom novinka o čosi lepšie ako jej predchodca, ktorého minútová ručička sa posúvala priebežne.

Sinn EZM 1.1 Mission Timer, profil púzdra

V prospech staršieho modelu podľa nášho názoru pre zmenu vraví materiál púzdra. Kým EZM 1 mal puzdro titánové, EZM 1.1 presedlal na ušľachtilú oceľ (Sinn hovorí o nemeckej ponorkovej oceli) povrchovo vytvrdzovanú firemnou úpravou Tegiment. Nevedno, čo rozhodlo v prospech oceli, ale predpokladáme, že to bolo kvôli niektorým špecifickým uhlom a hranám, ktoré by v titáne nemuseli vyznieť tak dobre, ako sa to darí tegimentovanej oceli. Sme si takmer istý, že firma takého kalibru, akou je Sinn, nespravila kompromisy z ľahkovážnosti alebo kvôli nalákaniu zákazníkov na cenu nižšiu o pár drobných, takže nám ostáva dôverovať ich rozhodnutiu a dúfať, že oceľové hodinky budú aj po rokoch nosenia vyzerať aspoň približne tak kultivovane, ako by vyzerali ich titánové varianty.

Sinn EZM 1.1 Mission Timer, zadná strana hodiniek

Ani sme sa nemuseli pozrieť do tabuľky parametrov na hodnotu priemeru púzdra, aby sme vedeli, že aktuálna edícia nabrala nejaký ten milimeter. Konkrétne sú milimetre hneď tri, čo znamená, že z pôvodných 40 m je teraz 43. Pri hrúbke 16,4 mm sa 106-gramová váha hodiniek javí ako nadmieru uspokojivá. Výraznejšie vyčnievanie hodiniek nad profil zápästia má na svedomí pomerne robustné otočné okružie s krokovaním. Odpustiť mu je ľahké – jeho úchop je viac o istote ako o náhode. Na náhodu dizajnéri nenechali ani umiestnenie operatívneho bloku zloženého z chránenej skrutkovacej korunky a dvoch tlačidiel. Uloženie na ľavej strane bolo zvolené s ohľadom na potrebu voľného ohybu zápästia v hrubých rukaviciach.

Z červeného znaku „Ar“ na ciferníku možno vydedukovať, že vo vnútri puzdra sa nenachádza vzduch, ale inertný argón. V skutočnosti je toto označenie mierne zavádzajúce. Sinn už argón dávnejšie nahradil dusíkom, o ktorom tvrdí, že proti zahmlievaniu sklíčka z vnútornej strany vykazuje väčšiu účinnosť. Ďalšou zbraňou proti vlhkosti je integrovaná kapsula naplnená síranom meďnatým (modrou skalicou). Nepoznáme inú hodinársku značku, ktorá by využívala podobné „chemické“ riešenie. Hodinky sú celkovo uspôsobené na nepriazeň okolia. Sú odolné voči magnetickým poliam podľa normy DIN 8309, nízkemu tlaku, teplote od -45 do +80 °C a vode úspešne čelia až do úrovne 200M.

Pri hodnotení hodiniek Sinn EZM 1.1 si pomôžeme parafrázou okrídleného výroku bývalého anglického futbalového reprezentanta Garyho Linekera: „Nástrojové hodinky sú jednoduchá vec. Do ich výroby sa púšťa kdekto, ale nakoniec aj tak vždy zvíťazia Nemci.“ A je to tak, EZM 1.1 sú potvrdením nadvlády nemeckých značiek na poli nástrojových hodiniek. Ich výsadné postavenie ešte posilňuje fakt, že na trh zamieri iba 500 exemplárov (dodávané sú s koženým a silikónovým remienkom a nástrojom na ich výmenu). Dostupné sú na objednávku priamo u výrobcu za primeraných 4850 eur bez poštovného.

Zdroj: Sinn

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.