Spočítajú, vyhodnotia. Novinky G-Shock G-Squad GBA 800 si zamilujú nielen bežci

Michal Pindura 0 21.04.2018

Spočítajú, vyhodnotia. Novinky G-Shock G-Squad GBA 800 si zamilujú nielen bežci

Môžete ich prejsť kamiónom, nechať vystúpiť do stratosféry alebo nechať zmrznúť v pohári vody. Nájsť na G-Shockoch od Casia nejakú slabinu je úlohou pre trpezlivých, ktorým nevadí, že možno nikdy žiadne slabé miesto nenájdu. Pravdou však je, že G-Shocky už nejaký ten piatok nie sú iba neohrozeným nástrojom na prežitie, ktorého prvoradým poslaním je doplniť výstroj výsadkára. Sú to aj hodinky pre mestských športovcov, ktorí s nebezpečenstvom prídu do styku maximálne pri behu po krajnici cesty. Zrejme nebudeme sami, kto si uvedomil, že v tomto civilizovanom prostredí už nie sú také suverénne. Za kratší koniec neťahajú len v porovnaní s bežeckými počítačmi, ale kvôli chýbajúcej technologickej nadstavbe aj so stále pokročilejšími smart hodinkami. Zmazať ich náskok sa Casio pokúsi novinkami G-Shock G-Squad GBA 800.

G-Shock G-Squad GBA 800-9A

Predstavené boli už počas januárového veľtrhu CES v Las Vegas a nijako sa netajili úmyslom byť emisármi zbrusu novej kolekcie G-Squad, ktorá mala zaujať pozíciu niekde medzi G-Shockmi, fitnes trackermi a kategóriou wearables. Tieto hybridy troch dosiaľ samostatne stojacich skupín sú prvými hodinkami G-Shock s akcelerometrom a bluetooth pripojením k smartfónu pomocou aplikácie G-Shock Connected dostupnej pre Android aj iOS. Znamená to, že sú schopné nielen zaznamenať počet prejdených krokov, ale do istej miery tiež vyhodnotiť celkovú aktivitu osoby, ktorá ich nosí.

Casio G-Shock G-Squad GBA 800-9A

Z nášho pohľadu môžu nové modely u zákazníkov uspieť z dvoch hlavných dôvodov. Jedným je už spomenutá výbava, akou sa žiadne iné G-Shocky nemôžu pochváliť a druhým – asi ešte dôležitejším – je minimalizovanie potreby zbližovania sa s neznámym ovládaním. Hodinky G-Shock G-Squad GBA 800 sú totiž stále tými istými „géčkami“, aké dôverne poznajú milióny ľudí po celom svete. Manipulácia je jednoduchá, priamočiara a prostredie (vrátane toho v aplikácii) nenecháva takmer žiadny priestor na tápanie.

Kompletná kolekcia Casio G-Shock G-Squad GBA 800

Sami máme vo svojom okolí bežcov, ktorí dosiaľ neprišli na chuť nositeľným technológiám, a to napriek tomu, že by ich výhody určite využili. Jedni sa nezžili s dotykovými displejmi, ktoré v daždi často vypovedajú službu, iní nemajú dôveru ku konštrukcii týchto zariadení a ďalší si nepotykali s prehnaným množstvom funkcií. Modely z kolekcie GBA 800 netrpia ani jedným menovaným neduhom. Ich stavba je klasicky g-shocková, teda dôstojne odolná, s osvedčeným analógovo digitálnym ciferníkom viditeľným za každých okolností a ľahkým ovládaním. Funkčne sa nehrajú na pokoriteľa senzorovo štedro obdarených produktov od konkurencie ani z vlastnej stajne. Nenájdete v nich outdoorové vymoženosti radu Mudmaster ani navigačnú zložku z high-tech Gravitymasterov. Zato však ponúkajú všestrannosť, každodenné využitie, štýlový dizajn a cenu nižšiu než 120 eur.

G-Shock G-Squad GBA 800-7A

Čo sa týka fyzických daností, GBA-800 sú rozmerovo niekde uprostred rozvetvenej rodiny G-Shock. S priemerom 48,6 mm, hrúbkou 15,5 mm a roztečou úchytov remienka 54,1 mm sadnú na väčšinu zápästí. K tomu im dopomáha integrovaný remienok z polyuretánovej živice, ktorého dĺžku je možné prispôsobiť v pätnástich krokoch. Pohodlnému noseniu by nemala stáť v ceste ani „velterová“ váha 61 gramov. Písať o vhodnosti týchto hodiniek aj na potápanie (vodeodolnosť 200M) je rovnako zbytočné, ako nadchýnať sa overeným podsvietením LCD displeja v kombinácii s bočnou LED diódou a luminiscenčným náterom Neobrite na ručičkách.

G-Shock G-Squad GBA 800-9A, osvetlenie ciferníka

Softvérovo sa novinky pohybujú v rámci možností, aké im poskytuje vstavaný trojosový akcelerometer komunikujúci s aplikáciou G-Shock Connected prostredníctvom nízkoenergetického protokolu Bluetooth. Tie sú pomerne bohaté a nám osobne by vrchovate vystačili. V ponuke je spracovávanie kalorických údajov, denné sledovanie krokov premietané do grafu a rozdelenie celkového počtu krokov do piatich úrovní metabolických intervalov a intenzity cvičenia. Takisto je možné nastaviť cieľovú dennú dávku krokov, pričom priebeh aktivity je zobrazovaný na okrúhlom displeji pri druhej hodine. Ak by niekto potreboval presné vyčíslenie krokov, poslúži mu k tomu väčší displej na šiestej hodine. V aplikácii sa navyše namerané hodnoty zapisujú do denníka, v ktorom sú párované s mapovými podkladmi a užívateľ si tak môže rýchlo zistiť, kedy a kde spálil najviac kalórií. Všetky dáta sú s telefónom synchronizované automaticky štyrikrát za deň (za predpokladu aktívneho spojenia).

Možnosti aplikácie sú pomerne bohaté

Neboli by Japonci, aby po pridaní fitnes zručností nechali upadnúť svoju obvyklú časomernú výbavu. K dispozícii sú stotinové stopky s možnosťou uloženia časov až 200 okruhov, päť individuálnych časovačov a duálny čas s výberom troch stoviek miest. Vysoko praktické je samočinné presunutie ručičiek do pozície, v ktorej neprekážajú pri sledovaní informácií na displejoch.

G-Shock G-Squad GBA 800-9A počas veľtrhu CES v Las Vegas

Po prečítaní predošlých riadkov musí byť aj najväčším pochybovačom jasné, že neexistuje disciplína, ktorej by sa G-Shocky nedokázali priučiť. Ak doteraz bežecky pokrivkávali, už to neplatí. Novú funkcionalitu si bude môcť vyskúšať každý, kto si vyberie jednu zo šiestich verzií: čiernu GBA800-1A, bielu GBA800-7A, limetkovo zelenú GBA800-9A, námornícky modrú GBA800-2A, modrozelenú GBA800-3A alebo sivú GBA800-8A.

Zdroj: Casio

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.