Stačí im svetlo a baterku neriešite. Solárne napájané hodinky sú tu aj pre vás

Michal Pindura 0 13.08.2017

Stačí im svetlo a baterku neriešite. Solárne napájané hodinky sú tu aj pre vás

Spomínate si, akí frustrovaní ste boli, keď ste v nočnom stolíku po dlhom čase objavili hodinky, ktoré by ste radi opäť nosili, ale ich batéria ako na potvoru vypovedala službu? Nám sa to stalo už x-krát. Daná situácia má dve možné riešenia: a) hodinky odložíte znova na miesto, odkiaľ ste ich zobrali a neochotne sa vzdáte ich nosenia; b) odnesiete ich do najbližšieho hodinárstva, kde vašu mrzutosť vyrieši niekoľko minút strateného času pri čakaní na výmenu batérie a, pravdaže, aj pár minutých eur.

Možno to viete, možno nie, ale ani jeden z načrtnutých mrzutých scenárov by sa nemusel odohrať. Nemusel by sa, pokiaľ by ste zo zásuvky nočného stolíka – hoci aj po desiatich rokoch – vytiahli hodinky so solárnym napájaním. Stačila by im malá chvíľa, ktorú by strávili položené na okennej parapete alebo pod žiarovkou nočnej lampy a máte po probléme a kyslej tvári.

Tissot T-Touch Expert Solar T091.420.47.057.00

Určite nepreženieme, ak napíšeme, že solárne napájané hodinky vás môžu urobiť šťastnejšími. Sú toho schopné jednak skoro až pionierskou pripravenosťou na nosenie (sú vždy k službám) a jednak vás môže hriať pri srdci, že sú oveľa ekologickejšie, ako hodinky, ktoré sa raz za istú dobu nezaobídu bez čerstvej dávky energie v podobe novej batérie, pričom tá stará putuje do koša, prípadne, ak vám záleží na našej planéte, do špecializovaných zberných nádob.

TIP: vedeli ste, že prvé solárne napájané hodinky vyrobila značka Citizen už v roku 1976?

Dámske solárne napájané hodinky Citizen FD2032-55A

Dobrou správou je, že solárne napájanie už dnes nie je vychytávka určená len pre horných desaťtisíc a hodinky, ktoré sú ním vybavené, nie sú žiadne nevzhľadné krabičky, respektíve bláznivo vyzerajúce sci-fi hračky vyrobené s cieľom uspokojenia hŕstky technologických nadšencov. Silu svetla už dávnejšie skrotili takí giganti, akými sú Casio, Citizen či Seiko (kde by mohli Japonci chýbať, všakže?), ale tiež značky ako Tissot, Bering, Junghans a ďalšie. To okrem iného znamená, že hodinky, ktorým k životu stačia svetelné lúče, sú kvalitné, perfektne spracované a popri praktickej funkcionalite vám ponúknu aj štýlový dizajn, v ktorom si svoje nájdu športovo založení muži i elegantné ženy.

TIP: viete, ako u jednotlivých značiek spoznáte solárne napájané modely? Pomôcť vám môžu tieto označenia:

BERING – SOLAR
CASIO – TOUGH SOLAR
CITIZEN – ECO DRIVE (ECO DRIVE RING)
JUNGHANS – MEGA SOLAR
SEIKO – SOLAR
TISSOT – SOLAR

Pánske solárne napájané hodinky Casio LCW-M170TD-1A

Nemáte z nejakého dôvodu k solárnej technológii dôveru? Zrejme vieme, z čoho pramení. Ak sa obávate, ako je to s účinnosťou solárnych článkov v hodinkách, je na čase zabudnúť na minulosť a na predpotopné kalkulačky s akýmsi „hnedým pásikom“. Ako všade inde, aj v tejto oblasti sa veľa vecí hmatateľne zlepšilo. Kým solárne hodinky spred pár desaťročí bolo nutné pravidelne nasvecovať pod silným zdrojom svetla (ideálne za plného slnečného svitu), moderné hodinky iba nosíte a o nič ďalšie sa nemusíte starať. Kapacita vstavaného lítium-iónového akumulátora a tiež účinnosť v ciferníkoch zabudovaných kremíkových fotovoltických článkov, ktoré premieňajú svetlo na elektrickú energiu, išli dramaticky nahor. Jeden príklad za všetky: v moci technológie ECO DRIVE, ktorú nájdete v modeloch Citizen od roku 1995, je udržať hodinky v prevádzke až po dobu 3175 dní, čo je viac než osem rokov.

Dámske solárne napájané hodinky Bering 14426-001

Hoci termín solárne napájané hodinky vzbudzuje dojem, že pre zabezpečenie chodu potrebujú slnko, nie je to celkom pravda. Fungovať budú spoľahlivo pri umelom osvetlení v kancelárii a dokonca aj pri „nakŕmení“ zostatkovým svetlom. Jediný rozdiel je v tom, že pri vystavení slnečnému žiareniu dosiahnu plnú kapacitu o čosi rýchlejšie. Inak napísané, solárne napájané hodinky sa počas nosenia nabíjajú neustále.

S kontinuálnym nabíjaním je však, žiaľ, spojená známa boľačka všetkých akumulátorov – obmedzený počet nabíjacích cyklov. Keďže zatiaľ nikto nevynašiel nič lepšie, treba sa pripraviť, že pri často používaných hodinkách nastane zhruba po desiatich rokoch čas na výmenu „vyžmýkaného“ akumulátora. Uvedený interval odporúča v zmysle zachovania najvyššieho výkonu dodržať napríklad značka Seiko. Ešte predtým, než sa necháte odradiť, mali by ste ale vedieť, že pri testoch vykonaných spoločnosťou Citizen, si sekundárna batéria, ktorú obsahujú jej solárne napájané hodinky, uchovala po dvadsiatich rokoch takmer 80 % pôvodnej kapacity.

Pánske solárne napájané hodinky Seiko SSC251P1

Za vyše štyridsať rokov existencie solárne napájaných hodiniek sa mnoho zmenilo. Kým vtedy to bol experiment, ktorý mal svetlú budúcnosť, dnes je solárna technológia pomocníkom, ktorý vás odbremení od starostí s výmenou batérie, spoľahlivosťou v ničom nezaostáva za bežnými quartz hodinkami a ako bonus a je aj priateľská k životnému prostrediu.

Zdroj: Citizen, Wikipedia.org

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.