Swatch Bellamy – nie sú úplne smart, ale platobnú kartu nahradia

Michal Pindura 1 28.10.2015

swatch-bellamy-predstavenie-sanghajTak ich máme tu. Teda, takmer tu. Po tom, čo Nicolas Hayek Jr. na začiatku roka sebavedomo a mierne tajomne vyhlásil, že vývojové centrum značky Swatch pracuje na inteligentných hodinkách s možnosťou mobilných platieb, ktoré nebude treba dobíjať, sa s napätím očakával príchod novej, dosiaľ v praxi nenasadenej technológie. Keď si zoberiete, akú výdrž na jedno nabitie majú súčasné smart hodinky a akú spotrebu má displej, procesor či bezdrôtové pripojenie, je pochopiteľné, že zvestovanie zariadenia schopného fungovania bez pravidelného prísunu energie zaujalo médiá aj mimo hodinárskych kruhov.

A hoci šéf skupiny Swatch vo svojich neskorších vyjadreniach stiahol upravením výdrže chystaných hodiniek na deväť mesiacov nohu z plynu, aj táto hodnota sa pri pár dňoch, nanajvýš týždni u dnešných „wearables“, javila ako prelud z ríše snov. Mystický opar, ktorý sa vznášal nad prevratnými hodinkami, sa však rozplynul počas ich oficiálnej premiéry. V šanghajskom hoteli Swatch Art Peace Hotel boli predstavené hodinky Swatch – na prvý pohľad také, aké ich všetci poznáme. Sú plastové a nestoja veľa. Do kategórie inteligentných sa modely Bellamy radia vlastne len vďaka integrovanému NFC čipu.

Swatch Bellamy - nie sú úplne smart, ale platobnú kartu nahradia

Očakávania (poväčšine prehnané) sa síce nenaplnili, no Swatch Bellamy nie sú vyloženým sklamaním. Pre zákazníkov v Číne, ktorá bola zvolená za pilotný trh, už vôbec nie. Za 580 jüanov, čo pri aktuálnom výmennom kurze činí zhruba 80 eur, dostanú do rúk – alebo presnejšie na ruku analógové quartz hodinky, ktoré zásluhou krátkodosahového bezdotykového spojenia umožnia na vybraných miestach zaplatiť za tovar či služby jednoduchým priložením hodiniek k terminálu. Tento typ platby nevyžaduje od zákazníka vlastnenie mobilného telefónu s pripojením na internet. Všetky potrebné údaje z debetnej, respektíve kreditnej sú uložené priamo v NFC čipe, odkiaľ ich terminál spoločnosti China UnionPay Co., ktorá spracúva väčšinu transakcií z platobných kariet v krajine, dokáže načítať.

Predstavenie hodiniek Swatch Bellamy

Nové modely Swatch boli nazvané podľa autora vizionárskeho románu Looking Backward 2000-1887 Edwarda Bellamyho. Švajčiarska firma tým vzdala hold myšlienke nahradenia hotovosti platobnými kartami, ktorá sa prvýkrát objavila práve v utopickom svete knihy z roku 1888.

Swatch Bellamy sa po Číne dostanú najprv do Spojených štátov, Švajčiarska a následne do zvyšku Európy. S dostupnosťou u nás sa počíta v prvom štvrťroku budúceho roka.

Zdroj: Swatch, www.stay-tuned-to-sw.de

Pridať komentár

Komentáre (1)

Johann

Hodinky SWATCH zostali verné svojmu vzhľadu. Na tom, aby svoj výzor aspoň trocha odklonili od vzhľadu detských hračiek sa nezmenilo nič. Rovnako cukríkové, rovnako škaredé. A kvôli jednému pridanému čípu im to nijako zvlášť na inteligencii nepridalo. Ako zaujímavosť to za jedno prečítanie stojí, ale nič viac…