Swatch Group porazila Silicon Valley. Menší bluetooth zatiaľ čip nikto nevyrobil

Michal Pindura 0 22.03.2017

Swatch Group porazila Silicon Valley. Menší bluetooth zatiaľ čip nikto nevyrobil

Málokedy sa stáva, aby v oblasti IT technológií niekto porazil americké alebo japonské firmy. Ale stalo sa. Švajčiarski inžinieri vyvinuli svetovo najmenší bluetooth čip, ktorý by mal nájsť uplatnenie v čoraz častejšie skloňovanom odvetví s názvom internet vecí.

Za normálnych okolností by nás takéto preteky a ich výsledok nechali chladnými. Avšak v tomto prípade si aspoň pár viet nemôžeme odpustiť. V pokorení Silicon Valley, o ktorom sme sa iba nedávno dozvedeli, má totiž prsty nám dobre známa a ostro sledovaná skupina Swatch. V spolupráci so spoločnosťou EM Microelectronic a Švajčiarskym centrom pre elektroniku a mikrotechnológie (CSEM) sa oddeleniu výskumu a vývoja podaril husársky kúsok. Nimi navrhnutý a vyrobený bluetooth čip, ktorý na fotografiách pózuje na ukazováku šéfa Swatch Group Nica Hayeka, stihol ešte pred uvedením na trh stanoviť nový rekord vo veľkosti a zaujímavé sú na ňom aj jeho ďalšie vlastnosti:

1. Ide o svetovo najmenší bluetooth čip. Miniaturizácia súčiastok je prvým predpokladom pre nasadenie v prenosných elektronických zariadeniach a v internete vecí. V porovnaní s existujúcimi konkurenčnými riešeniami má nový čip tiež najnižšiu spotrebu energie. Kým vedci nevynájdu akumulátory s vyššou kapacitou (čo pri súčasnom tempe môže trvať roky), práve znižovanie spotreby komponentov je kľúčovým faktorom vedúcim k lepšej použiteľnosti zariadení na diaľku pripojených k nejakému druhu siete.

Najmenší bluetooth čip na ukazováku Nica Hayeka

2. Podľa vyjadrení Swatch Group nemá rýchlosť čipu obdobu. Vysoká rýchlosť prenosu informácií sa môže podpísať pod predĺženie životnosti a zlepšenie reaktivity. Príkladom nasadenia, kde sa rýchlosť čipu dokáže efektívne využiť, sú takzvané elektronické majáky – zariadenia periodicky vysielajúce údaje rôzneho typu.

3. Treťou a poslednou vlastnosťou, ktorou čip predbehol nielen konkurenciu, ale aj dobu, je spĺňanie kritérií štandardu Bluetooth 5.0. V tejto súvislosti sa tlačová správa zmieňuje o hustote tranzistorov. Na ploche piatich milimetrov štorcových sa ich nachádza viac než päť miliónov. S integrovaním čipu s takouto veľkosťou a parametrami sa počíta v mikroradičoch s veľmi nízkou spotrebou energie a prenosných komunikačných zariadeniach.

Keď už vieme, čo je nový čip zač, položíme si rovnakú otázku, akú ste si v tejto chvíli možno položili aj vy: dobre, ale čo to má spoločné s hodinkami? Verte, neverte, veľa – alebo skôr, bude mať. Okrem toho, že konglomerát Swatch Group drží prvenstvo v počte vyrábaných hodiniek, je zaangažovaný v množstve ďalších odborov a projektov. So svoji partnermi, s ktorými vyvíjal rekordný bluetoothový čip, už niekoľko rokov pracuje na vytvorení komplexného Swiss Made ekosystému. Ten by mal byť navrhnutý tak, aby vyhovoval potrebám malých prepojených objektov (internet vecí) a samozrejme hodinkám. Platforma, ktorá má byť budúcnosťou narábania s elektronikou a ňou poskytovanými informáciami, bude postavená na novom, zatiaľ nepredstavenom operačnom systéme. Máme sa teda na čo tešiť.

Zdroj: Swatch Group

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.