TAG Heuer Carrera Heuer 01 Full Black Matt Ceramic – všade samá čierna keramika

Michal Pindura 2 15.03.2017

TAG Heuer Carrera Heuer 01 Full Black Matt Ceramic - všade samá čierna keramika

My v Hodinárskom magazíne máme radi keramické hodinky. Či sa jedná o módne Beringy alebo o kúsky od Rada, vždy nás k nim čosi ťahá. Preto keď TAG Heuer oznámil uvedenie svojho prvého celokeramického chronografu Carrera Heuer 01, mali sme ihneď v pláne napísať o ňom aspoň krátky článok do rubriky „Minútky“.

Novinka z dielní švajčiarskeho avantgardistu je pre túto firmu skutočne premiérou riešenia, v ktorom bolo na zhotovenie púzdra i remienka použitá keramická zmes. Na demonštráciu svojich technologických schopností si TAG Heuer zvolil skeletonizovaný pánsky chronograf Carrera Heuer 01, ktorý debutoval pred dvomi rokmi na veľtrhu Baselworld. Treba uznať, že čierna farba a matný povrch keramiky mu náramne svedčí.

TAG Heuer Carrera Heuer 01 Full Black Matt Ceramic, detail ciferníka

Asi nemusíme pripomínať, že keramika sa u hodinárskych značiek teší obľube pre svoje vlastnosti, medzi ktoré sa radia vysoká odolnosť voči oderu, tvrdosť, chemická aj farebná stálosť, jemnosť na dotyk a toľko pretriasaná hypoalergénnosť. Samozrejme, ani keramika nie je všemocná – poškriabať sa dá. Inžinieri TAG Heueru preto pred leštením uprednostnili úpravu povrchu pieskovaním, na ktorom prípadné ryhy nie sú tak viditeľné.

Modulárne dvanásťprvkové púzdro hodiniek (vodeodolnosť 100M), ktoré TAG Heuer prvýkrát predviedol verejnosti na akcii Geneva Watch Fair 2017 je správne chlapsky dimenzované. 45 milimetrov priemeru je tak akurát, aby pod obojstranne antireflexným zafírovým sklom mohol vyniknúť otvorený ciferník s tromi registrami. Celá tvár hodiniek, obkolesená hrubým okružím s tachymetrickou stupnicou, sa drží „stealth“ sfarbenia, v ktorom je najjasnejším bodom dátumovka medzi treťou a štvrtou hodinou. Ručičky sú podobne ako indexy a obrúbenia sčítačov matne šedé. Dokonca aj luminofor je za normálnych svetelných podmienok antracitovo šedý (za šera a tmy je to už o inom).

TAG Heuer Carrera Heuer 01 Full Black Matt Ceramic, zadná strana hodiniek

Nový model zdieľa so svojím oceľovým predchodcom kaliber automatický kaliber HEUER-01. Konštrukcia strojčeka s pracovnou frekvenciou 4 Hz (28000 v/h) dovoľuje zo strany ciferníka okrem iného pozorovať skeletonizovaný prstenec dátumovky a väčšiu časť hlavného súkolia. Komu by to nestačilo, po otočení hodiniek viečkom nahor sa mu ako na dlani ukáže dvojramenná zotrvačka a spod prerezaného čierneho rotora pripomínajúceho disk kolesa občas vykukne červené stĺpikové koleso. In-house mechanizmus s komplikáciami chronografu, dátumom a malými sekundami disponuje pri plnom navinutí pružiny výkonovou rezervou 50 hodín.

TAG Heuer Carrera Heuer 01 Full Black Matt Ceramic s náramkom vyskladaným zo segmentov v tvare písmena H majú cenu stanovenú na prijateľných 5650 eur. Na ukážku, ako dokáže TAG Heuer narábať s cenami, uvádzame aj cenu oceľovej verzie. V obchodoch má pri sebe cenovku so sumou 4750 eur.

Zdroj: TAG Heuer

Pridať komentár

Komentáre (2)

Dawe

TAG Heuer Skeleton Tactical Watch

Johann

Proti novinkám nič nemám. No ak sa nájde niekto, kto na tých „fullblackoch“ bude vedieť pohotovo využiť ten tachometer, prídem sa mu osobne pokloniť.