TAG Heuer Heuer Monza Chronograph – spomienka na prvý titul Nikiho Laudu vo farbách Ferrari

Michal Pindura 0 29.05.2016

TAG Heuer Heuer Monza Chronograph - spomienka na prvý titul Nikiho Laudu vo farbách Ferrari

Pupočná šnúra, ktorou je napojená značka TAG Heuer na vysokootáčkový svet Formuly 1, splní svoju úlohu bezchybne už niekoľko desaťročí. Najnovším dôkazom, že avantgardná švajčiarska manufaktúra má k seriálu najrýchlejších áut stále blízko, a má k nemu aj dnes čo povedať, je model Heuer Monza Chronograph, s ktorým prichádza takmer štyridsať rokov po tom, čo Niki Lauda slávil prvý titul majstra sveta vo farbách talianskej stajne Ferrari.

Monopost Ferrari Nikiho Laudu s historickým logom Heuer

Bolo to septembri roku 1975, kedy diváci na tribúnach legendárneho okruhu v talianskej Monze aplaudovali rodenému Viedenčanovi. V pretekoch síce skočil na treťom mieste, no aj to mu v celkovom poradí stačilo na zisk primátu v súťažnom ročníku. O niekoľko mesiacov na to navrhuje pravnuk zakladateľa značky Heuer (oficiálny časomerač Scuderie Ferrari v rokoch 1971 – 79, dnešný TAG Heuer) Jack Heuer chronograf na počesť tohto víťazstva. Oceľové hodinky s opačne umiestnenou korunkou a dvomi horizontálne uloženými registrami boli prvým modelom, na ktorého ciferníku sa objavilo logo Heuer doplnené o nápis Monza.

Heuer Monza, rok 1976

Celočiernemu pánskemu chronografu s charakteristickým vankúšovým púzdrom (inšpirované hodinkami z roku 1925) a racingovou výbavou zahŕňajúcou pulsometer na meranie tepovej frekvencie a tachymetrickú škálu na výpočet rýchlosti pridávala športovú auru červená farba použitá na ručičkách a jednom zo sčítačov. V tom čase inovatívny a aj dnes štýlový dizajn sa pričinil o zrod ikony, ktorá sa evidentne nemá v úmysle riadiť heslom zíde z očí, zíde z mysle.

TAG Heuer Heuer Monza, rok 2000

TAG Heuer pre rok 2016 – ešte raz zopakujeme, že si pripomíname 40. jubileum modelu Heuer Monza – nachystal novú verziu týchto kultových hodiniek. Aktuálna reedícia, so vzhľadom až na drobnosti napodobňujúcim pôvodný časomer z roku 1976, si ako prvý remake osvojila obe z kľúčových funkcií slávneho predchodcu pulsometer aj tachymeter. Na rozdiel od historického predobrazu i edície z roku 2000 je púzdro vyrobené z titánu piateho stupňa, tj. zo zliatiny titánu, vanádu a hliníka, ktorý je povrchovo upravený matne čiernou vrstvou karbidu titánu. Súčasnému vkusu sa prispôsobila vodeodolnosť 100M aj priemer – 39 mm je minulosťou, nech žije mužský ideál 42 mm. Takisto korunka sa presunula na obvyklé miesto.

TAG Heuer Heuer Monza Chronograph, rok 2016

Na čiernom ciferníku chránenom antireflexným zafírovým kryštálom je s výnimkou prehodených registrov všetko poukladané ako v ére fenomenálneho Laudu. Vernosť dobovej predlohe na ňom dokladuje historický emblém spoločnosti Heuer a podľa originálu – lebo ten je iba jeden – sú spracované aj lakované ručičky a indexy, ktorým nechýba svetielkujúca zmes Superluminova s okrovým, akoby zožltnutým farebným nádychom.

TAG Heuer Heuer Monza Chronograph, zadná strana hodiniek

O čo viac ingrediencií z minulosti nasal exteriér hodiniek, o to menej ich bolo pustených do interiéru. Za plným skrutkovacím viečkom s vyrytým logom Heuer a poradovým číslom dostal príležitosť modulárny strojček Calibre 17. Automat navrhnutý v roku 1996 na základoch mechanizmu ETA 2894-A2 obsahuje 37 rubínov, poskytuje výkonovú rezervu na 42 hodín a jeho zotrvačka osciluje na frekvencii 28800 polkmitov za hodinu (4 Hz). Zdobenie kvôli viečku nie je vidieť, ale rotor kalibra je dekorovaný Ženevskými pruhmi.

Aby vintage pretekárka tematika nemala trhliny, k novinke s ohlásenou cenou 4650 € je pripojený čierny perforovaný remienok z teľacej kože.

Zdroj: TAG Heuer, Wikipedia.org

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.