TAG Heuer Monaco Carbon Bamford – karbónový tuning legendárneho hranáča

Michal Pindura 0 30.05.2018

TAG Heuer Monaco Carbon Bamford - karbónový tuning legendárneho hranáča

Aj vy ste patrili k oddaným sledovateľom tuningovej série Pimp My Ride, v ktorej machri na premeny áut dokázali z rozpadajúcej sa trosky alebo ošumelého vozidla spraviť dych berúci stroj nabitý dunivým audiom a inými vymoženosťami? Ak áno, potom by vás mohlo zaujímať, že aj hodinárske odvetvie má svojich West Coast Customs. Volajú sa Bamford Watch Department a ich špecializáciou je personalizácia luxusných hodiniek podľa priania ich majiteľa. Pozícia oficiálneho servisu značiek Bvlgari, TAG Heuer a Zenit ich predurčuje, aby zvládli všetko – od výmeny a prefarbenia ručičiek až po pokročilý tuning, ktorý zo štandardného modelu vyčaruje jedinečný kus.

Spoločnosť založená Georgeom Bamfordom, mimochodom synom britského bagrového magnáta lorda Anthonyho Bamforda, získala vo svojom odbore také meno, že si ju niektoré značky samé prizývajú, aby vyšperkovala nimi vybrané modely. Princíp je zakaždým rovnaký. Z bežne dostupných hodiniek sa po zásahu londýnskych fachmanov stanú limitované edície, po ktorých sa následne len tak zapráši. Faktom ale je, že o týchto exkluzívnych sériách sa poväčšine dozvedia iba zarytí fanúšikovia tej alebo onej značky, prípadne ľudia vášnivo sledujúci dianie v hodinárskych kruhoch. Na marcovom Baselworlde sa karta obrátila. O remeselnom umení Bamfordu sa vďaka spolupráci s manufaktúrou TAG Heuer presvedčili aj tí, čo o firme tvoriacej pod sloganom „Všetko, čo si dokážete predstaviť, vieme vyrobiť“ nemali ani tušenia.

TAG Heuer Monaco Carbon Bamford

Recept na zviditeľnenie bol vopred odsúdený na úspech. Ústrednou ingredienciou bol totiž legendárny hranatý chronograf TAG Heuer Monaco – modla všetkých racingových pamätníkov, ktorým v hlavách dokola bežia scény z filmu Le Mans v hlavnej role so Stevom McQueenom. Po nedávno vydanej vintage edícii Gulf Oil Edition, symbolicky sa vracajúcej do roku 1969, si vedenie koncernu LVMH (áno, opäť v tom má prsty Jean-Claude Biver) zrejme povedalo, že je správny čas, aby sa ikonický model aspoň čiastočne odstrihol od svojej minulosti a pritiahol aj mladšie ročníky zákazníkov. 500 vyrobených kusov, karbónové puzdro a belasé akcenty na ciferníku z dielní Bamfordu mu na to dávajú všetky predpoklady.

TAG Heuer Monaco Carbon Bamford, detail ciferníka

Zásadou pri podobných projektoch ako je TAG Heuer Monaco Carbon Bamford, je za každých okolností zachovať nosné atribúty hodiniek a dodať im modernejší štýl. Čo si budeme navrávať, prioritou nie je nič iné ako efekt. V tomto konkrétnom prípade bol nedotknuteľný tvar púzdra, rozvrhnutie ciferníka a umiestnenie korunky pri deviatej hodine. Do bezzásahovej zóny bola samozrejme zaradená aj mechanická časť . Naopak, nové sú materiály hlavných častí hodiniek. Puzdro s rozmermi 39 × 39 mm je zhotovené z ľahkého uhlíkového kompozitu. Informácie z prostredia TAG Heueru síce nespresnili, aký druh karbónu bol použitý, no fotografie nás nenechávajú na pochybách – jedná sa o takzvaný kovaný kompozit, v ktorom sa nenachádzajú obvyklé úhľadne zarovnané vlákna tkaniny, ale nasekané vlákna zmiešané so živicou. Tento materiál sa spracováva vo vyhrievaných oceľových formách, kde sa živica roztaví a spojí sa karbónovými vláknami. Medziprodukt je taký presný, že finálny výrobok môže vykazovať tvarovú toleranciu 0,02 mm.

TAG Heuer Monaco Carbon Bamford, detail boku puzdra a korunky

Čierna farba z puzdra pokračuje aj na korunke, ovládacích tlačidlách a remienku, ktorý je vyrobený z kombinácie krokodílej kože a kaučuku. S temnou čiernou Bamford nešetril ani na zadnej strane hodiniek, tu však dojem „kazí“ striebristý kaliber viditeľný cez okrúhly zafírový priehľad vo viečku. Ako sme spomenuli, strojček mal pri úpravách imunitu. Stále je to dobre známy štvorhertzový automat Calibre 11 s chronografovým modulom Dubois Dépraz, 42-hodinovou rezervou chodu a komplikáciami hodín, minút, malých sekúnd, 30-minútového chronografu a dátumu.

TAG Heuer Monaco Carbon Bamford, živá fotografia z Baselworldu 2018

Dizajnové chúťky kreatívcov Bamford Watch Department, v ktorých odjakživa dominovali odtiene modrej, sa naplno ukazujú na ciferníku s klasickým Monaco rozložením. Vďaka belasej farbe aplikovanej na funkčné partie vrátane typických štvorcových registrov, dostala tvár hodiniek hlboký, až akvarijný vzhľad.

V sumáre musíme skonštatovať, že pre milovníkov vintage atmosféry originálnych modelov Monaco, bude v priebehu augusta dostupná limitka s referenčným číslom CAW2190.FC6437 prinajmenšom kontroverzná, možno dokonca neprijateľná. Naopak, ľuďom nezaťaženým minulosťou by mohol jej avantgardný vizuál nesmierne imponovať. Jediné, s čím sa treba vysporiadať, sú obmedzenia v podobe relatívne nízkeho počtu kusov a ceny okolo 7000 eur.

Zdroj: TAG Heuer

Pridať komentár

Komentáre (0)

Zatiaľ žiadne.