Timex Command – dôstojný súper pre G-Shocky, alebo len ďalší pokus o kopírovanie?

Michal Pindura 1 12.08.2018

Timex Command, model TW5M18200

Voči obvineniam by sa mal nevinný človek brániť všetkými silami. V hre je totiž jeho povesť a dôstojnosť. Sú však aj situácie, kedy obrana nie je nutná. Uveďme si príklad: ak by náš tím stojaci za e-shopom irisimo.sk niekto označil za prisluhovačov kultu menom G-Shock, žiadnej odvetnej reakcie by nedočkal. Má to svoj dôvod. Hodinky tejto značky totiž zbožňujeme. Môže za to ich odolnosť, užitočnosť a tiež férové ceny… je toho ešte oveľa viac.

Aj preto určite pochopíte, ako ťažko znášame, že naše milované „géčka“ dostali po dlhom čase, zdá sa, zdatného súpera. Na svedomí ho má americký Timex a jeho meno je Command.

Novinky, s ktorých propagáciou a dodávkami do obchodov začala značka z mesta Middlebury uprostred najhorúcejšieho leta, si takmer hneď po ich uvedení všimli diskutujúci na svetovo najväčšom hodinárskom fóre a záujmu neunikli ani na sociálnych sieťach (obzvlášť na Instagrame). Samozrejme, o športovo, či skôr military hodinkách to nevypovedá veľa – až prax ukáže, ako na tom v skutočnosti sú, no lepší úvod si modely Timex Command mohli sotva želať.

Pokiaľ by niekto chcel pátrať, prečo Timex vyrobil hodinky, ktorými vlastne pichá do osieho hniezda (komunita vzťahovačných G-Shock prívržencov ho niekedy pripomína), zrejme by sa dopátral k pomerne slušným skúsenostiam, ktoré Timex má s podobným typom výbavy dobrodruhov. Začalo to stále predávaným „Matuzalemom“ Expedition E-Tide Temp Compass a pokračovalo až ku priamemu predchodcovi nových modelov, outdoorovým digitálkam Expedition Grid Shock TW4B03000 z roku 2015. Tu všade si Timex brúsil ostrohy a overoval spätnú väzbu spotrebiteľov.

Predchodca modelov Command, Timex TW4B03000

Na viacerých miestach modelov Timex Command je zreteľne vidno, že názory tých, čo budú hodinky nosiť, nie sú iba do počtu. Chceli nízku cenu? Majú ju. Chceli zachovať rozľahlý LCD displej podsvietený technológiou Indiglo? Nech sa páči. Chceli kamuflážne prevedenie a konštrukciu, ktorá voľačo vydrží a nezaskočí ju ani voda počas plávania? To všetko tu je. Aby sme informácie podávali pekne ucelené, dodávame, že displeje noviniek sú k dispozícii v klasickom monochromatickom, a tiež v efektom reverznom prevedení s čiernym podkladom a svetlými číslicami. Osobne dávame kvôli intenzite podsvietenia prednosť klasike, no poznáme ľudí, ktorým pre nenápadnosť v teréne viac imponuje spracovanie s prevahou čiernej farby.

Puzdro pozostáva z niekoľkých vrstiev

K odolnosti voči nárazom máme iba jednu poznámku: k živicovému, pravdepodobne polyuretánovému puzdru hodiniek so šírkou úctyhodných 54 mm sú štvoricou oceľových imbusových skrutiek pripevnené pseudo kovové platničky a nad ne bol ešte pridaný kryt so štvoricou ramien. S obdobným vrstvením prichádzajú aj niektorí výrobcovia odolných smartfónov, predpokladáme teda, že inžinieri majú jeho prínos overený a hodinky budú vďaka nemu lepšie chránené pred nepriazňou osudu.

Maximálne pozitívne vnímame nasadenie akrylátového sklíčka. Jednak hodinky nepredražuje, netrpí prílišnou krehkosťou a jednak vám vždy dá šancu zbaviť sa prípadných škrabancov pomocou leštiacej pasty. Na vyššie zmienenom diskusnom fóre spomínajú tiež možnosť použitia ochrannej fólie, ale akosi sa nevieme zbaviť pocitu, že pri tomto type hodiniek je ochranná fólia totálnou zbytočnosťou. Ani od poriadneho terénneho auta predsa nevyžadujete, aby bolo po akcii v prírode bez striekancov blata na karosérii.

Kamuflážne verzie hodiniek Timex Command

Azda ešte nadšenejší sme z priestoru, ktorý dizajnéri na displeji vyčlenili pre všemožné indikátory stavu jednotlivých funkcií. Na jednom mieste sa tak dozviete, či máte aktivovaný budík, či sa vám hodinky pripomenú zvukovými signálmi alebo vibrovaním (áno, aj to je v ponuke!). Nič z toho vás neprinúti zdĺhavo listovať v menu. Pozriete a uvidíte.

Timex Command TW5M18400 a TW5M18500

Naopak, mierne výhrady máme k ovládacím tlačidlám. Nechýba im zdrsnená kontaktná plocha, no na náš vkus vyčnievajú z puzdra viac, než by bolo vhodné. Nepopierame, môže to priniesť väčší komfort do manipulácie s nimi, avšak G-Shocky majú tlačidlá zapustené a o sťažnostiach v súvislosti s ovládaním sme dosiaľ nepočuli. Takisto sa nám cnie za neustále viditeľným zobrazením času bez ohľadu na to, aký režim je na hodinkách práve navolený. Displej je ako letisko, nájsť priestor na pár číslic by akiste nebol problém.

Edícia Red Bull Cliff Diving patrí k vzhľadovo nápadnejším

Čo sa týka funkčnej výbavy, musíme skonštatovať, že je adekvátna cene a že v nej nič zásadné neabsentuje. Zoznam funkcií tvoria tri multi alarmy (denný, týždenný, víkendový) , predprogramovaný kalendár, 24-hodinový časovač s opakovaním odpočítavania, stopky s kapacitou merania až 100 hodín a režimami Lap a Split, duálny čas s možnosťou nastavenia času v troch časových pásmach a pre nás sprvoti tajuplné hydratačné upozornenie. Kým na začiatku sme sa tešili na pokročilú senzorovú funkciu, ktorá by zvládla odmerať obsah vody v tele, na konci sme vedeli, že ide o prispôsobenú formu časovača, ktorá vám vo vopred nastavených intervaloch pripomenie, že je čas napiť sa.

Timex Command v edícii Red Bull Cliff Diving

V ústrety športovo založenému zákazníkovi sa modely Timex Command vydali aj skrz farby. Vyberať si môže z nápadnejších verzií, medzi ktorými sa najmasívnejšej marketingovej podpory ušlo extrémnej, modro-červenej edícii s logom Red Bull Cliff Diving, alebo, ak by boli sýte odtiene nežiaduce, sú tu dve maskáčové verzie s kresbou pripomínajúcim americký vojenský vzor ERDL.

Čo napísať na záver? Hádam len to, že Timex Command nepatria k plejáde sprosto odkopírovaných G-Shockov. Naopak, sú to hodinky, ktoré sa v danej cenovej hladine poľahky stanú ich alternatívou a zároveň aj zdatným súperom.

Pridať komentár

Komentáre (1)

Maroš

Ahojte, už som ich stihol zhliadnuť na oficiálnej stránke Timex-u. Za 100 € si myslím, že sú v pohode. Super môže byť ten vibračný alarm … Ale tým okrúhlym grafom to pokazili.
No keď by som si priplatil 30 €,môžem mať „základné“ solárne Géčka riadené rádiovým signálom GW-M5610.
Správnu poznámku mal Michal, keď podotkol, že pri prezeraní rôznych funkcií nevidieť aktuálny čas. Táto možnosť je super a využívam ju na všetkých svojich nádherách, či už digitálnych, alebo analógových.